Informatiebeveiliging2021-09-01T10:06:30+02:00
Informatiebeveiliging

Informatiebeveiliging – waarom is het belangrijk?

In onze economie zijn kennis en informatie voor veel organisaties de belangrijkste bezittingen. Gek genoeg zijn deze bezittingen vaak helemaal niet zo goed beschermd. Denk maar aan Edward Snowden en de NSA. Of gelekte medische gegevens of cybercrime. Allemaal zaken die sinds de ‘eeuw van de computer’ steeds reëler worden voor iedere organisatie. Gelekte gegevens zijn doorgaans een hot issue in de media en niet bepaald gunstig voor het imago van je bedrijf. Daarom is informatiebeveiliging een thema dat zeker aandacht verdient!

Wat is informatiebeveiliging?

Informatiebeveiliging omvat alle processen, procedures, beleid, regels en beheersmaatregelen die de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid (BIV-classificatie) van informatie en de informatievoorziening binnen een organisatie garanderen.

  • Beschikbaarheid: de informatie dient op de juiste momenten beschikbaar te zijn.
  • Integriteit: de informatie moet juist en volledig zijn en de informatiesystemen dienen juiste en volledige informatie op te slaan en te verwerken.
  • Vertrouwelijkheid: de informatie moet alleen toegankelijk zijn voor degene die hiervoor bevoegd (geautoriseerd) is.

De informatie en informatievoorziening wordt simpel gezegd beschermd tegen allerlei soorten bedreigingen. Door je bedrijfsprocessen hier goed op in te richten, minimaliseer je bedrijfsrisico’s, waarborg je de continuïteit van informatie en beperk, of zelfs voorkom je beveiligingsincidenten. Het is essentieel om dagelijks aandacht te blijven besteden aan informatiebeveiliging. Risicomanagement en risicoanalyses zijn dan ook regelmatig terugkerende onderdelen om de informatiebeveiliging binnen je organisatie te waarborgen.

Uiteraard wil je niet dat belangrijke informatie in verkeerde handen terechtkomt. In Nederland gelden daarom bepaalde standaarden waar bedrijven aan moeten voldoen. Let op: de wet- en regelgeving is slechts een onderdeel van informatiebeveiliging! Een voorbeeld van een bekende wet is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Maar hoe goed je informatie ook beveiligd is, het gedrag van je medewerkers speelt een ontzettend belangrijke rol om de informatieveiligheid van je organisatie uiteindelijk te kunnen waarborgen. Bewustwording bij medewerkers is daarom een factor die niet vergeten mag worden!

Normen voor informatiebeveiliging

Klik hieronder op de gewenste norm voor meer informatie:

Baseline Informatiebeveiliging Overheid

Zin en onzin van de AVG

Mocht de door jou gewenste norm er niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op!

Managementsystemen voor informatiebeveiliging

Er zijn een aantal verschillende manieren en systemen om informatiebeveiliging in een organisatie te integreren. Het meest bekende systeem is vastgelegd in de ISO 27001 norm voor informatiebeveiliging. Binnen deze norm staat de mens centraal. Informatiebeveiliging is namelijk zeker niet alleen een ICT aangelegenheid. De mens vormt vaak het grootste risico. Daarnaast is er ook een branchespecifieke norm, namelijk NEN 7510 voor informatiebeveiliging in de zorg. Ook voor de overheid is er de Baseline Informatiebeveiliging Overheid. CertificeringsAdvies Nederland verzorgt bedrijfscertificeringstrajecten en persoonsopleidingen op het gebied van informatiebeveiliging in diverse branches.

Op zoek naar een uitdaging in informatiebeveiliging?

Ben jij op zoek naar een uitdaging in de informatiebeveiliging? Bekijk dan onze huidige vacatures!

BEKIJK VACATURES
CAN Café

Digitale hulp? CAN HELP Videosessies

CAN HELP VideosessiesOm invulling te geven aan de behoefte tot incidenteel of periodiek sparrenbieden wij CAN HELP Videosessies aan. Dit zijn 1:1 videocalls van 2 uur (of desgewenst 2 maal 1 uur) met één van onze adviseurs, die op afspraak plaatsvinden. De CAN HELP Videosessies kennen twee vormen: 

Een CAN HELP Videoworkshop is een sessie waarin aan de hand van een vast programma dieper wordt ingegaan op een onderwerp uit de daarvoor aangeboden keuzelijst. Een CAN HELP Videoconsult is een ‘vrije oefening’ waarin jouw vragen over allerhande onderwerpen centraal staan. Jij bepaalt de agenda van het consult. Wil je meer informatie over de CAN HELP Videosessies? Klik op onderstaande button:

MEER INFORMATIE

Wat zeggen onze klanten over onze aanpak

Logo_Fastned“We zijn blij verrast met het resultaat, we hadden niet verwacht dat het mogelijk was om ISO te certificeren zonder handboeken. In slechts 3(!) maanden was het traject afgerond. Veel sneller dan we verwacht hadden. Gelukkig hebben we voor het gehele traject de begeleiding ingeschakeld van CertificeringsAdvies Nederland, want zonder hen waren we als een kip zonder kop aan de slag gegaan. Vooral de pragmatische inval hadden we niet zonder hen kunnen doen!”

Over CertificeringsAdvies Nederland: Partner in certificeren

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren. Wij ondersteunen mensen en organisatie in hun ontwikkeling met advies, opleidingen en outsourcing. Zo helpen wij jou met je organisatie slim in te richten en zijn we een inspiratiebron voor de mensen binnen je organisatie. We tillen hun kennis en vaardigheden naar een nieuw niveau en stellen hen in staat om uit te blinken in hun vakgebied. Op eigen-wijze en met een ondernemende instelling maken wij doelen bereikbaar. Met als bekroning een certificaat; voor mensen en organisaties.

Meer over ons
Offerte aanvragen algemeen

Onze kennis over informatiebeveiliging delen we graag op ons blog

Ga naar de bovenkant