HKZ is een populaire kwaliteitsnorm in de zorgsector. Vaak zien we dezelfde vragen over deze norm terug. Daarom hebben we de meest gestelde vragen in dit artikel voor je opgesomd met daarbij de antwoorden. Staat je vraag er niet tussen of heb je naar aanleiding van dit artikel nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Is HKZ-certificering verplicht?

Wettelijk gezien is HKZ niet verplicht. Echter, de Kwaliteitswet Zorginstellingen verplicht het hebben van een kwaliteitssysteem wel. En daarnaast kunnen je opdrachtgevers ook van je eisen dat je HKZ gecertificeerd bent. Het is dan wel jouw eigen keuze of je dit doet of niet. Met andere woorden: hoeveel waarde hecht je aan je opdrachtgever?

Artikeltip: ‘Is HKZ verplicht?’

Kan elk type zorginstelling certificeren voor HKZ?

Certificeren volgens HKZ is mogelijk voor alle sectoren waar een certificatieschema voor is. Is deze er niet, dan kun je ervoor kiezen om te certificeren voor ISO 9001 voor de zorg. Het HKZ-model kan daarentegen wel door iedere organisatie gebruikt worden als richtlijn voor het opzetten van het kwaliteitssysteem.

Wat is het verschil tussen de HKZ-certificering en ISO 9001 voor de zorg?

HKZ en ISO 9001 zijn beide kwaliteitsnormen. HKZ is specifiek gericht op de zorg. ISO 9001 dien je zelf nog ‘zorgspecifiek’ te maken. Buiten deze twee normen heb je nog een aantal andere mogelijke normen die je in de zorg kunt behalen. Onderstaand een overzicht:

Download vrijblijvend de HKZ Snel op weg gids!

Wil je met jouw zorgorganisatie snel aan de slag met het behalen van een HKZ certificering? Download dan onze handige ‘snel op weg gids’ waarin we je snel op weg helpen naar een HKZ certificaat.

DOWNLOAD WHITEPAPER

Whitepaper HKZ

Hoelang duurt het om HKZ te behalen?

Hoe lang je over het volledige certificeringstraject doet hangt volledig af van verschillende factoren. Hoe ver heb je kwaliteitszorg al geborgd binnen je organisatie? Hoeveel draagvlak is er intern voor het certificeringstraject? Hoe groot is je organisatie? Hoeveel vestigingen zijn er? Ga je het zelfstandig doen of schakel je externe hulp in? Hoeveel tijd heb je beschikbaar? Daarnaast ben je voor de externe audit natuurlijk ook afhankelijk van de agenda van certificerende instanties. Onze adviseurs kunnen je uiteraard helpen met een schatting van de trajectduur. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op!

NEEM CONTACT OP

Wat zegt een HKZ-certificaat over een organisatie?

Waar ben je nu eigenlijk toe in staat wanneer je HKZ gecertificeerd bent? Als HKZ gecertificeerde organisatie heb je een aantal zaken geregeld:

  • Je hebt een beleid omtrent het melden van incidenten/klachten;
  • Je hebt de risico’s binnen je organisatie geëvalueerd en onderneemt actie om deze risico’s te voorkomen/verkleinen;
  • Je bespreekt je plan van aanpak met je cliënt/patiënt;
  • Je processen worden periodiek geëvalueerd en hieruit haal je lessen om continu te verbeteren;
  • Je leert van fouten en benut kansen;
  • Je bent op de hoogte van relevante wet- en regelgeving;
  • Je bent in staat om kwalitatief goede zorg te leveren;
  • Je maakt gebruik van klantervaringsonderzoeken.

Hulp nodig bij het behalen van HKZ Zorg en Welzijn?

Heb je hulp nodig bij het behalen van HKZ Zorg en Welzijn? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs hebben veel kennis en praktijkvoorbeelden die ze met je kunnen delen. Ze staan je graag te woord!

NEEM CONTACT OP

Contact CertificeringsAdvies Nederland

Hoe wordt HKZ getoetst?

De externe audit wordt gedaan door een onafhankelijke certificerende instantie. Allereerst wordt gekeken naar de afspraken binnen je organisatie en de manier waarop deze worden nagekomen (met behulp van werkinstructies of trainingen bijvoorbeeld). Daarnaast wordt gekeken of deze afspraken daadwerkelijk worden nagekomen, bijvoorbeeld door middel van interviews met uitvoerende medewerkers. Wanneer je de audit goed bent doorgekomen wordt het certificaat afgegeven. Tijdens de jaarlijkse toetsingen daarna moet worden getoetst of je kwaliteitszorgsysteem onderhouden en verbeterd wordt.

Garandeert een HKZ-certificering dat alles binnen je organisatie op orde is?

Nee. Ondanks dat het HKZ-certificaat grote zekerheid biedt dat de zaken binnen een organisatie op orde zijn, geeft het niet 100% garantie op dat er niets meer kan misgaan. Een certificaat wordt echter alleen uitgegeven als de auditor er voldoende vertrouwen in heeft dat de organisatie op orde heeft en dat er geleerd wordt van ervaringen (PDCA).

Hoelang is een HKZ-certificaat geldig?

Een HKZ-certificering is 3 jaar geldig. Hierna krijg je jaarlijkse controle. In jaar 4 volgt dan de hercertificatie.

Ondersteuning nodig op weg naar de HKZ Zorg en Welzijn certificering?

Laat je door onze adviseurs informeren over de mogelijkheden. Of vraag direct een vrijblijvende offerte op maat aan.

VRAAG OFFERTE AAN

icon offerte

Wat levert HKZ mij uiteindelijk op?

Allereerst krijg je waardering voor je certificering. Denk bijvoorbeeld aan patiënten, verzekeraars of samenwerkingspartners die erop kunnen vertrouwen dat je kwalitatief goede zorg levert en je zaken op orde hebt. Je medewerkers zijn opgeleid en gemotiveerd, de wensen en behoeften van je cliënten zijn goed in beeld gebracht en je werkt efficiënter. En daarnaast worden fouten sneller ontdekt waar je vervolgens meteen op in kan spelen.

Daarnaast heeft de certificering natuurlijk ook commerciële waarde. Men kiest eerder voor een gecertificeerde organisatie dan voor een niet-gecertificeerde organisatie. Zeker in deze markt waar iedere dag weer nieuwe aanbieders bijkomen kun je met een HKZ-certificering een mooi voordeel behalen. Ook kun je met de HKZ-certificering richting de overheid aantonen dat je voldoet aan de verplichting om verantwoorde zorg te leveren.

Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl