Het verschil tussen VCA* en VCA**

Het verschil tussen VCA* en VCA** helder uitgelegd. Wat betekent het voor jouw onderneming? Lees meer over de verschillen tussen VCA* en VCA**!

Het verschil tussen VCA* en VCA**
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Er is een verschil tussen VCA* (1 ster) en VCA** (2 sterren). Dat verschil zit hem in een aantal aspecten. VCA* is voornamelijk bedoeld voor niet complexe organisaties zonder onderaannemerschap. VCA** is bedoeld voor organisaties met onderaannemerschap. De mate van complexiteit is daarbij wat minder van invloed. Daarnaast kan de grootte van de organisatie ook meewegen in de keuze voor VCA* of VCA**. Waar VCA* zich vooral richt op de VGM-werkzaamheden op de werkvloer, is VCA** juist gericht op de gehele VGM-structuur (beleid, verbetermanagement en organisatie). Dit is wat men noemt “met de deur in huis vallen.” Hier hadden we kunnen stoppen met schrijven. Dit is het meest essentiële verschil tussen VCA* en VCA**. Maar denk je er over om VCA te certificeren of van VCA* naar VCA** te gaan, dan wil je graag weten wat dat voor jouw onderneming betekent. Lees in dat geval snel verder!

De Veiligheid Gezondheid Milieu Checklist Aannemers (VCA)

De VCA norm is een checklist. Maar we kunnen je nu al verklappen dat hij bestaat uit twaalf hoofdstukken. Al deze hoofdstukken gaan over Veiligheid, Gezondheid en Milieu en de manier waarop jouw bedrijf deze zaken geregeld heeft. Het doel van VCA* is om de risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid voor de uitvoerende medewerker in kaart te brengen én te beheersen. VCA** richt zich ook op de structuur waarmee deze zaken zijn vastgelegd. Dit gaat dus verder dan alleen veiligheid op de werkvloer.

*Transcriptie onderaan deze pagina

Mustvragen en aanvullende vragen

In de checklist staan de zogenoemde ‘mustvragen’ en ‘aanvullende vragen’. Eén van de verschillen tussen VCA* en VCA** is het aantal mustvragen en het beantwoorden van de aanvullende vragen. Mustvragen, de naam zegt het al, zijn vragen die per definitie moeten worden beantwoord. Voor VCA** zijn er meer mustvragen dan voor VCA*. Aanvullende vragen zijn vragen die niet voor VCA* gelden. Er zijn veertien aanvullende vragen. Voor VCA** moet de onderneming zes aanvullende vragen kiezen om te beantwoorden.

De basiselementen voor VCA* en VCA**

In de VCA norm zijn er dus aan aantal vragen die je voor VCA* en VCA** moet beantwoorden. Basiselementen uit de norm zijn:

 • Beschikken over een VGM-RI&E. Een RI&E is een Risico Inventarisatie en Evaluatie. Deze is verplicht door de Arbowet. Voor VCA bedrijfscertificering heb je alleen een VGM-RI&E nodig.
 • Keuring van middelen en materieel.
 • Operationele medewerkers hebben een VCA basis diploma en leidinggevenden hebben een VCA VOL diplomanodig.
 • Je hebt vastgelegd hoe je omgaat met ongevallen, werkplekinspecties, etc.

CertificeringsAdvies Nederland helpt verschillende MKB bedrijven bij VCA certificering. Wij bieden ook interessante VCA opleidingen en trainingen aan op onze CAN Academy.

Van VCA* naar VCA**

Er zijn een aantal hoofdstukken waarin mustvragen staan voor VCA**. Deze hoofdstukken zijn:

 • Hoofdstuk 1: VGM-beleid en -organisatie, betrokkenheid van de directie;
 • Hoofdstuk 4: VGM- bewustzijn;
 • Hoofdstuk 5: VGM-projectplan;
 • Hoofdstuk 12: Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en VGM-incidenten.

VGM-beleid en -organisatie, betrokkenheid van de directie

Als je de VGM-risico’s in jouw bedrijf actief wilt gaan beheersen door een VCA** systeem te implementeren, is het allereerst belangrijk dat je als directie laat zien daar betrokken bij te zijn. Daarom moet er een duidelijk VGM-beleid en een structuur zijn. Het beleid moet worden vastgesteld en iedereen in het bedrijf moet weten wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn.

VGM-bewustzijn

Nadat het beleid en de structuur zijn vastgesteld en iedereen verantwoordelijkheid heeft gekregen, is het belangrijk dat er ook daadwerkelijk aandacht besteed wordt aan VGM. Het VGM-bewustzijn moet worden verhoogd. Jouw medewerkers moeten bijvoorbeeld nadenken over de gevolgen van het plaatsen van een pallet voor een nooduitgang. Dit soort zaken worden besproken op het VGM-overleg en in toolbox meetings.

VGM-projectplan

Het beleid en de structuur zijn vastgesteld en je medewerkers gaan bewust om met VGM. De vervolgstap is de specifieke VGM-risico’s per project te bepalen en te beheersen. Daarvan moeten ook je medewerkers en de medewerkers van je onderaannemers op de hoogte worden gesteld.

Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en VGM-incidenten

Alle voorgaande hoofdstukken gaan over het voorkomen van incidenten. Maar als dit helaas toch het geval is, moet er zijn nagedacht over de procedure die dan gevolgd moet worden. Daarom is het belangrijk dat er ook onderzoek wordt gedaan naar ‘bijna-ongevallen’ en andere VGM-incidenten. Op die manier kun je hier lering uit trekken.

Aanvullende vragen voor VCA**

Even terug naar het begin: het verschil tussen VCA* en VCA** is dus het beantwoorden van extra mustvragen en een aantal aanvullende vragen. Omdat er veertien aanvullende vragen zijn, gaat het te ver om deze allemaal te behandelen. Voorbeelden van onderwerpen voor VCA** zijn:

 • Beoordelen van leidinggevenden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
 • Doelstellingen op VGM-gebied opstellen en realiseren.
 • Het afstemmen van de beheersmaatregelen per project met je opdrachtgever.
 • Medewerkers opleiden om eerste hulp te verlenen bij noodsituaties.

Wat betekent VCA** voor jouw onderneming?

VCA** certificering heeft behoorlijk wat impact. Het kost tijd, het kost geld en het vraagt medewerking van al je personeel. Als je een VCA* gecertificeerd bedrijf hebt, zie je dat VCA** echt nog een stapje verder gaat. De vraag is: is dit noodzakelijk?

VCA wordt vaak gevraagd door opdrachtgevers. Maar ook als dat niet het geval is, loont het de moeite om veiligheid echt goed geborgd te hebben in je bedrijf. Want op de inspectie SZW zit je niet te wachten, toch? Dat dit niet de belangrijkste reden zou moeten zijn om bewust om te gaan met veiligheid, lijkt ons vanzelfsprekend.

Een certificaat is geen garantie voor veiligheid?

Klopt, een certificaat op zichzelf is geen garantie voor veiligheid. Veel bedrijven werken veilig zonder dat zij VCA gecertificeerd zijn. En veel bedrijven halen alleen VCA omdat het gevraagd wordt door hun opdrachtgever. Door de principes en richtlijnen uit o.a. de VCA norm en de RI&E te volgen, kan natuurlijk veilig gewerkt worden zonder het VCA certificaat te halen. Uiteindelijk gaat het erom dat de veiligheidscultuur in jouw bedrijf op het juiste niveau komt.

Het verschil tussen VCA* en VCA** samengevat

Samenvatting:

 • Meer aandacht schenken aan het VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) bewustzijn door instructie bijeenkomsten en toolbox meetings te houden.
 • Projectplannen schrijven voor projecten met een bepaalde omvang.
 • Afstemmen van VGM-aspecten met onderaannemers.
 • Functioneringsgesprekken voeren waarbij VGM aan de orde komt.

Offerte aanvragen

Transcriptie video: Wat is het verschil tussen VCA* en VCA**?

Maakt jouw bedrijf veel gebruik van onderaannemers? Hoe groot is de organisatie en wat is de VGM-structuur? Al die zaken zijn belangrijk in het maken van de keuze voor VCA* en VCA**. In deze video leg ik het je allemaal uit. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid, Milieu Checklist voor Aannemers. De VCA* (1 ster) is daarbij gericht op de onderaannemers van grote partijen. Kleine organisaties met een simpele structuur. VCA**(2 sterren) daarentegen is vaak voor de grote bedrijven die veel gebruikmaken van onderaannemers bij het uitbesteden van taken. Ongeacht de keuze voor de VCA* of de VCA**: er zijn altijd zaken die overeenkomen en verplicht zijn. Zo is het hebben van een actuele risico-inventarisatie en evaluatie een must. Is het omgaan met ongevallen en klachten vereist. En daarnaast is ook het keuren van materiaal en het uitvoeren van werkplekinspecties verplicht. Daarnaast is ook betrokkenheid van de directie of het management belangrijk bij de certificering van de VCA norm. Ook het bewustzijn creëeren onder de medewerkers is daarbij van toepassing. Pas als deze 2 zaken op orde gebracht zijn, kan er pas gedacht worden aan continu verbeteren. In deze video heb ik je uitgelegd wat de belangrijkste verschillen zijn tussen VCA* en VCA**. Ben je er nog niet helemaal over uit? Neem dan gerust even contact met ons op. Dan leggen we het je verder uit!

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

VCA* of VCA** behalen?

Wij adviseren op maat voor jouw organisatie!

 • Direct inzicht in de kosten
 • Deskundig advies & praktische insteek
 • Vrijblijvende offerte

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields