Veilig en gezond werken

Een veiligheidsmanagementsysteem (VMS)

Veiligheidsmanagement is noodzakelijk om de veiligheid en gezondheid binnen je organisatie te verbeteren en om bedrijfsongevallen te voorkomen. Maar hoe ga je om met veiligheidsmanagement? En hoe maak je het effectief? Dat kan met behulp van een veiligheidsmanagementsysteem. Daarmee toon je namelijk aan dat de arbeidsomstandigheden binnen je organisatie goed zijn geregeld. Tegenwoordig is het zelfs steeds vaker een voorwaarde vanuit opdrachtgevers. 

waarom veiligheidsladder
Toegevoegde waarde leveren HR

Structuur

Wat is een veiligheids-managementsysteem?

Een veiligheidsmanagementsysteem zorgt voor structuur en helpt je met de vertaling van richtlijnen en maatregelen naar de praktijk. Deze richtlijnen en maatregelen dragen bij aan het verkleinen of zelfs voorkomen van de kans op bedrijfsongevallen. Daarnaast zorgt het ervoor dat veiligheid en gezondheid binnen je organisatie een onderwerp is dat continu aandacht krijgt. ISO 45001 is een norm die vaak wordt gebruikt bij het implementeren van een veiligheidsmanagementsyteem. Gelukkig vragen ISO-normen tegenwoordig niet meer om het omschrijven van je arboprocessen in een dik handboek. Een handboek wordt alleen nog gebruikt als het echt toegevoegde waarde biedt. De norm vraagt nu juist alleen nog om een managementsysteem.

Alles op een rij

Voordelen van een veiligheids-managementsysteem

Het werken volgens een veiligheidsmanagementsysteem brengt verschillende voordelen met zich mee. Onder andere:

  • Je werkt continu aan het verbeteren van de veiligheid en gezondheid binnen je organisatie.
  • Je voldoet aan geldende wet- en regelgeving.
  • Je straalt uit dat je waarde hecht aan het welzijn van je medewerkers en omgeving.
  • Het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie wordt naar een hoger niveau getild.
  • Je gaat gezondheidsrisico’s en beperkingen tegen.
  • Het beperkt ziekteverzuim.
ISO 45001 medewerkers betrekken

Een veiligheidsmanagementsysteem opzetten

Zoals eerder is aangegeven, kan je met behulp van de ISO 45001 norm een veiligheidsmanagementsysteem opzetten. De norm geeft je de handvatten waarmee je het proces kan doorlopen. Het uitgangspunt van de ‘nieuwe’ ISO-normen, is dat je zo min mogelijk afwijkt van je eigen organisatie. Vaak voldoe je al voor een (groot) deel aan een ISO-norm, waardoor het ook het makkelijkst is om zo dicht mogelijk bij je eigen organisatie te blijven. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een externe partij, zoals CertificeringsAdvies Nederland, in te schakelen om je te ondersteunen bij het opzetten van je veiligheidsmanagementsysteem. Onze adviseurs helpen je graag!

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

Vraag direct en vrijblijvend een offerte op maat aan of neem contact met ons op!