Is BHV herhaling verplicht?

Is een BHV herhaling verplicht voor BHV'ers binnen een organisatie? In dit blogartikel vertellen we je er alles over.

BHV herhaling verplicht
CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

In de Arbowet staat beschreven dat een organisatie verplicht is om bedrijfshulpverlening goed te organiseren. Om die verplichting na te komen is het zaak om daarvoor één of meer werknemers aan te wijzen die functioneren als bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Het aanstellen van BHV’ers zorgt ervoor dat de veiligheid in een bedrijf wordt vergroot. Een BHV’er dient te beschikken over een goede opleiding en uitrusting om zijn taken goed uit te voeren. Maar hoe vaak dien je een dergelijke opleiding te herhalen? Een vraag die dan ook veel gesteld wordt is of BHV herhaling verplicht is? Het antwoord daarop geven we je in dit artikel.

Medewerkers opleiden als BHV’er

In artikel 3 en 15 van de Arbowet staat beschreven hoe je als organisatie met BHV om dient te gaan. Zo staat in de wet opgenomen dat je verplicht bent om als organisatie doeltreffende maatregelen en middelen te treffen op het gebied van:

 • EHBO
 • Brandbestrijding
 • Evacuatie van mensen in het gebouw

Ook dienen er doeltreffende verbindingen te worden onderhouden met externe hulpverleningsinstanties.

Om als organisatie aan deze verplichting te voldoen zet je medewerkers in als BHV’er. Daarbij is het wel zaak dat zij over een geschikte opleiding en uitrusting beschikken om de BHV-taken naar behoren te kunnen uitvoeren. Het aantal BHV’ers waarover een organisatie dient te beschikken is niet wettelijk vastgelegd, maar is afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die er spelen binnen de organisatie. Deze risico’s kunnen in kaart worden gebracht met behulp van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E).

Hoe vaak BHV herhalen?

Wanneer je als organisatie medewerkers in dienst hebt die zijn opgeleid tot BHV’er ontstaat vaak de vraag hoe vaak ze BHV dienen te herhalen? In de Arbowet staat niet specifiek vermeld dat een training BHV herhaling verplicht is. In de wet staat daarentegen wel beschreven dat er doeltreffende maatregelen genomen dienen te worden en BHV’ers dienen te beschikken over een opleiding waarmee ze de functie naar behoren kunnen vervullen.

Ondanks dat het niet expliciet in de wet staat beschreven, is het wel sterk aan te raden om BHV’ers in het bedrijf jaarlijks een cursus ‘BHV herhaling’ te laten volgen. Calamiteiten zijn immers niet aan de orde van de dag. Wanneer iemand eenmalig een cursus volgt, dan zijn de kennis en aangeleerde vaardigheden na een jaar voor een groot deel verwaterd. Mensen kunnen daardoor ook onzeker worden. Dat alles leidt ertoe dat ze niet zo snel en adequaat kunnen handelen als dat je in een noodsituatie van een BHV’er mag verwachten.

Regelmatig BHV herhaling is belangrijk

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we graag de kennis van onze cursisten op peil door jaarlijkse BHV-herhaling aan te bieden. Uit ervaring is namelijk gebleken dat minimaal één herhalingscursus per jaar nodig is om BHV’ers geschoold en geoefend te houden. Wanneer je als organisatie met grote gevaren en veiligheidsregels te maken hebt, dan is ons advies zelfs om het meerdere keren per jaar op te frissen. Kortom, regelmatig nascholen voor BHV is geen overbodige luxe, omdat:

 • Je kennis up-to-date houdt
 • Je vaardigheden op peil houdt
 • De veiligheid in de organisatie geborgd blijft

Bovenstaande redenen spreken voor zich. Daarom adviseert CertificeringsAdvies Nederland om de BHV kennis ieder jaar te updaten. Op die manier kunnen we organisaties de garantie geven dat de BHV’ers beschikken over actuele kennis en vaardigheden waarmee de organisatie zelf aan de wettelijke verplichting voldoet.

New call-to-action

CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

BHV cursus?

Bij onze CAN Academy volg je een BHV als BHV herhaling cursus!

 • Snel geregeld
 • Cursus op maat
 • Ook incompany mogelijk!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields