Security Officer

Security Officer2022-07-01T08:38:56+02:00
ISAE 3402

Een Security Officer

Wie is verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging binnen jouw organisatie? Hoe hoog is het niveau van je informatiebeveiliging? En hoe wordt dat niveau steeds hoger? Dat zijn taken die een Security Officer (SO) op zich neemt. Een Security Officer is zelfs cruciaal om een informatiebeveiligingseleid te hanteren en implementeren.

Wat doet een Security Officer?

Een Security Officer heeft een divers pakket aan verantwoordelijkheden In principe is een SO verantwoordelijk voor het continue proces van informatiebeveiliging en dit naar een hoger niveau te tillen. Onderstaand een overzicht van mogelijke taken:

 • Een SO zet een Information Security Management System (ISMS) op;
 • Een SO is het aanspreekpunt voor vraagstukken omtrent informatiebeveiliging;
 • Een SO zorgt ervoor dat certificeringen (ISO 27001 bijvoorbeeld) worden behaald en behouden;
 • Een SO grijpt in en verwerkt incidenten rondom informatiebeveiliging;
 • Een SO neem de noodzakelijke maatregelen om risico’s te vermijden/verkleinen;
 • Een SO is verantwoordelijk om het bewustzijn te verhogen (door middel van trainingen of workshops bijvoorbeeld).

Security Officer outsourcen?

Wil je de rol als Security Officer binnen je organisatie liever outsourcen? Dat kan met behulp van onze dienst ‘Security Officer as a Service’. Bekijk via de knop hieronder meer!

BEKIJK PAGINA
Outsourcing Officer As A Service

Waarom een Security Officer?

Het kan een hele uitdaging zijn om de informatiebeveiliging binnen je organisatie te borgen en daarbij grip te blijven houden op de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV) van informatie. Met een SO heb je één centraal aanspreekpunt en verantwoordelijke om aan de slag te gaan met verbeterpunten. Op die manier blijven deze verbeterpunten dus niet ‘zweven’ totdat iemand zich geroepen voelt.

Is een Security Officer verplicht?

Een Security Officer is net verplicht. Maar ga je als organisatie serieus om met informatiebeveiliging, dan kun je er bijna niet omheen om iemand als Security Officer aan te stellen. Daarbij wel de opmerking dat dit niet betekent dat de Security Officer de enige is die bezig hoort te zijn met informatiebeveiliging. Informatiebeveiliging gaat namelijk hand in hand met het gedrag van iedereen binnen je organisatie. Door iemand als Security Officer aan te stellen (of deze in te huren) borg je dat continu verbeteren op het gebied van informatiebeveiliging centraal staat en dat er direct wordt ingespeeld op incidenten of een datalek.

ISO 27001, NEN 7510 of ISAE 3402 behalen?

Wil je een norm rondom informatiebeveiliging behalen en heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag!

NEEM CONTACT OP
Contact CertificeringsAdvies Nederland

Een Security Officer as a Service

Wil je, in plaats van iemand intern aan te stellen als Security Officer, liever een extern iemand in huis halen? Dat kan met behulp van een Security Officer as a Service. Een aantal voordelen hiervan:

 • Een extern persoon gaat onafhankelijk te werk;
 • Een extern persoon neemt veel kennis en kunde mee vanuit zijn of haar vakgebied;
 • Door de onafhankelijkheid en de kennis en kunde kan een externe ongevraagd advies geven waarmee de informatiebeveiliging van je organisatie naar een hoger niveau wordt getild;
 • Een extern persoon is altijd op de hoogte van trends en ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging en daarnaast ook van de huidige wet- en regelgeving;
 • Wanneer er onvoldoende kennis in huis is om zelf een SO aan te stellen, kun je met een extern persoon alsnog direct aan de slag.

Onze visie

Wij zijn geen standaard adviesbureau. Bij ons geen wollige vaktermen die je nauwelijks iets zeggen. Geen dikke adviesrapporten, maar pragmatische oplossing met focus op directe winst. Randzaken laten we voor wat ze zijn. Met het doel helder voor ogen werken we naar het beste resultaat voor jou, onze opdrachtgever. Betrouwbaar, ondernemend en eenvoudig: we maken het niet moeilijker dan het is.

In onze aanpak nemen wij jouw organisatie als uitgangspunt en niet de norm. Het gaat om de achterliggende gedachte van de norm. Bij het implementeren van een managementsysteem tillen we de interne organisatie naar een hoger niveau en maken we je bewust van de context van jouw organisatie om van daaruit te voldoen aan klanteisen- en wensen.

Onze organisatie

Bij CertificeringsAdvies Nederland houden we van focus. Daarom werken we met een aantal branches waarin wij op de hoogte zijn van de diverse ontwikkelingen op ons vakgebied. Zo denken we pro-actief met je mee en adviseren we de beste oplossing. Binnen onze dienstverlening bieden wij een compleet advies- en opleidingenaanbod aan voor jouw branche.

Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl

Laatste blogs

Ga naar de bovenkant