Flexplekken, thuiswerken of vaak onderweg: Stel jij je werkplek goed in?

Veilig werken is een onderdeel van de Arbowet. Een juiste werkplekinstelling gaat hiermee gepaard. Maar hoe zit dat nu met het nieuwe werken?

Werkplek instellen ergonomie
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Een onderdeel van de Arbowet is veilig werken. Om veilig te kunnen werken, dien je uiteraard ook een veilige werkplek te hebben. Je werkgever dient je de faciliteiten hiervoor te bieden, maar jij bent zelf verantwoordelijk voor een juiste werkplekinstelling. Maar hoe zit dat eigenlijk nu we veel werken met flexplekken, vanuit huis of veel tijd in de auto doorbrengen? Ondanks dat veel organisaties wel aandacht besteden aan een juiste werkplekinstelling, blijft het vaak nog een vrije keuze.

Hoe zorg je dat werkplekken wél juist worden ingesteld?

Veel kantoren werken tegenwoordig met flexplekken. Simpelweg houdt dat dus in dat je iedere keer opnieuw op een andere stoel zit, aan een ander bureau. En juiste werkplekinstelling schiet er dan nog wel eens bij in. En daarnaast is het tegenwoordig niet altijd even makkelijk om bureaus of stoelen te verstellen. Soms heb je er een sleutel voor nodig of zelfs gereedschap. Anderzijds zien we tegenwoordig ook vaak dat bureaus of stoelen elektrisch in te stellen zijn. Een stuk makkelijker! En heb je ook wel eens gedacht aan de juiste instelling van je autostoel?

Werkplekinstelling op kantoor

Een aanspreekcultuur is erg belangrijk als het gaat om een juiste werkplekinstelling. Zelf kijken wij op kantoor vaak met elkaar hoe iets ingesteld staat. Hoe staat het bureau? Staat de stoel juist ingesteld? Hoe staat de rugleuning? Kloppen alle verhoudingen? Is mijn bureau opgeruimd? Kan ik verantwoord aan de slag? Op die manier houden we elkaar scherp en op de hoogte van de aandachtspunten.

Werkplekinstelling thuis

Ook thuis is het ontzettend belangrijk om je werkplek goed in te stellen. Vaak zitten mensen thuis aan de keukentafel te werken, of misschien wel languit op de bank met de laptop op schoot. Dit kan misschien verleidelijk zijn, maar dit gaat in de toekomst gegarandeerd leiden tot klachten! Ook hier is het dus belangrijk om mensen bewust te maken van de gevolgen.

Werkplekinstelling in de auto

Omdat onze adviseurs veel onderweg zijn kennen we het als geen ander: rugklachten als gevolg van lang in de auto zitten. Vaak is dit terug te leiden naar de stoelinstelling van de auto. Naast procedures en instructies om bureaus of bureaustoelen in te stellen, is het dus ook van belang om deze op te stellen voor het instellen van de auto- of vrachtwagenstoel!

Het instellen van een werkplek is simpelweg gewoon doen en aanwennen. Zorg ervoor dat er een aanspreekcultuur heerst. Houd je collega’s scherp! Of dit nu fysiek op kantoor is, of via je beeldscherm tijdens een online meeting. En breng het daarnaast onder de aandacht! Bijvoorbeeld tijdens een toolboxmeeting, of attendeer mensen erop door middel van posters of reminders (online).

Welke klachten kan ik krijgen van een onjuist ingestelde werkplek?

Klachten die we vaak tegenkomen in de praktijk als gevolg van een onjuist ingestelde werkplek zijn:

  • Nekklachten
  • Schouderklachten
  • Armklachten
  • Rugklachten
  • Beenklachten

Deze klachten zijn vrijwel altijd terug te leiden aan de houding. Je hoeft daarnaast ook geen expert te zijn om te zien of een houding wel of niet juist is. Zeg nou zelf: hoe vaak betrap jij jezelf of iemand anders op een gebogen rug? Of opgetrokken schouders? Ook hier is het belangrijk dat er een aanspreekcultuur heerst. Uiteindelijk help je iemand er alleen maar mee. Je voorkomt mogelijk toekomstige klachten!

Offerte aanvragen algemeen

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields