Interne audit VCA; uitbesteden of zelf doen?

De interne audit VCA uitbesteden of toch zelf doen? in dit artikel zetten we de verschillen op een rij.

VCA-Audit
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Wanneer je je organisatie wil certificeren voor VCA vormt de interne audit een verplicht onderdeel van het certificeringstraject. Naast dat de interne audit wordt uitgevoerd gedurende het certificeringstraject zal de interne audit na de VCA-certificering jaarlijks worden ingezet als onderhoud en controlemiddel.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de interne audit zelf uit te voeren. Echter zien we steeds meer organisaties die de (jaarlijkse) audit uitbesteden aan een externe partij. Beide opties kennen een aantal belangrijke voor- en nadelen. In dit artikel geven we hierover meer duidelijkheid.

Waarom de interne VCA Audit?

De interne audit VCA is een verplicht onderdeel binnen de VCA-norm. Om het VCA-certificaat te behalen dien je de interne audit daarom verplicht uit te (laten) voeren. De Interne audit heeft als doel om;

 • Te bepalen of je doelstellingen worden behaald en of je beleid, procedures en werkinstructies op orde zijn;
 • Kansen, (veiligheid) risico’s en verbeterpunten in kaart te brengen;
 • Te toetsen of de VCA norm in de praktijk wordt nageleefd;
 • Te controleren of je voldoet aan de normeisen uit de VCA norm.

Meer lezen over de interne audit? Bekijk dan onze ‘interne audit adviespagina

Interne audit zelf uitvoeren

Je kunt de interne audit zelf uitvoeren of je besteedt deze uit. Wanneer je ervoor kiest om het zelf uit te voeren dan kent dit een aantal voor- en nadelen om in overweging te nemen.

Wanneer je de interne audit zelf organiseert dient de audit uitgevoerd te worden door medewerkers van je organisatie. Hiermee bespaar je de kosten van een externe auditor. Let er hierbij op dat er een aantal belangrijke voorwaarden zijn waaraan je moet voldoen wanneer je zelf de interne audits uitvoert. Zo is onder andere voorwaardelijk dat een medewerker niet zijn eigen processen mag beoordelen en dat de audit wordt uitgevoerd door een voldoende competent persoon binnen de organisatie. Je dient namelijk voldoende kennis te hebben van de norm en het te auditeren proces.

Daarnaast is het van belang dat de persoon die de audit uitvoert geen enkel belang heeft bij de uitkomsten. Hierdoor ontstaat een objectieve en representatieve audit uitslag. Bedenk daarom goed alvorens je overgaat tot het zelf uitvoeren van de interne audit of je aan deze voorwaarden kunt voldoen.

CertificeringsAdvies Nederland  biedt diverse trainingen aan om medewerkers de juiste skills te verschaffen: Bekijk daarvoor onze Audit trainingen

Interne audit uitbesteden

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de interne audit uit te besteden aan een externe partij. Onderstaand zetten we de voor- en nadelen van het uitbesteden van de interne audit op een rij.

Kosten

Wanneer je de interne audit uitbesteed moet je rekening houden met kosten die je betaalt voor de externe auditor. Daar tegenover staat wel dat het je organisatie een kostenbesparing oplevert doordat het eigen personeel tijd bespaart doordat zij zelf de audit niet hoeven voor te bereiden en uit te voeren.

Expertise

Voor het uitvoeren van de interne audit heb je voldoende kennis van de norm en het te auditen proces nodig. De medewerkers kunnen deze kennis opdoen door het volgen van een normkennistraining of interne audit training. Echter kiezen er ook veel organisaties voor om de interne audit uit te besteden. Hiermee haal je de expertise in huis en weet je zeker dat de audit op een professionele manier gebeurt. Een ervaren auditor heeft namelijk al vele audits doorlopen en kent de valkuilen. Daarnaast is een groot voordeel dat je de interne VCA-audit kan laten uitvoeren door een (externe) veiligheidskundige. Hiermee voldoe je tevens aan de normeis om (jaarlijks) aantoonbare betrokkenheid van een veiligheidskundige te hebben. De veiligheidskundige kan dit combineren met het doornemen van het VCA-handboek en het uitvoeren van de directiebeoordeling. Vanuit de interne audit krijg je een concrete actielijst mee met punten die je nog kunt oppakken voor de externe audit. Hierdoor ben je optimaal voorbereid op de externe audit.

Onafhankelijkheid

Wanneer je de audit laat uitvoeren door een externe partij is er geen sprake van (interne) belangenverstrengeling. De auditor kan daardoor een stuk kritischer zijn dan dat collega’s onderling vaak zijn. Hierdoor worden audits vaak eerlijker en vollediger uitgevoerd met objectieve en representatieve informatie tot gevolg. Daarnaast geldt het ‘vreemde ogen dwingen’ principe; adviezen van een externe adviseur worden vaker opgevolgd dan van een interne collega.

Zelf doen of uitbesteden? Wij helpen je graag.

Wil je de interne VCA audit uitbesteden? Of juist zelf aan de slag en doormiddel van een training de audit zelf uitvoeren? We helpen je graag met het maken van de juiste keuze die bij jou past. Neem gerust eens contact met ons op. Onze adviseur vertelt je graag meer over de mogelijkheden van de interne VCA audit.

Aanvraag offerte interne audit

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Voldoe aan de VCA norm eisen!

Laat het checken middels een interne audit voor jouw organisatie!

 • Weet waar je staat
 • Ervaren adviseurs
 • Praktisch plan van aanpak

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields