FSSC 22000 behalen? Volg deze FSSC checklist!
Aan de slag met de implementatie van de FSSC 22000 norm? Volg deze handige FSSC checklist en ga vandaag nog aan de slag!
Birgit Ligtvoet - Dekkers is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een mensgerichte, pragmatische en doelgerichte aanpak probeert ze mensen en organisaties in beweging te krijgen.
birgit@certificeringsadvies.nlAls organisatie actief in de food & feed industrie, is de kans groot dat je iets met de FSSC 22000 norm te maken krijgt. Vaak zien we dat opdrachtgevers de eis stellen of dat organisaties vanuit intrinsieke motivatie aan de slag willen met de norm. Het is namelijk een handig hulpmiddel om te voldoen aan je wettelijke verplichting voor het waarborgen van de voedselveiligheid van je product. Wanneer je aan de slag gaat met de FSSC 22000 norm is het belangrijk om structureel te werk te gaan. In dit artikel vind je een handige FSSC checklist om de certificering te behalen.
FSSC checklist
Om de FSSC norm te implementeren kun je het volgende stappenplan volgen:
- Begrijpen van de norm
- Uitvoeren van de GAP-analyse
- Opzetten van het voedselveiligheidsmanagementsysteem (FSMS)
- Opleiden van de medewerkers
- Implementeren van het FSMS
- Uitvoeren van de interne audit
- Uit laten voeren van de externe audit
Begrijpen van de FSSC norm
Om aan de slag te gaan met de FSSC norm, is het belangrijk om de norm te begrijpen. In de basis is FSSC gebaseerd op ISO 22000, maar het heeft nog aanvullende eisen voor de voedingsindustrie. Zo heeft het bijvoorbeeld een Pre-Requisite Program (PRP), procedures voor het controleren van bedrijfsomstandigheden en specifieke FSSC-eisen om de consistentie en het beheer van het systeem te kunnen waarborgen. Bij deze stap uit de FSSC checklist is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je:
- De structuur en de eisen van de norm begrijpt
- Het management betrekt
- De juiste middelen beschikbaar hebt
- De scope bepaalt (welke processen, locaties en producten zijn van toepassing tijdens het traject?)
Uitvoeren van de GAP-analyse
Stap twee uit de checklist is als het ware het ‘beginpunt’ van de FSSC implementatie in de praktijk. Met behulp van de GAP-analyse breng je de verschillen tussen je huidige manier van werken en de eisen van de FSSC 22000 norm in kaart. Op die manier weet je wat je nog allemaal moet regelen om te kunnen certificeren voor de norm. Tijdens deze stap is het belangrijk om:
- Je huidige situatie te vergelijken met de norm. Hoe zien je bestaande processen eruit? Op welke manier documenteer je zaken? En hoe ga je om met risicomanagement?
- Identificeer je ‘gaps’. Op welke vlakken voldoe je nog niet aan de FSSC 22000 eisen?
- Stel een actieplan op waarin je de gevonden gaps prioriteert (wat zijn de belangrijkste aanpassingen die je moet doen?)
Opzetten van het FSSC 22000 FSMS
Je voedselveiligheidsmanagementsysteem vormt de fundering van je certificering. In dit ‘systeem’ beschrijf je namelijk hoe je de voedselveiligheid van je producten/diensten waarborgt. Tijdens het opzetten van je FSMS:
- Documenteer je processen en stel je duidelijke procedures en werkinstructies op.
- Stel je een risicobeheersplan op dat is gebaseerd op de HACCP-principes en bepaal je de kritische controlepunten (CCP’s).
- Integreer je PRP’s waarmee je praktische maatregelen neemt rondom hygiëne, schoonmaak, onderhoud en andere basisvoorwaarden.
Opleiden van de medewerkers
Hoewel een voedselveiligheidsnorm je handvaten geeft om de voedselveiligheid binnen je organisatie te borgen, valt of staat de kwaliteit ervan met je medewerkers. Zij spelen een cruciale rol bij het naleven van de normen. Bewustwording is hierin het sleutelwoord! Zorg er daarom voor dat medewerkers getraind worden op het gebied van:
- De eisen van de FSSC 22000 norm;
- De vernieuwde processen die binnen de organisatie van toepassing zijn;
- Hun eigen verantwoordelijkheden (zorg ervoor dat iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt binnen het FSMS);
- De audits.
Implementeren van het FSMS
Nadat je de vorige stappen van de FSSC checklist hebt doorlopen is het tijd om het FSMS in de praktijk te gaan implementeren. Je hebt tijdens het opzetten van het FSMS (vernieuwde) processen gedocumenteerd, het risicobeheersplan opgesteld en andere praktische maatregelen bedacht. Het is nu tijd om dit te introduceren binnen je organisatie. Pas je (vernieuwde) procedures toe en ga aan de slag met risicobeheersing. Zorg er daarnaast voor dat je de naleving ervan monitort en gegevens verzamelt om prestaties te evalueren. Op die manier kun je het FSMS continu blijven verbeteren. De praktijk leert daarnaast dat het ook belangrijk is om goed te blijven communiceren binnen je organisatie om de voortgang en uitdagingen duidelijk in kaart te hebben.
Uitvoeren van de interne audit
Je bent nu klaar om je inspanningen te toetsen met behulp van de interne audit. De interne audit is als het ware de ‘generale repetitie’ voor de certificeringsaudit. Dit kan worden uitgevoerd door iemand binnen de organisatie of je kunt ervoor kiezen om de interne audit uit te besteden. Het voordeel van uitbesteden is dat je zeker weet dat je organisatie en processen objectief beoordeeld worden. Daarnaast neemt een externe deskundige ook praktijksituaties vanuit andere organisaties mee waardoor je zeker weet dat er geen dingen over het hoofd worden gezien. In deze stap binnen de FSSC checklist is het ook belangrijk om een jaarlijks auditplan op te stellen. Verder controleer je tijdens de interne audit of je procedures zoals beschreven worden uitgevoerd en of ze effectief zijn. Daarnaast documenteer je de bevindingen en voer je waar nodig corrigerende maatregelen uit.
Uit laten voeren van de externe audit
De laatste stap uit de checklist! Het is tijd om je FSMS te laten toetsen door een onafhankelijke externe partij. Als het goed is heb je de medewerkers binnen je organisatie er al op voorbereid, maar nogmaals belangrijk om te benadrukken is: zorg ervoor dat iedereen weet er van hem/haar verwacht wordt tijdens de audit. Zorg ervoor dat de juiste mensen beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden en processen te laten zien. Tot slot zorg je ervoor dat eventuele afwijkingen worden weggewerkt binnen de opgegeven tijd. Kom je de audit succesvol door, dan behaal je het FSSC 22000 certificaat!
Hulp nodig bij FSSC 22000 implementatie?
Hoewel je met behulp van deze checklist de juiste handvaten hebt om aan de slag te gaan met de FSSC norm, vereist dit wel de benodigde kennis en tijd. Het inschakelen van een externe deskundige kan een groot verschil maken omdat hij/zij praktische ervaring meeneemt én beschikt over de juiste kennis. De implementatie kan hierdoor meer toegevoegde waarde opleveren én sneller gaan dan wanneer je er zelf mee aan de slag gaat. Ook wanneer er binnen de organisatie wel al een basiskennis aanwezig is, kan het handig zijn om ondersteuning te hebben. Wil je meer weten over de manieren waarop wij je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op of vraag (geheel vrijblijvend) een offerte aan!
Birgit Ligtvoet - Dekkers is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een mensgerichte, pragmatische en doelgerichte aanpak probeert ze mensen en organisaties in beweging te krijgen.
birgit@certificeringsadvies.nlKom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
- Altijd een oplossing op maat
- Jouw organisatie als uitgangspunt
- Snel, pragmatisch en persoonlijk