PDCA gratis hulpmiddelHet basisprincipe van elke ISO-norm is continue verbetering door middel van de Plan-Do-Check-Act cyclus (Deming wheel). De norm is geschreven in de volgorde van de PDCA-cyclus en de hoofdstukken sluiten er direct op aan. Eerder al schreven we een blog over hoe je PDCA gebruikt tijdens een implementatietraject van ISO 9001:2015. In dit artikel geven we je een gratis handig hulpmiddel bij ISO 9001.

De PDCA-cyclus in een implementatietraject

Tijdens een implementatietraject wordt de PDCA-cyclus tenminste één keer doorlopen en in die periode is de aandacht ervoor relatief hoog. Doorgaans kan het tijdens die eerste cyclus wel een uitdaging zijn om de collega’s uit te leggen waar de kwaliteitscoördinator eigenlijk mee bezig is. Uit onze opleidingen intern auditen is gebleken dat het volgende plaatje dan een nuttig hulpmiddel is.

ISO 9001 hulpmiddel bij PDCA cyclus

In bovenstaande afbeelding zie je alle onderwerpen die belangrijk zijn voor een lerende en verbeterende organisatie. Wanneer een intern auditor op pad gaat om een proces, afdeling, functie of rol te auditen, dan zal hij of zij dit framework in het achterhoofd hebben. Wanneer nieuwe mensen in een organisatie de rol van intern auditor oppakken, dan is dit plaatje een handig geheugensteuntje.

Meer lezen over de Contextanalyse? Bekijk dan het artikel: De contextanalyse in de ISO 9001 norm

Ook handig bij de risicoanalyse

Hetzelfde plaatje kan, om dezelfde reden, ook gebruikt worden bij een risicoanalyse (onderdeel van de contextanalyse). Het is altijd belangrijk om bij een risicoanalyse allereerst het nuchtere verstand te gebruiken. De eigen risico’s, kansen en uitdagingen kent elke organisatie. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in ons blogartikel over de voorbeelden van kwaliteitsrisico’s. Elk bedrijf heeft zijn huidige succes behaald met een bepaalde visie. Diezelfde visie kan een bedrijf wel minder bewust maken van de verborgen risico’s en kansen!

Bekijk ook het artikel: Wat is de rol van de PDCA Cyclus in de opbouw van de ISO 9001:2015 norm?

Doe een extra check

CertificeringsAdvies Nederland prikkelt organisaties tijdens advies- of outsourcingstrajecten graag om dit alles zichtbaar te maken. Het bovenstaande plaatje kan daar ook bij helpen. Als je denkt klaar te zijn met het bepalen van risico’s en kansen, kijk dan nog even kort of alle onderwerpen uit het plaatje aan bod zijn gekomen. Heb je het plaatje nuttig kunnen gebruiken? Dan horen we graag jouw succesverhaal!


New call-to-action

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl