Klantaudit

Een franchise audit

Een franchise audit, of ook soms wel eens klantaudit genoemd, is een audit die toch wat minder bekend is bij de meeste mensen. Een franchise audit zit qua vorm tussen een interne audit en een zogenaamde leveranciers audit in. Het doel van een franchise audit is om alle franchisenemers binnen je organisatie te toetsen op de interne richtlijnen.

Veiligheidsladder audit

Controle op afspraken en richtlijnen?

Een franchise audit uitvoeren

Als franchisegever geloof je in de formule van je eigen onderneming. Je verkoopt deze formule aan zelfstandige ondernemers waardoor ze franchisenemer worden binnen je concern. Het filiaal blijft hierdoor volledig eigendom van het moederbedrijf en het franchisebedrijf is eigendom van de franchisenemer.

Om afspraken vorm te geven wordt er onderling een franchisecontract opgesteld. In dit franchisecontract staan:

  • afspraken en richtlijnen
  • vanuit het centraal gestuurde concept
  • waar de franchisenemer niet van mag afwijken.
Interne audit

Naast deze richtlijnen heeft de franchisenemer wel de ruimte om als ondernemer keuzes te maken voor zijn franchisebedrijf.

Als franchisegever wil je dat deze afspraken en richtlijnen worden nageleefd door de franchisenemer om de formule waar je in gelooft te beschermen en het bedrijf herkenbaar te houden voor je klanten. Om deze afspraken en richtlijnen te controleren worden er vaak franchiseaudits uitgevoerd.

Een franchise audit uit (laten) voeren?

Voorafgaand aan deze franchise audits wordt er een checklist opgesteld op basis van het franchise contract. Vervolgens wordt er een planning gemaakt waarop staat welke franchisenemers er gedurende het jaar worden ge-audit. Op basis van de checklist kan er beoordeeld worden of de franchisenemer zich aan de afspraken houdt die contractueel zijn afgesproken. Op deze manier kan de franchisegever zijn concept, en het succes daarvan, blijven monitoren.

Wil jij een franchise audit uit laten voeren? Of kun je hulp gebruiken bij het opstellen van bijvoorbeeld een audit checklist of auditplan? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op. Onze deskundige adviseurs helpen je graag op weg!

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!