Leestijd: 4 minuten

Hoelang is ISO 9001 geldig?

Met regelmaat wordt de vraag gesteld: hoelang is ISO 9001 geldig? Dat lichten we toe.

Hoelang is ISO 9001 geldig
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Door onze (potentiële) opdrachtgevers wordt ons regelmatig de vraag gesteld ‘hoelang is ISO 9001 geldig’? Geen vreemde vraag! Als je wilt certificeren, dan is het prettig om te weten wat de geldigheidsduur van een dergelijke certificering is. Om deze vraag voor je te beantwoorden zetten wij in dit blogartikel uiteen hoelang ISO 9001 geldig is en daarnaast geven we nog een aantal handige wetenswaardigheden, zodat je weet waar je aan toe bent als je met ISO 9001 aan de slag wilt gaan. Mochten er verdere vragen zijn, laat het ons dan gerust weten. 

Hoelang is een ISO 9001 certificaat geldig?

Een ISO 9001 certificaat is drie jaar geldig. Voorwaarde is wel dat je gedurende die drie jaar het managementsysteem blijft onderhouden en zo aan de eisen van de ISO 9001 norm blijft voldoen. Om dat te borgen komt de Certificerende Instantie (CI) die het certificaat heeft uitgereikt, jaarlijks terug voor de zogenaamde ‘controle-audit’. Daarbij wordt beoordeeld of je daadwerkelijk conform ISO 9001 werkt en daarmee dus voldoet aan de eisen van de norm. Indien dat het geval is, mag je het certificaat behouden.

Na drie jaar vindt er een uitgebreide (her)certificeringsaudit plaats. Wanneer je die goed doorstaat, wordt het ISO 9001 certificaat opnieuw voor drie jaar uitgereikt. De geldigheidsduur van het ISO 9001 certificaat voor jouw organisatie staat overigens vermeld op het certificaat zelf. Zo kun je altijd opzoeken wanneer je certificaat verloopt.

Hoe behoud je een geldig ISO 9001 certificaat?

Wanneer je veel tijd en energie hebt gestoken in het behalen van een ISO 9001 certificering, dan wil je die certificering natuurlijk behouden. Om dat te bewerkstelligen is het zaak om te (blijven) voldoen aan de eisen die de norm stelt. Eén van die eisen is dus dat er jaarlijks een controle-audit door een CI wordt uitgevoerd, zoals hierboven al benoemd is. Voordat die controle-audit echter plaats kan vinden is het verplicht om zelf een interne audit en directiebeoordeling uit te (laten) voeren. Dat kan eventueel met behulp van een adviespartij die je daarbij ondersteunt.

Tijdens een dergelijke interne audit kun je beoordelen of laten beoordelen of de gemaakte afspraken die je in het verleden hebt gemaakt worden nagekomen en of alles, nog steeds, werkbaar is. Zo kun je vaststellen of je managementsysteem naar behoren functioneert. In feite verzamel je tijdens interne audits ‘bewijs’ om aan te tonen dat je ‘in control’ bent. Daarbij worden ook knel- en verbeterpunten geconstateerd. Door daarop te acteren borg je de voortgang van verbeteringen binnen je organisatie en daarmee houd je dus ook je beleid, processen, beheersmaatregelen en je managementsysteem up-to-date.

Een nieuwe norm? Is mijn ISO 9001 certificaat nog geldig?

ISO-normen worden periodiek vernieuwd. Gemiddeld vindt het vernieuwen van een ISO-norm, zoals ISO 9001, één keer per zeven jaar plaats. Mocht je net voordat de norm vernieuwd wordt, gecertificeerd worden, dan kan het soms zijn dat de certificering niet voor drie jaar geldig is doordat de norm komt te vervallen. Dit betekent echter niet dat je alles opnieuw moet doen. Wanneer een norm vernieuwd wordt, dan is er doorgaans sprake van een transitieperiode (overgangsperiode) van drie jaar. Door middel van het laten uitvoeren van een transitie-audit kun je een nieuw certificaat ontvangen met een nieuwe looptijd.

Hoe kom ik in bezit van een geldig ISO 9001 certificaat?

Wanneer je voornemens bent om een ISO 9001 certificering te gaan behalen, bijvoorbeeld omdat dit geeist wordt vanuit een opdrachtgever, is het allereerst zaak om te bepalen of je intern voldoende kennis, tijd en capaciteit hebt om de hele implementatie te kunnen doorlopen. Veel organisaties kiezen ervoor om zich te laten begeleiden en/of ondersteunen door een externe adviespartij. Vervolgens ga je aan de slag met implementatie van de ISO 9001 norm. Je richt een managementsysteem in en zorgt dat je voldoet aan alle eisen vanuit de norm.

Zodra je alles op de rit hebt staan is het tijd voor een interne audit. Deze audit dient uitgevoerd te worden door een onafhankelijk persoon. Ofwel: een proceseigenaar mag niet zijn eigen processen auditen. Een dergelijke persoon kan intern werkzaam zijn, maar in veel gevallen wordt ervoor gekozen om een externe adviespartij in de arm te nemen voor het laten uitvoeren van de interne audit. Zodra geconstateerd is dat alles netjes is ingericht, kun je een afspraak maken met een Certificerende Instantie om je organisatie te laten auditen middels de certificeringsaudit. Als je die goed doorstaat, krijg je van de CI uiteindelijk het ISO 9001 certificaat uitgereikt.

Meer informatie of ondersteuning nodig?

Wil je aan de slag met de implementatie van ISO 9001? En kun je daarbij ondersteuning gebruiken of heb je vragen over mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg!

New call-to-action

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

De contextanalyse stap voor stap!

Meer weten over de contextanalyse?

  • Leer alles over de contextanalyse
  • Al ruim 3.000 keer gedownload

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields