Inlenen en uitlenen van personeel: wie is juridisch aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?
Inlenen en uitlenen van personeel: maar hoe zit het met de wettelijke aansprakelijkheid?
Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'
stijn@certificeringsadvies.nlIn de praktijk hoor je uitzendorganisaties met regelmaat zeggen dat zij juridisch niet aansprakelijk zijn voor bedrijfsongevallen waarbij hun uitzendkracht betrokken is geraakt. Maar klopt dat wel? In dit blogartikel wordt onder andere de verhouding tussen de uitlener (de uitzendorganisatie) en de inlener (de opdrachtgever) besproken. Daarnaast komt in dit blog aan de orde hoe het zit als er een bedrijfsongeval plaatsvindt met een uitzendkracht en wat in dat geval de juridische verplichtingen zijn voor de inlener en voor de uitlener.
Wie is werkgever van de uitzendkracht?
Allereerst wordt het vraagstuk ‘wie de werkgever is van de uitzendkracht’ behandeld. Het antwoord hierop is dat zowel de inlener alsmede de uitlener werkgever zijn van de uitzendkracht. De inlener is namelijk de materiële werkgever en de uitlener is de formele werkgever. Hierdoor wordt het antwoord op de vraag bij wie de juridische aansprakelijkheid ligt indien er een bedrijfsongeval plaatsvindt direct een stuk complexer. Beide partijen worden volgens de wet immers als werkgever gezien.
Wat het in feite betekent is dat elke variatie mogelijk is. Ofwel, de uitzendkracht kan en mag zelf bepalen wie hij aansprakelijk stel in het geval van een bedrijfsongeval: is dat de inlener, de uitlener of beide partijen? Doorgaans is het zo dat de juridische verplichtingen contractueel bij de inlener neer worden gelegd. Echter is daarmee zeker niet uitgesloten dat de uitlener alsnog aansprakelijk kan worden gesteld door de uitzendkracht (Art. 7:658 lid 4 BW).
Zorgplicht en bewijslast voor de werkgever
Afhankelijk van het bedrijfsongeval en wie er aansprakelijk wordt gesteld is het aan de werkgever vervolgens om te bewijzen dat hij aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Dit wordt ook wel de ‘zorgplicht’ genoemd. Voor de inlener gaat het er bijvoorbeeld om dat:
- Een zo veilig mogelijke werkomgeving wordt gerealiseerd
- Instructies over veilig werken worden gegeven
- Er toezicht op de naleving van deze instructies is georganiseerd.
Bij de uitlener gaat het bijvoorbeeld om het op de hoogte zijn van het feit dat er risicovolle werkzaamheden zullen plaatsvinden en erop toezien dat dit zo veilig mogelijk zal worden uitgevoerd.
Ook belangrijk om te weten is dat bij een bedrijfsongeval de bewijslast bij de werkgever(s) ligt om aan te tonen dat deze aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Deze bewijslast ligt dus niet bij de uitzendkracht. Een bekend gezegde “onschuldig tot het tegendeel is bewezen” geldt immers niet in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Je zult als werkgever, onder andere met dossiervorming, moeten aantonen aan je verplichtingen te hebben voldaan. Dit geldt ook voor een bedrijfsongeval waarbij roekeloosheid en opzet door de uitzendkracht in het spel waren.
De zorgplicht voor werkgevers is streng en gaat vrij ver. Indien een bedrijfsongeval heeft plaatsgevonden wordt de werkgever bijna altijd schuldig bevonden. Uitzendkrachten hebben bovendien een verhoogd risico op een bedrijfsongeval. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze vaak minder kennis, ervaring, vaardigheden en een lager veiligheidsbewustzijn hebben. Een bedrijfsongeval heeft vaak veel kosten en andere nare gevolgen, zoals boetes, schade aan persoonlijke bezitten, medische kosten (fysiek en psychisch), vergoeding gemiste inkomsten, juridische kosten, smartengeld, tijd en energie, imagoschade, etc.
Bedrijfscertificeringen met het oog op veiligheid
Voor inleners kunnen certificeringen zoals de VCA- en ISO 45001 bedrijfscertificering helpen om ervoor te zorgen dat je als organisatie onder andere aantoonbaar aan diverse juridische verplichtingen vanuit de Arbeidsomstandigheden wet voldoet en dat dit in de organisatie goed is georganiseerd. Voor uitleners is de VCU-bedrijfscertificering een oplossing. Tevens toon je met deze bedrijfscertificering bij je opdrachtgevers aan dat je organisatie aan bepaalde standaarden voldoet waardoor je bedrijf tevens aantrekkelijker wordt om nieuwe (en vaak grotere) opdrachten te kunnen winnen.
Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'
stijn@certificeringsadvies.nlSnel op weg naar een VCU certificaat?
Download geheel vrijblijvend de handige VCU Snel op weg gids
- Wat houdt VCU in?
- Wat zijn de kosten?
- Praktische informatie!