VCA VGM-bewustzijn VGM-gedragEen veilige werkomgeving creëren en garanderen kan op verschillende manieren gedaan worden. Bekende manieren hiervoor zijn: certificeren voor VCA of certificeren voor de Veiligheidsladder. Beide normen zijn er populair als het gaat om arbo & veiligheid. Maar voor welke norm ga je dan uiteindelijk certificeren? Wat is het verschil tussen VCA en de Veiligheidsladder? En welke norm past het beste bij je organisatie?

VCA

VCA, ook wel VGM Checklist Aannemers, is een checklist met punten waarmee je de veiligheid en gezondheid binnen een organisatie kunt toetsen. Je kunt dus onderwerpen afstrepen: je hebt het wel of je hebt het niet. Dit gaat dan bijvoorbeeld om een registratie, een procedure of een document waarin staat dat je risico’s rondom veilig en gezond werken in kaart hebt en je hiervoor beheersmaatregelen hebt opgesteld. De VCA-norm is voornamelijk gericht op het operationele werkveld en komt vaak voor bij sectoren als de Bouw of Techniek. Deze norm is voornamelijk erg praktisch.

Aan de slag met de Veiligheidsladder?

Download dan geheel vrijblijvend onze Veiligheidsladder infosheets!

DOWNLOAD

Veiligheidsladder presentatie - Veiligheidscultuur

De Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder wordt tegenwoordig ook wel Safety Culture Ladder genoemd en is voornamelijk gericht op het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie. Het richt zich op gedrag, houding en cultuur rondom veiligheid en gezondheid binnen alle lagen van je organisatie. Er wordt daarnaast ook gekeken naar samenwerkingspartners. Hoe bewust gaan zij om met gezond en veilig werken?

De Safety Culture Ladder bestaat uit vijf treden waarbij elke trede omhoog meer productiviteit van gedrag rondom risico’s betekent. Ben je op het niveau van de onderste trede, dan ben je nog weinig bezig met gezond en veilig werken. Zit je op het niveau van de vijfde trede, dan heb je veiligheid en gezondheid volledig geïntegreerd in je gehele organisatie. Van directie tot werkvloer! Deze norm gaat dus vooral om gedrag, houding en cultuur. En dus minder over procedures.

Welke vorm van de Veiligheidsladder past bij jouw organisatie? Doorloop de keuzeboom!


Wat is het verschil tussen VCA en de Veiligheidsladder?

Wat is nu precies het verschil tussen VCA en de Veiligheidsladder? In onderstaande opsomming hebben we een aantal verschillen op rij gezet:

  • VCA richt zich vooral op maatregelen om risico’s te verkleinen/weg te nemen. De Veiligheidsladder richt zich vooral op de mens en het veiligheidsbewustzijn daarvan.
  • VCA is een checklist waarmee je beoordeelt of de juiste maatregelen zijn genomen om risico’s te verminderen. Heel zwart wit dus. Je hebt iets wel of je hebt iets niet. De Veiligheidsladder biedt juist verschillende niveaus aan waarop je kan certificeren en is gebaseerd op houding, gedrag en cultuur. Veel minder zwart wit.
  • VCA richt zich voornamelijk op het uitvoerende werkveld. De Veiligheidsladder richt zich op alle lagen binnen een organisatie.
  • De VCA-audit wordt door 1 deskundige gedaan. De Veiligheidsladder audit wordt door 2 deskundigen uitgevoerd. Bij VCA wordt de documentatie en operatie beoordeeld. Bij de Veiligheidsladder wordt houding, gedrag en cultuur beoordeeld op basis van interviews.

Meer weten over de VCA audit? Lees dan ook het artikel: De VCA audit: zo gaat het in zijn werk

Door de verschillen tussen VCA en de Veiligheidsladder, zal het een het ander ook niet gaan vervangen. Sterke nog, ze vullen elkaar aan in de veiligheidsdriehoek: Techniek, Organisatie en Gedrag. VCA is gefocust op techniek en organisatie en de Veiligheidsladder juist op gedrag!

Artikeltip: Wordt de Veiligheidsladder de vervanging van VCA?

Download vrijblijvend de VCA informatiegids

Wil je alles weten over de VCA-norm en hoe je deze implementeert? Download dan geheel vrijblijvend onze handige VCA Informatiegids waarin we je op weg helpen met de VCA-certificering.

DOWNLOAD WHITEPAPER

VCA Infogids

Onze begeleidingsvormen

Om aan te sluiten bij de wensen van onze klanten, bestaat onze begeleiding met betrekking tot adviesdiensten grofweg uit twee verschillende vormen:

Adviseren en coachen:
Binnen deze begeleidingsvorm begeleiden wij op hoofdlijnen. Jouw organisatie voert zelf uitvoerende zaken door, onze adviseur heeft voornamelijk een coachende rol. Eventueel ook mogelijk in combinatie met cursussen en trainingen voor jouw personeel.

Adviseren en uitvoeren:
Binnen deze begeleidingsvorm schrijven wij het managementsysteem op maat en implementeren dat in de organisatie. Bijvoorbeeld met workshops. Jouw organisatie heeft voornamelijk een informerende rol.

Een hybride variant is uiteraard ook mogelijk. We stemmen onze begeleiding af op jouw wensen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.


Download VCA Informatiegids

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl