Is duurzaamheid voor bedrijven verplicht?
Welke verplichtingen gelden er voor bedrijven op gebied van duurzaamheid? Een uiteenzetting!
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlMet regelmaat wordt ons de vraag gesteld ‘is duurzaamheid voor bedrijven verplicht’? Veel organisaties hebben namelijk wel oog voor het feit dat er veel gaande is rondom klimaat, CO2-reductie en energiebesparende initiatieven, maar zijn er zelf nog niet actief mee bezig. De vraag insinueert dat deze organisaties ook pas maatregelen gaan treffen in het kader van duurzaam ondernemen, zodra er verplichtingen in de vorm van wet- en regelgeving gaan gelden. Dat is gelukkig niet altijd het geval, maar toch zien we in de markt dat een heleboel organisaties nog niet echt bezig zijn met duurzaamheid. Om de vraag van dit artikel te beantwoorden: er komen steeds meer verplichtingen rondom duurzaamheid voor bedrijven, maar dit staat nog aan het begin om het zo maar te zeggen. De verplichtingen hebben momenteel vooral betrekking op de wat grotere bedrijven. Dat neemt niet weg dat het wel degelijk van belang is dat je als organisatie aan de slag gaat met duurzaamheid. Waarom? Lees snel verder!
Klimaatakkoord Parijs
Vanuit het Klimaatakkoord van Parijs, wat heeft geleid tot de EU Green Deal – de routekaart met een hele reeks aan maatregelen om Europa voor 2050 klimaatneutraal te maken -, komt er steeds meer wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Ook de Nederlandse overheid heeft in het verlengde van het Klimaatakkoord van Parijs een aantal doelen gesteld, welke zijn vastgelegd in de Klimaatwet:
- De uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 met 49% te verminderen in vergelijking met 1990;
- En in 2050 moet die verminderde uitstoot op 95% liggen (t.o.v. 1990).
Om deze doelen te realiseren hebben overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties het Klimaatakkoord gesloten. Daarin zijn maatregelen opgenomen die bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het bedrijfsleven speelt hierin een belangrijke rol. In Nederland is het namelijk zo dat de grootste bedrijven van het land samen verantwoordelijk zijn voor 71% van de CO2-uitstoot (Bron: deduurzameadviseurs.nl).
Is duurzaamheid voor bedrijven verplicht?
Is duurzaamheid voor bedrijven verplicht? Dat is de centrale vraag van dit artikel. Zoals gezegd komen er steeds meer verplichtingen voor bedrijven. Dit geldt in eerste instantie voor wat grotere organisaties. De aankomende jaren volgen nieuwe wetten en regels op dit gebied zich echter in rap tempo op en gaan ook steeds vaker gelden voor de MKB-bedrijven. Wat speelt er zoals of zit eraan te komen?
- De omgevingswet (2023)
- CSRD-richtlijn
- Energiewet
- Energiebesparingsplicht bedrijven (2023)
- Verplichting energielabel C voor kantoorpanden (2023)
- Rapportageverplichting over kilometers dienstreizen (2023)
- SCGD
- Etc.
- Etc.
Bovenstaande is slechts een greep uit de maatregelen die in de vorm van wetgeving getroffen zijn of worden door de overheid.
Wanneer je als organisatie wilt bekijken aan welke energiewetten je dient te voldoen, dan kun je daarvoor de Wetchecker energiebesparing raadplegen. Daarnaast is het zo dat de maatregelen die jouw organisatie dient te nemen, afhankelijk zijn van de bedrijfstak waarin je opereert. Op de website van het RVO is een lijst te vinden waarin voor 19 bedrijfstakken inzichtelijk is gemaakt aan welke erkende maatregelen een bedrijf dient te voldoen.
Subsidies: maak er NU gebruik van
Momenteel zijn er een heleboel subsidies beschikbaar gesteld door de overheid om organisaties te stimuleren aan de slag te gaan met duurzaamheid. Organisaties die tijdig starten met duurzaam ondernemen, worden in die zin beloond, omdat ze gebruik kunnen maken van allerlei subsidieregelingen. Laat je duurzaamheid op z’n beloop? Dan vis je mogelijk over enkele jaren achter het net en dien je het hele proces zelf te bekostigen. Simpelweg omdat de subsidiepotten dan leeg zijn. Wie dus tijdig start, kan daar voordeel uit halen in de vorm van tegemoetkomingen!
Stap voor stap op weg naar duurzaamheid!
Verduurzamen is aan de orde van de dag. Ook voor bedrijven begint het of, als je een grotere organisatie bent, is het noodzaak geworden. Vaak wordt echter gedacht dat verduurzamen een ontzettend grote stap is, waardoor het wordt uitgesteld. Dat is echter niet helemaal het geval. Wanneer je start met verduurzamen kun je op redelijk simpele wijze een aantal maatregelen treffen die direct effect hebben op bijvoorbeeld het energieverbruik binnen je organisatie. Daarmee ben je niet alleen duurzaam bezig, maar bespaar je ook nog energiekosten. Waar kun je dan aan denken?
- Tijdschakelaars plaatsen op verlichting, ventilatie en stookinstallaties;
- Besparen op verlichting door energiezuinige verlichting te plaatsen;
- Deurdrangers, tochtstrips etc. plaatsen;
- Isoleren en dubbel glas vervangen.
Kleine stapjes lonen! Wil je het wat gestructureerder aanpakken? Als dan niet omdat opdrachtgevers het van je eisen, bijvoorbeeld in een aanbesteding? Denk dan eens aan het opzetten van een energie- en/of milieumanagementsysteem. Bijvoorbeeld conform ISO 50001, de norm voor energiemanagement, de CO2 Prestatieladder of ISO 14001, de norm voor milieumanagement. Door voor een dergelijke aanpak te kiezen borg je dat je organisatie voldoet aan de wettelijke eisen op dit gebied, bespaar je uiteraard kosten en kies je voor een duurzame (lange termijn) oplossing waarbij je op basis van continu verbetering stappen kunt zetten op gebied van duurzaam ondernemen. Want hoe dan ook, er worden wijzigingen aangebracht in de structuur van je organisatie om op die manier het potentieel van duurzaamheid zo volledig mogelijk te benutten.
Waar start je?
Zoals hierboven beschreven kun je op allerlei manieren aan de slag met duurzaamheid. Alvorens je jezelf in het diepe stort, is het aan te raden om even pas op de plaats te maken. Breng allereerst in kaart wat de huidige energie- en milieuprestaties zijn. Hoe groot is de impact daarvan? Wat brengt hoge kosten met zich mee? Welke verplichtingen zijn er voor jouw organisatie? En wat loont om als eerste in te investeren?
Wanneer je dat alles in kaart hebt gebracht, kun je van daaruit vervolgstappen zetten. Om je met dit alles op weg te helpen hebben we bij CertificeringsAdvies Nederland de duurzaamheidsscan ontwikkeld. Een praktische methode, waarmee je direct inzicht krijgt in relevante energieprestaties, relevante verbeterkansen die daaruit voortvloeien en de te volgen stappen en mogelijkheden in kaart hebt.
Wil je meer weten over onze duurzaamheidsscan? Wil je aan de slag met het opzetten van een managementsysteem conform ISO 50001, de CO2 Prestatieladder, ISO 14001 of een ander norm? Of wil je simpelweg eens sparren over duurzaamheid voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag op weg.
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlStart vandaag nog met verduurzamen!
Wij adviseren en ondersteunen met diverse tools en mogelijkheden!
- Inzicht in relevante wet- en regelgeving
- De noodzaak van verduurzamen
- Vrijblijvende offerte