Hoe lang duurt ISO certificering?

Een vraag die ons vaak gesteld wordt: Hoe lang duurt ISO certificering? We leggen het je uit!

hoe lang duurt iso certificering
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt is: ‘Hoelang duurt ISO certificering?’. Een logische vraag, want ongeacht de reden voor certificeren wil je natuurlijk een inschatting kunnen maken van wanneer je de certificering behaald kunt hebben. Het ‘makkelijke’ antwoord is: drie maanden. Het antwoord is echter niet zo simpel. Het hangt namelijk van verschillende factoren af. In dit artikel zetten we het voor je uiteen.

Aanbestedingen

In veel gevallen heeft de motivatie achter het behalen van een certificering te maken met aanbestedingen. Vaak wordt een ISO certificering namelijk als gunningscriterium of zelfs als knock-out criterium gesteld. Heb jij je ISO certificering dan niet en een concurrerende organisatie wel, dan sta je gelijk met 1-0 achter. Een doorlooptijd van 3 maanden is dan echter vaak wel te lang om überhaupt nog mee te kunnen doen met de gewenste aanbesteding.

*Transcriptie onderaan deze pagina

Wat zegt de norm

Voor de meeste ISO normen, bijvoorbeeld ISO 9001ISO 14001ISO 27001 of ISO 45001, wordt een bewijsperiode gevraagd van minimaal 3 maanden. Concreet houdt dit in dat een bedrijf drie maanden de werking van het managementsysteem moet kunnen aantonen. Vervolgens ontvangt het bedrijf het ISO certificaat. Certificerende instanties die de stempel mogen geven, worden hierop gecontroleerd. Het lijkt er dus op dat er geen uitzonderingen te maken zijn…

Wat de praktijk ons leert

In de praktijk zijn er natuurlijk veel meer bedrijven die met dezelfde uitdaging zitten. Ieder bedrijf moet voldoen aan de bewijsperiode van drie maanden. Maar dat betekent niet dat een bedrijf niet eerder op het niveau van ISO certificering kan komen. Belangrijk is dan dat dit aan te tonen is. Wij hanteren hier een aantal oplossingen voor die zich in de praktijk hebben bewezen.

Kan ieder bedrijf snel het ISO certificaat behalen?

Niet iedere organisatie kan in 3 maanden het ISO certificaat behalen. Dat ligt aan de huidige stand van zaken, de gewenste norm en de complexiteit van de organisatie. Voor ISO 27001 ligt de doorlooptijd gemiddeld op 5 tot 6 maanden. Voor ISO 9001 kan de doorlooptijd voor dezelfde organisatie op 4, of zelfs 3 maanden liggen. Je kunt zelf een inschatting maken van de doorlooptijd voor je eigen organisatie door te inventariseren hoe de stand van zaken op dit moment is. Heb je de processen helder in kaart en wil je ISO 9001 certificeren? Dan zal dat minder lang duren dan wanneer het managementsysteem vanaf nul moet worden opgebouwd.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van de huidige stand van zaken? Denk dan eens aan een nulmeting!

Hoe lang ISO certificering echt duurt

Eerlijk is eerlijk: het behalen van het certificaat is pas het begin. Er komt namelijk nooit een eind aan ISO certificering. Tenzij je het certificaat laat vervallen. Iedere ISO norm hanteert namelijk het principe van continue verbetering. Dat eindigt niet na 3 maanden. En dat is maar goed ook.

Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op en vernieuwende technologieën brengen markten in beweging. De noodzaak van continu verbeteren is logisch. Dat een organisatie het ISO certificaat behaalt vanwege het commercieel voordeel dat het oplevert, is begrijpelijk. Maar het principe van continue verbeteren echt hanteren, vraagt meer. Een managementsysteem is geen star systeem, maar een weerspiegeling van de organisatie. De organisatie is in beweging en het managementsysteem dus ook. In feite duurt ISO certificering dus net zo lang als je organisatie continueert.

DOWNLOAD IMPRESSIE

Transcriptie video: Wat is ISO certificering?

Steeds meer bedrijven krijgt te maken met ISO certificering, maar wat is nu eigenlijk een ISO certificering? In deze video neem ik jullie mee. ISO normen worden ontwikkeld voor zowel producten, materialen, systemen en werkprocessen. Wanneer je als organisatie voldoet aan de eisen uit een ISO norm, dan kun je daarvoor certificeren. Die certificering is dan het bewijs dat je aantoont dat je aan een bepaalde standaard voldoet. Sinds de oprichting van deze standaarden zijn er al veel ISO normen ontwikkeld. De meest bekende zijn ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001 en ISO 22000. Deze normen zijn breed georiënteerd in de thema’s voedselveiligheid, arboveiligheid, kwaliteit, milieu en informatiebeveiliging. Er zijn verschillende manieren om een ISO norm te implementeren. Zo kun je zelf aan de slag gaan. Je hebt daar wel kennis en vooral tijd voor nodig. Veel bedrijven kiezen er daarom ook voor om een externe partij in te schakelen. Samen met die externe partij wordt er een managementsysteem opgezet wat zo dicht mogelijk bij jullie eigen organisatie en werkwijze blijft. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Nee. ISO certificeringen zijn niet wettelijk verplicht, maar worden steeds vaker geëist door stakeholders of andere belanghebbenden, dan wel in aanbestedingen waar je als organisatie aan meedoet. ISO is een internationaal samenwerkingsverband tussen ruim 160 landen.  Als je bedenkt dat de wereld uit zo’n 200 landen bestaat, kun je je voorstellen dat er een breed draagvlak is voor ISO normeringen. Een ISO certificering kan diverse voordelen hebben. die voordelen lees je in het onderstaande blog (zie beschrijving). Wil je meer weten over ISO certificeringen? Bekijk dan vooral onze andere video’s en lees onze blogs. Of neem contact met ons op!

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Aan de slag met een managementsysteem?

Download de handige whitepaper impressie managementsysteem en ontdek:

  • Hoe een managementsysteem werkt
  • Wat de rol van een systeem is in je organisatie
  • Hoe je het inricht met het oog op ISO
  • Hoe het toevoegde waarde biedt

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields