Leestijd: 3 minuten

Ik ben mijn VCA kwijt en nu?

Ben je jouw VCA kwijt? Lees in dit artikel wat je dan moet doen.

VCA toegevoegde waarde
Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Wanneer je bedrijf in het bezit is van een VCA-certificaat of een VCA certificering wil behalen, dan dien je als werknemer in het bezit te zijn van een geldige VCA persoonscertificering. Wanneer je als werknemer het examen succesvol doorloopt dan ontvang je daarvoor een certificaat en pasje. Soms is het echter zo dat werknemers deze documenten kwijtraken. In dat geval kunnen zij niet aantonen dat zij in het bezit zijn van VCA. Wat moet je als werknemer in zo’n geval doen? Dat lees je in dit blogartikel.

VCA diploma kwijt

Wanneer je het VCA-examen succesvol hebt doorlopen, dan ontvang je een VCA-certificaat en bijbehorend VCA-pasje. Het kan zijn dat je deze documenten per ongeluk kwijtraakt of dat het dermate beschadigd is dat het niet meer leesbaar is. Helaas is het in dat geval niet zomaar mogelijk om vervangende documenten te verstrekken: dat is namelijk niet toegestaan. Het officiële document wordt slechts één keer verstrekt. Het hangt af van het instituut waarbij je jouw VCA-diploma hebt behaald hoe zij hiermee omgaan.

VCA register voor opvragen gegevens

Maar wat doe je als je jouw VCA-diploma en/of pasje kwijt bent? In dat geval ga je altijd eerst naar de website van het Centraal Diploma Register VCA (CDR). De website is: https://cdr.ssvv.nl/.

VCA diploma

In dat register staan alle VCA-gediplomeerden vermeld. Indien je jouw VCA-diploma onverhoopt bent kwijtgeraakt, dan volstaat een vermelding in het register ook. Wanneer je de gegevens uit het VCA-register uitprint, dan volstaat dat namelijk ook als bewijs dat je over een geldig VCA-certificaat beschikt. Zoals hierboven vermeld kun je vervolgens even contact opnemen met het instituut waar je jouw VCA-diploma hebt behaald. Sommige instituten verstrekken namelijk een duplicaat diploma.

VCA pasje

Opvragen van de gegevens doe je door naar de website te gaan en daar je achternaam en geboortedatum in te vullen. Vervolgens kun je inzien bij welk examenbureau je examen hebt gedaan. Je kunt dan bij dat instituut, weliswaar tegen betaling, een duplicaat van het VCA-pasje aanvragen.

VCA verlopen?

De VCA geldigheid van een certificaat is 10 jaar. Indien het langer dan 10 jaar geleden is dat je examen hebt gedaan, dan is het niet mogelijk om een nieuw pasje aan te vragen. Een VCA-persoonscertificaat is immers 10 jaar geldig. In dat geval dien je opnieuw examen te doen. Je kunt dan een VCA herhalingscursus volgen met afsluitend een examen. Een herhalingcursus duurt een dag en is te boeken via de CAN Academy. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk CAN Academy

Fenne Reijnen
Fenne Reijnen
Adviseur

Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.

fenne@certificeringsadvies.nl

Training volgen?

Bekijk ons aanbod!

  • Groot aanbod
  • Op maat
  • Incompany
  • E-learning

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields