Is een heftruck / reachtruck certificaat verplicht?

In dit artikel beantwoorden we de vraag of een heftruck/reachtruck certificaat verplicht is voor je organisatie.

heftruck-reachtruck certificaat verplicht
Portretfoto Tamara van Deutekom
Tamara van Deutekom
Opleidingscoördinator

Tamara van Deutekom is Opleidingscoördinator bij CertificeringsAdvies Nederland. Vanuit haar rol is ze dagelijks bezig met het verder uitbouwen van klantrelaties en met klanten daardoor verdiende erkenning geven.

tamara@certificeringsadvies.nl

Bij de CAN Academy wordt ons met regelmaat de vraag gesteld of dat een (vork)heftruck certificaat en/of reachtruckcertificaat verplicht is? In dit blogartikel geven we antwoord op deze vraag. Daarnaast leggen we uit wat het belang is van een heftruck/reachtruck persoonscertificering en daarbij geven we tevens informatie over het belang van opfriscursussen met betrekking tot deze certificeringen.

Is een heftruck certificaat verplicht?

Allereerst antwoord op de vraag of dat een heftruck of reachtruckcertificaat verplicht is? Er is hiervoor geen verplichting vanuit de Arbeidsomstandighedenwet (beter bekend als de Arbowet). Dit is voor veel organisaties een bekend gegeven. Echter betekent dit niet dat je als organisatie dan maar niets hoeft te doen met het oog op dit soort certificeringen. Sterker nog: het is sterk aan te raden om je medewerkers juist wél een heftruck en/of reachtruck certificaat te laten halen.

Een werkgever is namelijk verplicht om medewerkers instructies te geven bij het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. Dit betekent dus ook dat medewerkers die op een hef- of reachtruck rijden instructies moeten hebben gehad over hoe zij een heftruck of reachtruck moeten besturen. Door het geven van dit soort instructies aan personeel neemt het risico op ongevallen en schade af. De werksituatie wordt daardoor veiliger.

Veilig werken met de heftruck aantoonbaar maken

Het voorkomen van onveilige situaties is een belangrijke reden om personeel te instrueren omtrent omgang met de hef- of reachtruck. Echter is er ook nog een andere belangrijke reden om er als organisatie voor te zorgen dat je personeel in het bezit is van een persoonscertificering voor de hef- en/of reachtruck. Wanneer er namelijk een ongeval plaatsvindt of schade wordt gemaakt door personeel dat een heftruck/reachtruck bedient, dan kan dat tot gevolg hebben dat je met de verzekering en i-SZW (de Arbeidsinspectie) in aanraking komt.

In dat geval wordt er aan de werkgever gevraagd of de betrokkene voldoende geïnstrueerd is om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren. Daarbij kan ook gevraagd worden of er voldoende instructies zijn gegeven en of de instructies zijn gegeven door iemand met verstand van heftruck/reachtruck bediening. Dat dient een bedrijf ook allemaal aan te kunnen tonen. Het aantonen daarvan kan vrij eenvoudig worden gedaan door middel van een certificaat.

Wanneer je als organisatie bovenstaande zaken niet aan kunt tonen, dan kan dat leiden tot boetes die worden opgelegd door i-SZW en/of een lagere/geen verzekeringsuitkering. Om dan nog maar te zwijgen over de tijd (en het geld) die het kost om dit alles in te regelen en aan te tonen. Bovendien komen er bij een ongeval/schade doorgaans ook nog schadevergoedingen en ziekteverzuimkosten om de hoek kijken. Vanuit financieel perspectief ben je in zo’n geval dus een stuk duurder uit, dan wanneer je personeel in bezit was geweest van een heftruck/reachtruck certificaat. Het is dus belangrijk en raadzaam om aantoonbaar goede instructies te geven aan medewerkers, waarbij een heftruck of reachtruck cursus met certificaat een heel verstandige optie is. Hiermee voorkom je ongevallen en schade en voorkom je bovendien ook een hoop gedoe achteraf.

Online toolbox volgen?

Periodiek actualiseren van kennis

Naast de verplichting om medewerkers te voorzien van de juiste kennis en instructies om veilig te kunnen werken is het voor organisaties ook verplicht om ervoor te zorgen dat deze kennis periodiek wordt opgefrist. De reden hiervoor is dat opgedane kennis in de loop der tijd kan verwateren. Daarnaast kunnen inhoudelijke instructies veranderen door nieuwe inzichten, wijzigingen op machines, aangescherpte richtlijnen etc. Denk hierbij voor het gemak aan de theoretische kennis die hoort bij een rijbewijs. Dit verwatert ook na een aantal jaar en de inhoud van de theorie verandert continu op basis van bijvoorbeeld nieuwe inzichten.

Bij de CAN Academy verzorgen we heftruck- en reachtruck cursussen voor ieder type organisatie. Ook verzorgen we de herhaalcursussen. Wil je meer informatie over deze cursussen, neem dan gerust contact met ons op. Onze opleidingsadviseur helpt je graag.

Bekijk CAN Academy

Portretfoto Tamara van Deutekom
Tamara van Deutekom
Opleidingscoördinator

Tamara van Deutekom is Opleidingscoördinator bij CertificeringsAdvies Nederland. Vanuit haar rol is ze dagelijks bezig met het verder uitbouwen van klantrelaties en met klanten daardoor verdiende erkenning geven.

tamara@certificeringsadvies.nl

Interne transport training volgen?

Hef- of reachtruck training volgen?

  • Bekijk ons aanbod
  • Diverse mogelijkheden
  • Flexibel te plannen

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields