Is een KOMO-certificaat verplicht in de bouw?

Is het KOMO-certificaat verplicht in de bouw? In dit artikel vertellen we je er alles over. Lees snel verder!

Is het KOMO-certificaat verplicht?
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Het KOMO-keurmerk is een veel gezien keurmerk binnen de bouwbranche. Wanneer (bouw) materialen het KOMO-keurmerk bevatten ben je zeker van betrouwbaarheid en een onafhankelijke controle van het product door derden. Daarnaast geeft het de garantie dat de leverancier voldoet aan relevante wet- en regelgeving. Logisch dat steeds meer producenten kiezen om bouwmaterialen te voorzien van het KOMO-keurmerk. Maar is het verplicht om dat te doen? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; het KOMO-certificaat is geen verplichting. Het zit namelijk zo: Bij het op de markt brengen van een (bouw)product krijg je te maken met Nederlandse en Europese wetgeving. Dit zijn de wetten waar je als producent aan moet voldoen. Denk hierbij aan het de CE-markering en het NL-BSB merk. Daarnaast zijn er een aantal private regels, dit zijn regels die bedrijven en/of personen onderling maken. Het is niet wettelijk verplicht om aan de Private regels te voldoen en dus ook niet verplicht om dit aan te tonen. Met het KOMO-keurmerk toon je aan te voldoen aan de private regels, daarmee wordt het KOMO Keurmerk niet als een wettelijke verplichting gezien.

Wanneer is het KOMO-certificaat toch verplicht?

Ondanks dat het KOMO-certificaat niet als een wettelijke verplichting wordt gezien kan het certificaat in een aantal situaties toch als een verplichting gelden. Het kan voorkomen dat er in een aanbesteding wordt gevraagd om gebruik te maken van KOMO gecertificeerde materialen. Wanneer dit als eis wordt opgenomen in de aanbesteding is het KOMO-certificaat verplicht om mee te kunnen doen in de aanbesteding.

Aanscherping kwaliteitseisen

Ook kan het zijn dat een bestaande leverancier of partner met wie je al jaren samenwerkt besluit om de kwaliteitseisen aan te scherpen en het KOMO-certificaat verplicht te stellen. Om de samenwerking te behouden zal je daarom verplicht het KOMO-certificaat moeten behalen om de samenwerking voort te zetten. In beide bovenstaande situaties is het vaak voldoende om de intentie aan te tonen voor het behalen van een KOMO-certificering. Dit kan doormiddel van een intentieverklaring, onze adviseur kan deze voor je in orde maken. Hiervoor kan de samenwerking alvast worden aangegaan of voortgezet voordat de KOMO-certificering is behaald.

Voordelen KOMO-certificaat

Er zijn 4 verschillende keurmerken;

 • KOMO keurmerk voor de bouwsector
 • KOMO-Instal keurmerk, voor de installatietechniekbranche
 • KOMO-Afbouw keurmerk
 • KOMO-Klimkeur, dit is een keurmerk voor de arbeidsmiddelen die worden gebruikt voor tijdelijke werkzaamheden die op hoogte worden uitgevoerd.

Het voeren van één van deze KOMO-certificeringen biedt vele voordelen. Met het KOMO-certificaat toon je namelijk aan dat je producten, processen, systemen en/of diensten een onafhankelijk getoetste kwaliteit bezitten. Een klant of leverancier kan erop rekenen dat een KOMO-gecertificeerd product of proces, de efficiency in het bouwproces verhoogt en de faalkosten verlaagd. Hiermee heb je automatisch een streepje voor op niet KOMO-gecertificeerde concurrenten. Daarnaast voldoe je met het KOMO-keurmerk automatisch aan de relevante wet- en regelgeving voor de bouwsector, zoals het Bouwbesluit en het Besluit bodemkwaliteit.

Meer weten?

Wil je meer weten over het KOMO-keurmerk of wil je er concreet mee aan de slag? Neem dan gerust contact met ons op! Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Offerte aanvragen algemeen

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

 • Altijd een oplossing op maat
 • Jouw organisatie als uitgangspunt
 • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields