Informatieveilig werken

Security awareness

Security awareness verbeteren binnen je organisatie? Een flinke uitdaging, maar wel van cruciaal belang. Om je data en informatie veilig te houden, is het belangrijk dat medewerkers zich bewust zijn van de waarde en gevaren, begrijpen waar mogelijke dreigingen zitten, wat de impact van (cyber)aanvallen op de organisatie is én naar dit inzicht gaan handelen!

Security awareness verhogen gaat hand in hand met het kennisniveau, houding en gedrag van medewerkers. Medewerkers dienen continu getraind te worden, zodat hun kennis wordt vergroot en up-to-date blijft en daardoor eerder in kunnen grijpen bij mogelijke dreiging(en). Hoe bereik je dat? Een security awareness programma biedt uitkomst! Dit is op maat samen te stellen.

Security Awareness voorbeelden
Laptop werken bij CertificeringsAdvies Nederland

Meer informatie of offerte?

Wil je aan de slag met het verbeteren van security awareness binnen jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg! Of vraag geheel vrijblijvend een offerte op maat aan.

Informatiebeveiliging

Voldoe aan de informatie-beveiligingsstandaarden

Normen en mogelijkheden binnen het thema Informatiebeveiliging:

Maatregelen treffen

Waarom is Security Awareness belangrijk?

Waarom is security awareness belangrijk? Als je allerlei maatregelen hebt getroffen in je organisatie en je IT-systemen op orde hebt, dan ben je toch al een heel eind? Niet helemaal! Security awareness bij medewerkers is essentieel als het gaat om informatieveiligheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 80% van alle incidenten binnen organisaties het gevolg zijn van verkeerd handelen van medewerkers (bron: CBS). Je kunt alles nog zo goed op orde hebben; wanneer een medewerker verkeerd handelt doordat hij dreiging(en) niet (her)kent, heb je alsnog een flink probleem. Het is dus zaak dat medewerkers hun (cyber)skills goed op orde hebben, zodat ze dreigingen beter kunnen herkennen en ook weten hoe ze hierin moeten handelen.

e-learning security awareness

Wat is security awareness?

Security awareness is de mate waarin medewerkers van je organisatie in staat zijn om informatiebeveiligingsincidenten te herkennen, te voorkomen en daarop actie te ondernemen. Het verhogen van security awareness gaat gepaard met het kennisniveau, de houding en het gedrag van medewerkers.

Direct weten waar je staat?

Security awareness scan

Met de security awareness scan identificeren we potentiële zwakke punten in de (informatie)beveiliging en bieden we op maat gemaakte oplossingen om het bewustzijn en gedrag rondom de informatiebeveiligingsrichtlijnen te versterken.

  • De scan geeft een goed beeld van het huidige security awareness niveau binnen je organisatie.
  • De scan is een opstapje om een gerichter plan van aanpak te maken om de bewustwording rondom de informatiebeveiligingsrichtlijnen naar een volgend niveau te tillen.
Security awareness scan

Verbeter het niveau!

Security awareness trainingen

Wanneer je security awareness verbeteren hoog op de agenda hebt staan, dan kom je er al snel achter dat communicatie een belangrijke factor is. Hoe breng je het over op je medewerkers? Dat kan op allerlei manieren! Het is echter wel van belang dat medewerkers het als een leuk iets ervaren. Kies daarom voor de juiste mix van tools die passen bij jouw organisatie. Wanneer je ermee aan de slag gaat ontdek je vanzelf welke werkvormen aanslaan, dit verschilt namelijk per organisatie. Een aantal opties:

  • Een security awareness spel;
  • Een mystery guest;
  • Phishing simulatie;
  • Een interactieve workshop;
  • E-learning programma’s;
  • Praktische reminders;
  • Quizjes en testjes;
  • Etc.

Er zijn allerlei trainingsvormen mogelijk, maar zorg er wel voor dat medewerkers actief worden betrokken bij de security awareness training(en) samenstellen. Laat ze (mee)praten, doen, toepassen en in beweging komen; zo groeit security awareness op een interactieve en leuke manier. Wil jij een trainingsprogramma op maat samenstellen? Wij denken graag met je mee!

Tools

Bewustwording structureel trainen

Security Awareness E-learning

Een relatief nieuwe en uitermate geschikte manier om je medewerkers veiligheidsbewust te maken is middels e-learnings. Bij de CAN Academy, het opleidingsplatform van CertificeringsAdvies Nederland, bieden we een online leerplatform waarin we verschillende e-learnings kunnen verzorgen. De focus ligt op het vergroten van security awareness binnen organisaties.

e-learning CAN Academy

Informatiebewustzijn en -gedrag

Gaan hand in hand met cultuur

Security awareness verhogen gaat gepaard met de organisatiecultuur. Het informatiebewustzijn en bijpassend gedrag verbeteren gaat enkel en alleen als medewerkers kunnen werken in een omgeving waarin vertrouwen centraal staat. Een incident herkennen is één ding, maar het ook daadwerkelijk (durven te) melden is een volgende stap. Wanneer een medewerker het vertrouwen heeft dat hij/zij dit veilig kan doen, en daardoor niet bestraft of benadeeld wordt, dan zal deze eerder overgaan tot melding.

10 bestuurlijke principes voor informatiebeveiliging

Kom in contact met de partner in certificeren!

Security Awareness verhogen in jouw organisatie?

Vraag gerust naar de mogelijkheden. Wij leggen je graag meer uit over de tools en opties. Neem contact op of vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.