Wanneer je wilt certificeren voor de ISO 14001 norm dien je als verplicht onderdeel van het certificeringstraject de interne audit ISO 14001 uit te laten voeren.
Uiteraard wil je de interne audit goed voorbereiden om het proces zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Maar hoe doe je dit en waar moet je op letten?

We geven je  5 tips zodat je interne audit proces ISO 14001 zo goed mogelijk geborgd is:

1 Maak een interne audit planning

procesbeheersing

Maak een interne audit planning voor het komende jaar waarin alle processen ter sprake komen. Let erop dat risicovolle processen vaker ter sprake moeten komen dan minder relevante processen. De verantwoordelijkheid om de risicovolle processen inzichtelijk te krijgen ligt bij de organisatie. In grotere organisaties kan er ook gekozen worden voor een drie jaren audit plan om zo de verscheidende onderwerpen vaker of minder vaak aan bod te laten komen.

2 Let op de the tone of voice

Interne audits moeten een positieve toon hebben. Het gaat niet om het afrekenen van degene die je tegenover je hebt, maar over het bespreken van de behaalde prestaties. Het moet een dialoog zijn en geen controle.

3. Creëer draagvlak

Creëer meer draagvlak door verschillende mensen in je organisatie verantwoordelijk te maken voor het auditproces. Verschillende ‘mini’ audits verspreidt over het hele jaar bieden meer waarde dan een vast persoon die een keer per jaar gaat kijken of iedereen doet wat er staat in het managementsysteem (scheidsrechter systeem..). Communiceer het auditplan ook goed in je organisatie.

4. Stel de opvolging vast

Denk goed na over de opvolging van het audit rapport. Wie is er verantwoordelijk voor de follow-up van het interne audit verslag en naar wie moet dit gerapporteerd worden. Let op: Het interne audit verslag dient ook onderdeel te zijn van de directiebeoordeling.

5 Houd het relevant

Pas eventueel de auditplanning na een jaar aan als je merkt dat bepaalde onderwerpen te veel of te weinig aan bod komen. Zo behoud je de relevantie en creëer je meer waarde voor de onderwerpen die aan bod komen.

TIP: Lees ook het blog: ‘Audit ISO 14001, dit kun je verwachten!’

Meer informatie?

Heb je vragen over de interne audit ISO 14001 of meer algemeen over ISO 14001? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs staan je graag te woord.

Neem contact op
Contact CertificeringsAdvies Nederland