Gratis hulpmiddel bij ISO 9001: de PDCA duidelijker en beter toepasbaar bij risicoanalyse en interne audit

Continue verbetering door middel van de Plan-Do-Check-Act cyclus. In dit artikel krijg je daarvoor een handig hulpmiddel.

pdca-gratis-hulpmiddel
Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Het basisprincipe van elke ISO-norm is continue verbetering door middel van de Plan-Do-Check-Act cyclus (Deming wheel). De norm is geschreven in de volgorde van de PDCA-cyclus en de hoofdstukken sluiten er direct op aan. Eerder al schreven we een blog over hoe je PDCA gebruikt tijdens een implementatietraject van ISO 9001:2015. In dit artikel geven we je een gratis handig hulpmiddel bij ISO 9001.

De PDCA-cyclus in een implementatietraject

Tijdens een implementatietraject wordt de PDCA-cyclus tenminste één keer doorlopen en in die periode is de aandacht ervoor relatief hoog. Doorgaans kan het tijdens die eerste cyclus wel een uitdaging zijn om de collega’s uit te leggen waar de kwaliteitscoördinator eigenlijk mee bezig is. Uit onze opleidingen intern auditen is gebleken dat het volgende plaatje dan een nuttig hulpmiddel is.

In bovenstaande afbeelding zie je alle onderwerpen die belangrijk zijn voor een lerende en verbeterende organisatie. Wanneer een intern auditor op pad gaat om een proces, afdeling, functie of rol te auditen, dan zal hij of zij dit framework in het achterhoofd hebben. Wanneer nieuwe mensen in een organisatie de rol van intern auditor oppakken, dan is dit plaatje een handig geheugensteuntje.

Ook handig bij de risicoanalyse

Hetzelfde plaatje kan, om dezelfde reden, ook gebruikt worden bij een risicoanalyse (onderdeel van de contextanalyse). Het is altijd belangrijk om bij een risicoanalyse allereerst het nuchtere verstand te gebruiken. De eigen risico’s, kansen en uitdagingen kent elke organisatie. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in ons blogartikel over de voorbeelden van kwaliteitsrisico’s. Elk bedrijf heeft zijn huidige succes behaald met een bepaalde visie. Diezelfde visie kan een bedrijf wel minder bewust maken van de verborgen risico’s en kansen!

Doe een extra check

CertificeringsAdvies Nederland prikkelt organisaties tijdens advies- of outsourcingstrajecten graag om dit alles zichtbaar te maken. Het bovenstaande plaatje kan daar ook bij helpen. Als je denkt klaar te zijn met het bepalen van risico’s en kansen, kijk dan nog even kort of alle onderwerpen uit het plaatje aan bod zijn gekomen. Heb je het plaatje nuttig kunnen gebruiken? Dan horen we graag jouw succesverhaal!

New call-to-action

Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

De contextanalyse stap voor stap!

Meer weten over de contextanalyse?

  • Leer alles over de contextanalyse
  • Al ruim 3.000 keer gedownload

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields