Hoelang duurt VCA behalen?

Hoelang duurt VCA behalen? Daarin zit een verschil tussen de bedrijfs- en persoonscertificering!

Hoelang duurt VCA behalen?
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Hoelang duurt VCA behalen? Dat is een veelgestelde vraag die helaas niet in één zin te beantwoorden is. Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een VCA bedrijfscertificering en een VCA persoonscertificering. Beide VCA certificaten hebben een andere doorlooptijd. Voor een VCA bedrijfscertificering is de snelheid van implementatie afhankelijk van een aantal factoren waaronder bedrijfsgrootte en -complexiteit. Voor wie een VCA diploma wil behalen door middel van het volgen van een cursus is het antwoord iets simpeler: een klassikale cursus, inclusief examen van 60 minuten, duurt één dag. Uiteraard kun je ook kiezen voor een andere cursusvorm, zoals een e-learning waarbij je zelf bepaalt hoe snel je er doorheen loopt. In dit artikel vertellen we je meer over hoelang VCA behalen duurt.

Hoelang duurt VCA behalen?

Hoelang duurt VCA behalen? Zoals hierboven aangegeven is er een verschil tussen een VCA bedrijfscertificering en een VCA persoonscertificering (VCA diploma). Allereerst zoomen we in op de bedrijfscertificering. Daarvoor is het lastig om een exact tijdspad te noemen. Zo moet bijvoorbeeld eerst bepaald worden of jouw organisatie een VCA*, VCA** of VCA-P certificering wil of dient te behalen. Doordat de VCA-P norm meer eisen stelt aan de organisatie, kun je jezelf voorstellen dat dit iets meer voeten in de aarde heeft en dat het behalen daarvan dus meer tijd kost.

Verschil VCA* en VCA**

Er is een verschil tussen VCA* (1 ster) en VCA** (2 sterren). Dat verschil zit hem in een aantal aspecten. VCA* is voornamelijk bedoeld voor niet complexe organisaties zonder onderaannemerschap. VCA** is bedoeld voor organisaties met onderaannemerschap. De mate van complexiteit is daarbij wat minder van invloed. Daarnaast kan de grootte van de organisatie ook meewegen in de keuze voor VCA* of VCA**.
Meer lezen? Bekijk het artikel: Het verschil tussen VCA 1 ster en VCA 2 sterren.

Factoren die van invloed zijn

Naast bovengenoemde is de doorlooptijd van een VCA bedrijfscertificering ook afhankelijk van:

  • De huidige stand van zaken binnen de organisatie;
  • De reeds aanwezige beheersmaatregelen;
  • De complexiteit van de organisatie;
  • De grootte van de organisatie;
  • De interne capaciteit en slagkracht van de organisatie;
  • De aanwezigheid van een (door de Arbowet verplichte) Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE).

Dat zijn een heleboel factoren! Wanneer je organisatie al één en ander heeft opgezet op het gebied van veilig en gezond werken, dan gaat een VCA-traject natuurlijk sneller dan wanneer je organisatie vanaf nul moet starten. Des te meer er opgetuigd is binnen de organisatie en des te minder complex de organisatie in elkaar steekt, des te sneller een VCA bedrijfscertificaat behaald kan worden.

Indicatie doorlooptijd

Hoelang duurt VCA behalen? Is daar dan helemaal niets over te zeggen? Jawel, op basis van ervaringen is er uiteraard wel een indicatie te geven van de doorlooptijd van een VCA-traject. Gemiddeld wordt hier vier tot zes maanden voor aangehouden. Wanneer er sprake is van een groter en complexer traject, bijvoorbeeld VCA**, dan duurt dit doorgaans wat langer en kan het bijvoorbeeld tot 12 maanden duren.

VCU levert nieuwe kennis en mogelijkheden op!

Michel Uijlenbroek, directeur en eigenaar van TECHNICHE: “Het VCU-traject heeft ons nieuwe kennis en mogelijkheden opgeleverd. Doordat we nu in het bezit zijn van het certificaat, gaan er nieuwe deuren voor ons open. Bovendien was de samenwerking met CertificeringsAdvies Nederland erg prettig. Dankzij hun duidelijke en praktische aanpak, maar zeer zeker ook het persoonlijke tintje leverde de samenwerking ons echt toegevoegde waarde op. Het is dan ook niet voor niets dat we het VCU-traject in slechts drie maanden en één dag hebben afgerond.”
Meer lezen? Bekijk de hele klantcase van Techniche

Drie maanden bewijslast verzamelen

Wat veel organisaties niet weten wanneer ze aan de slag gaan met een VCA certificering behalen, is dat er vanuit de VCA norm een bewijsperiode geëist wordt. VCA vraagt van iedere organisatie die wil certificeren om gedurende een periode van drie maanden aan te tonen dat de VCA norm in de praktijk wordt gebracht. Ofwel: om drie maanden volgens het opgezette VCA-systeem te werken. Dit wordt ook wel de ‘bewijsperiode’ genoemd. Daarna kun je het VCA-systeem laten toetsen. Na drie maanden kan een externe auditor namelijk beoordelen of alles in de praktijk goed functioneert. Uiteindelijk kun je het systeem laten certificeren door een onafhankelijke, certificerende instantie (CI). Kortom, hoe eerder de organisatie begint met het opbouwen van de vereiste bewijslast, des te eerder het certificaat behaald kan worden.

Continu verbeterproces

Het VCA certificaat is in the pocket. Dat was het dan? Nee, een VCA-traject is geen eenmalige exercitie. Veilig en gezond werken is niet iets dat je ‘even’ opzet, maar vraagt om een continu verbeterproces. De organisatie en de omgeving rondom de organisatie zijn altijd in beweging en dus moet je als organisatie continu alert zijn en inspelen op veranderende risico’s. Een VCA-systeem is geen statisch geheel, maar een procesmatige manier van werken die je continu dient te verbeteren.

Dat is precies de reden dat er na het behalen van een VCA-certificaat jaarlijks opvolgaudits plaatsvinden. Daarbij wordt gecontroleerd of je organisatie nog voldoet aan de VCA eisen en of er nog gewerkt wordt volgens het opgezette VCA-systeem. Middels deze interne en externe audits verzamel je ‘bewijs’ waarmee je kunt aantonen dat je ‘in control’ bent. Daarnaast bekijk je of er verbeterpunten mogelijk zijn waarop je jouw beleid, jouw doelstellingen en beheersmaatregelen weer gaat aanpassen.

Hoelang duurt het VCA diploma halen?

Hoelang duurt VCA behalen is ook de vraag die vaak gesteld wordt als er gedoeld wordt op het behalen van de VCA persoonscertificering (VCA diploma). Om die reden vertellen we daar in dit artikel ook nog wat over. Wanneer je als bedrijf namelijk VCA-gecertificeerd bent, dan dienen je medewerkers ook in het bezit te zijn van een geldig VCA-diploma. Voor medewerkers volstaat een VCA-Basis diploma, voor operationeel leidinggevenden geldt de verplichting voor het behalen van een VCA-VOL (of VCU-VIL) diploma.

Om in het bezit te komen van het juiste diploma, kan ervoor gekozen worden om een VCA-Basis cursus of VCA-VOL cursus te volgen. Een dergelijke cursus kun je klassikaal volgen, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een incompany training, die plaatsvindt op locatie bij je eigen organisatie, een online training of voor een e-learning of online VCA toolbox waarbij je zelf het tempo bepaalt.

Wanneer je kiest voor een cursus, klassikaal of incompany, dan kun je het VCA diploma binnen één dag behalen. Een klassikale cursus start doorgaans rond 8.30u in de ochtend, kent rond het middaguur een lunchpauze, en eindigt in de namiddag rond 16.00u. Vrijwel altijd vindt er aan het einde van de middag een examen plaats. Een VCA Basis examen duurt 60 minuten. Een VOL-VCA of VIL-VCU examen duurt 75 minuten.

VCA training volgen?

Bekijk dan ons aanbod VCA trainingen binnen onze CAN Academy. Of bekijk deonline VCA toolboxen e-learnings.

Meer informatie of ondersteuning nodig?

Ben je benieuwd naar hoelang VCA behalen duurt voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur kijkt graag met je naar de wensen en mogelijkheden voor jouw organisatie. Ook wanneer je hulp of ondersteuning kunt gebruiken bij een VCA-traject of wanneer je een VCA cursus wilt volgen, ben je bij ons aan het juiste adres. Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Offerte aanvragen

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Starten met de VCA certificering?

Vraag vrijblijvend een offerte op maat aan!

  • Praktische insteek
  • Advies op maat
  • Snel starten

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields