Leestijd: 3 minuten

IFS Food versie 8 verplicht per januari (2024)

Per 1 januari 2024 is het verplicht om IFS-audits uit te voeren volgens versie 8, die in april 2023 werd gepubliceerd.

CAN - IFS versie 8
Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

In april 2023 werd de nieuwe versie van de IFS-Food standaard gepubliceerd. Audits voor deze nieuwe versie van de norm zijn al mogelijk sinds 1 oktober 2023. Vanaf 1 januari 2024 is dit verplicht voor gecertificeerde organisaties. Tijdens IFS audits wordt altijd gekeken naar de basiseisen met betrekking tot voedsel- en productveiligheid, met name gericht op de retailers aan leveranciers. Ofwel: voldoen de voedselveilige producten die een producent maakt aan de wettelijke eisen en specificaties van de retailer? Waarom de norm is vernieuwd, en wat dit betekent voor jou lees je in dit artikel.

Waarom is IFS vernieuwd?

De IFS-norm is voornamelijk herzien door ontwikkelingen in de markt. Door het herzieningsproces was er gelegenheid om feedback vanuit de markt mee te nemen. Zo bleek onder andere dat er door bepaalde regels uit IFS versie 7 een hogere bureaucratische last is ontstaan voor organisaties en certificerende instanties. Voorheen had een IFS-audit bijvoorbeeld verplichte velden die per se ingevuld moesten worden. Dit strookt niet met de filosofie achter IFS. In versie 8 van IFS wordt meer gefocust op hoe een organisatie de zaken op orde heeft en minder op ‘of alle verplichte vakken wel zijn aangevinkt/ingevuld’.

IFS versie 8 wijzigingen

Dit zijn de grootste wijzigingen van de nieuwe versie van IFS:

  • De eisen rondom een voedselveiligheidscultuur zijn aangescherpt. Organisaties moeten doelstellingen bepalen met betrekking tot communicatie over o.a. het voedselveiligheidsbeleid, training, terugkoppeling van medewerkers en het meten van de prestaties. 
  • Alle onderwerpen uit IFS moeten minimaal elk 12 maanden aan bod komen tijdens de interne audits.
  • Het voldoen aan klantafspraken is een nieuwe knock-out eis.
  • Het basisvoorwaardenprogramma is aangepast naar de huidige versie van de General Principles of Food Hygiene.
  • Eisen rondom crisismanagement zijn aangescherpt.
  • B-score wordt als afwijking geteld in het auditprotocol.
  • De hoofdstukindeling van de standaarden is meer gestructureerd.
  • Op het IFS-certificaat wordt met een ster aangegeven dat een audit onaangekondigd heeft plaatsgevonden. Ook is het mogelijk om herkomstvermeldingen als disclaimer op het certificaat te vermelden.
  • De nieuwe versie legt meer de nadruk op dat een kwaliteitsmanagementsysteem geen statisch geheel is. Zo is bijvoorbeeld het woord ‘controle’ vervangen door ‘monitoring’. 

Naar verwachting zorgt de nieuwe versie van IFS ervoor dat organisaties efficiënter met de norm kunnen werken. Daarnaast heeft het ook vijf vereisten minder. 

Waarom IFS?

De makers van de IFS norm hebben altijd de filosofie gevolgd om niet alleen vereisten te beoordelen, maar vooral om uit de bevindingen van de audit het potentieel voor verbetering uit te lichten. Dit heeft op economisch vlak een positieve invloed op organisaties. IFS-gecertificeerde organisaties merken dat het aantal recalls is afgenomen, kosten door productiefouten zijn gedaald, de concurrentiepositie en klantrelaties zijn verbeterd én de kosten- batenverhouding is gezonder. Twee studies met wetenschappelijke ondersteuning hebben dit effect bevestigd.

(Bron: vmt)

Meer weten over IFS Food versie 8?

Wil je meer informatie over versie 8 van de IFS-norm? Of wil je meer weten over voedselveiligheid voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

New call-to-action

Transcriptie video: BRC, IFS of FSSC 22000: welke voedselveiligheidsstandaard kies je?

BRC, IFS en FSSC 22000. Allemaal bekende voedselveiligheidsnormen. Maar hoe weetje nou welke het beste bij jou past? In deze video neem ik jou mee om te bepalen welke keuze je kunt maken. Alle genoemde certificaten kunnen van toepassing zijn op producenten van levensmiddelen. Vaak is het zo dat je een eis krijgt van de opdrachtgever of een retailer waarbij het niet altijd vanzelfsprekend is dat je ook daadwerkelijk voor die specifieke certificering moet gaan. Het is dus belangrijk om vooral te kijken naar je eigen activiteiten en om van daaruit te bepalen voor welke norm je kiest. Om de juiste keuze te maken voor welke norm het beste bij je past kun je dat aan de hand van een aantal vragen vaststellen. Ten eerste: wat is de reden dat je voor een bepaald certificaat wilt gaan? Ten tweede: Welke opdrachtgevers heb je mee te maken en wat zijn voor hun belangrijk eisen om aan te voldoen? Ten derde: sluit de norm waar je voor kiest aan op de toekomstplannen en ambities van de organisatie? Ten vierde: kun je als organisatie überhaupt wel voldoen aan de eisen uit de norm? En mogelijk vijfde vraag die je zelf zou kunnen beantwoorden is of er een commerciële waarde aan en bepaalde certificering vastzit. Het kan namelijk nuttig zijn om te kijken waar je afzetmarkt is, in welk land deze zich begeeft en in welk land het certificaat het meeste waard is.  Als we kijken naar de verschillen tussen alle drie de normen kun je eigenlijk spreken van een tweedeling. Enerzijds BRC en IFS, anderzijds FSSC 22000. BRC en IFS zijn wat dwingender opgesteld. Daar zijn het harde criteria waar je aan moet voldoen. Dat kan een voordeel zijn. Anderzijds: de FSSC 22000 geeft veel meer ruimte om je eigen invulling te geven aan bepaalde normeisen. FSSC 22000 is ook gebaseerd op de ISO-structuur waarin dat vaker voorkomt. De uitgebreide verschillen van deze drie normen lees je via de link in de beschrijving van deze video.  Naast de drie belangrijkste verschillen die ik zojuist heb opgesomd, is er ook een hele belangrijke overeenkomst. Alle drie de normen zijn GFSI-erkend. Dat wil zeggen dat ze wereldwijd geaccepteerd worden en dat het ook de hoogste voedselveiligheidsstandaarden heeft. Vaak is dit een belangrijke voorwaarde voor een opdrachtgever. Wil je meer weten over voedselveiligheid of heb je hulp nodig bij het implementeren van BRC, IFS of FSSC 22000? Neem dan vooral contact met ons op. Dat kan door te bellen of door een aanvraagformulier in te vullen via de website.

Profielfoto Tineke Arendsen
Tineke Arendsen
Adviseur

Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!

tineke@certificeringsadvies.nl

Voedselveiligheid Informatiegids

Aan de slag met voedselveiligheid?

  • Alles over voedselveiligheid
  • De rol van HACCP
  • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields