Verschil NEN 3140 en NEN 1010Wanneer je te maken hebt met elektrische laagspanningsinstallaties dan klinkt NEN 1010 of NEN 3140 je vast niet onbekend in de ogen. Allebei zijn het normen die handvatten bieden om veilig te werken met dergelijke apparaten en installaties. Maar wat is dan het verschil? Past NEN 1010 beter bij je? Of misschien toch NEN 3140?

NEN 1010

Veilige laagspanningsinstallatie aanleggen? Dan is NEN 1010 de norm die je nodig hebt. De norm is van toepassing op elektrische installaties in de industrie en woning- en utiliteitsbouw. Hieronder vallen niet alleen nieuwe installaties, maar ook uitbreidingen of wijzigingen ervan. De norm is als het ware in beginsel een vertaling van de Europese installatievoorschriften voor laagspanning die zijn vastgelegd in de HD 60364 reeks.

NEN 3140

Ook de NEN 3140 norm heeft betrekking op laagspanningsinstallaties. De norm geeft minimale eisen voor het veiligheidsniveau van je elektrische installaties. Je dient deze periodiek te (laten) keuren. De norm is niet verplicht, maar vanuit de Arbowet zijn werkgevers wel verplicht om te faciliteren in een veilige en gezonde werkplek.

Lees ook: ‘Wat is NEN 3140?’

Het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140

Maar wat is dan nu precies het verschil tussen de twee? De NEN 1010 norm focust zich op nieuwe installaties (en de uitbreidingen of wijzigingen ervan). De NEN 3140 norm wordt juist gebruikt voor bestaande installaties. Een elektrische installatie mag worden gekeurd volgens de norm die van kracht was tijdens de aanleg. Ontwerp of leg je een nieuwe elektrische installatie aan dan is de NEN 1010 dus van toepassing. Heb je een bestaande elektrotechnische installatie dan kun je deze laten keuren aan de hand van NEN 3140.

Waarom een inspectie laten uitvoeren?

Het uit laten voeren van EEN NEN 1010 of NEN 3140 keuring heeft verschillende voordelen:

  • Beide normen zijn geaccepteerde manieren om aan te tonen dat je elektrische installaties veilig zijn om mee te werken. Hierdoor voorkom je gevaar, schade of ongevallen.
  • Je voldoet aan de verplichting vanuit de Arbowet: werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek voor hun werknemers.
  • Je elektrische installaties zijn gekeurd door een externe deskundige. Een externe deskundige beoordeelt objectief.
  • De bedrijfszekerheid en continuïteit van je installatie neemt toe.
  • Je laat werknemers zien dat je de veiligheid en gezondheid van hen serieus neemt.
  • Verder is het een voorwaarde vanuit verzekeringen dat je installatie aan de huidige wet- en regelgeving voldoet en dus veilig en gekeurd is.
Offerte aanvragen algemeen

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl