CAN - HACCP TrainingProducenten in de food & feed branche zijn wettelijk verplicht om voedselveilig te werken volgens een voedselveiligheidsplan. Ook wel bekend als een HACCP-plan. HACCP vormt de basis voor vrijwel alle GFSI-normen zoals IFS, FSSC 22000 en BRC. Maar, met het schrijven van een voedselveiligheidsplan of het implementeren van een GFSI-norm ben je er nog niet! De uitvoering ervan en daarbij het bewustzijn van de mensen binnen je organisatie speelt een essentiële rol in de toegevoegde waarde van je voedselveiligheidsbeleid. Het volgen van een HACCP-training kan op efficiënte manier bijdragen aan het verhogen van het voedselveiligheidsbewustzijn binnen je organisatie.

Artikeltip: ‘HACCP-plan opstellen in 7 stappen’

Wat is een HACCP-training?

Een HACCP-training is een training die door iedereen binnen je organisatie gevolgd kan worden. Tijdens zo’n training maak je kennis met de HACCP-systematiek en leer je hoe je voedselveilig werkt. Daarnaast zijn in de meeste HACCP-trainingen ook de verschillende gevaren van voedselveiligheid een belangrijk onderwerp. Volg je een HACCP-training via onze CAN Academy? Dan leer je op informele en interactieve wijze alles over:

  • Voedselveiligheid wetten en regels
  • Gevaren en risico’s van voedsel
  • Groei van micro-organismen
  • Persoonlijke en bedrijfshygiëne
  • Kruisbesmettingen
  • Uitvoeren hygiëne inspecties
  • HACCP-principe
  • De normen voor voedselveiligheid
  • Productaansprakelijkheid
  • Recalls en traceability

Volg een HACCP-training via de CAN Academy!

Wil jij de HACCP-kennis binnen jouw organisatie verbeteren en het voedselveiligheidsbewustzijn naar een hoger niveau tillen? Volg dan een HACCP-training via de CAN Academy!

BEKIJK CAN ACADEMY

CAN - Academy - HACCP training

Waarom HACCP-training volgen?

Ondanks dat de voedingsmiddelenindustrie steeds verder geautomatiseerd wordt, blijft de invloed van menselijk handelen aanzienlijk. Het is zelfs zo dat de meeste voedselveiligheidsgevaren ontstaan door onjuiste opvolging van het HACCP-plan. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan onjuist handelen met betrekking tot de hygiëneregels, zoals onvoldoende handen wassen. Op die manier krijgen ongewenste bacteriën ‘vrij spel’. Dit kan tot ernstige gevolgen voor de volksgezondheid leiden. Een groot gevaar zit dus in een ‘klein’ hoekje. Het bewust omgaan met voedselveiligheid is dus van levensbelang! Door medewerkers een (inter)actieve training te laten volgen, wordt dit bewustzijn verhoogd.

Een groot voordeel dat hieruit volgt is dat je altijd één stap voor bent op controles vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en andere onaangekondigde audits op het gebied van voedselveiligheid. Je hebt namelijk structureel je kwaliteitszaken rondom voedselveiligheid op orde en het menselijk handelen binnen je organisatie is op hoog niveau.

Meer lezen over onaangekondigde audits met betrekking tot voedselveiligheid? Lees dan het artikel: ‘Onaangekondigde audits m.b.t. voedselveiligheid: hoe ga je daar als foodbedrijf mee om?’

HACCP-certificaat

Een vraag die ons vaak gesteld wordt: ‘Hoe behaal ik het HACCP-certificaat/HACCP-diploma?’ Op zich een logische vraag, omdat het vroeger inderdaad mogelijk was voor organisaties om een HACCP-certificaat te behalen. Echter, sinds 2021 is het officiële HACCP-certificaat verdwenen uit de Nederlandse horeca en voedselindustrie. Dat komt omdat steeds minder organisaties ervoor kozen om HACCP te certificeren, waardoor er onvoldoende certificaten behaald werden om het HACCP-schema in stand te houden. Alle certificaten die in 2018 zijn uitgegeven waren geldig tot 01-01-2021. Na 31-12-2019 zijn er geen nieuwe HACCP-certificaten meer uitgegeven. Ter vervanging van het HACCP-certificaat zijn de volgende normen beschikbaar:

Er bestaat dus ook geen officieel persoonlijk HACCP-certificaat. Het gaat in dit geval vaak om een certificaat/diploma om aanwezigheid bij de HACCP-training te kunnen aantonen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Of wil je een HACCP-training binnen jouw organisatie plannen? Neem dan gerust contact met ons op!

New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl