Een persoonscertificering opzetten: waarom en wat zijn de voordelen?
Vakbekwaamheid aantoonbaar maken? Een persoonscertificering biedt uitkomst. Waarom zet je het op en wat zijn de voordelen?
Hans Voets is projectmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Hans is, in het bijzonder met betrekking tot CAN KS, gedreven om projecten tot een goed resultaat te brengen.
hans@certificeringsadvies.nlEr zijn in een markt vaak duizenden beoefenaren van een vak. Iedereen mag zich vakspecialist noemen. Echter, niet iedereen werkt op hetzelfde niveau en met dezelfde kwaliteitsstandaarden. Daardoor ontbreekt het zicht/de controle op kwaliteit. Om die reden worden er in bepaalde vakgebieden of branches keurmerken/persoonscertificeringen ontwikkeld om vakbekwame en hooggekwalificeerde vakspecialisten herkenbaar te maken. Zo kan aan de markt aantoonbaar worden gemaakt dat iemand aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, deskundig is en beschikt over de benodigde kennis. Dit versterkt tevens het imago van de markt. Vakspecialisten, en organisaties waar zij in dienst zijn, maken aantoonbaar dat ze deskundig zijn en dat schept vertrouwen. Daarmee onderscheiden zij zich van anderen die niet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.
Waarom een persoonscertificering opzetten?
Allereerst zoomen we even in op de persoonscertificering: wat is het?
Binnen een branche is er behoefte aan het verhogen c.q. uitstralen van een bepaald deskundigheidsniveau. Persoonscertificering maakt inzichtelijk of een persoon vakbekwaam is voor het kunnen uitvoeren van een bepaald beroep, conform de daarvoor geldende en door de branche vastgestelde criteria. Vakkennis en vakbekwaamheid zijn onderhevig aan slijtage: om het te onderhouden en inzichtelijk te maken is er persoonscertificering. Dat is als het ware een continue kwaliteitsmeting van persoonlijke vakbekwaamheid en daarmee een continu proces van blijven leren en jezelf ontwikkelen.
Bij de dienst CAN Keurmerksupport, onderdeel van CertificeringsAdvies Nederland, ondersteunen we initiatiefnemers bij het initiëren, ontwikkelen, implementeren en beheren van organisatiekeurmerken en persoonscertificeringen. Regelmatig horen we de vraag langskomen waarom een persoonscertificering binnen een vakgebied/branche optuigen waardevol is? Waarom zou je dit in het leven roepen en wat zijn de voordelen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje en lichten ze daarna stuk voor stuk verder toe:
- Vertrouwen en geloofwaardigheid
- Erkenning van vakbekwaamheid
- Kwaliteitsgarantie
- Onderscheidend op de (arbeids)markt
- Eis om organisatiecertificering/keurmerk te behalen
1) Vertrouwen en geloofwaardigheid
Middels een persoonscertificering zijn vaardigheden en expertise van een individu, vaak door onafhankelijke toetsing, gevalideerd. Hiermee maak je aantoonbaar dat je beschikt over de professionele competentie wat weer bijdraagt aan het vergroten van het vertrouwen onder opdrachtgevers/afnemers bij het uitvoeren van taken/diensten. Uiteraard gaat dat vertrouwen gepaard met de reputatie van het certificaat en de instantie die het certificaat uitgeeft.
2) Erkenning van vakbekwaamheid
Met behulp van persoonscertificering kan een individu aantoonbaar maken dat hij/zij beschikt over:
- Vereiste kennis
- Vaardigheden
- Ervaring
Om specifieke taken/diensten/functies uit te voeren. Het is een onafhankelijk bewijs van vakbekwaamheid. In veel branches wordt een dergelijke certificering erkend door werkgevers en klanten. Bovendien zit aan de meeste persoonscertificeringen een PE-punten systeem gekoppeld. Dit borgt dat een vakspecialist de ontwikkelingen en veranderingen in de markt actief bijhoudt en zich blijft bijscholen. Doet hij/zij dat niet, dan verliest hij/zij het certificaat.
3) Kwaliteitsgarantie
Een persoon die in het bezit is van bepaalde certificaten die erkend worden in de markt, kan aantoonbaar maken dat zijn vakbekwaamheid aan bepaalde kwaliteitsstandaarden voldoet. Dat geeft een opdrachtgever/afnemer een bepaalde mate van vertrouwen. Hij/zij kan ervan uitgaan dat het product/de dienst die wordt geleverd van een bepaald niveau is. Daarnaast geeft het de opdrachtgever/afnemer een bepaalde zekerheid. Er is namelijk toezicht op naleving van de eisen die de certificering stelt.
4) Onderscheidend op de (arbeids)markt
Door het behalen van een persoonscertificering maak je als persoon aantoonbaar dat je jezelf hebt ingezet om kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen en valideren. Dat geeft een stuk vertrouwen. Op de arbeidsmarkt geven werkgevers vaak de voorkeur aan gekwalificeerde professionals die aantoonbaar kunnen maken dat ze over bepaalde kennis en expertise beschikken. Anderzijds kiezen opdrachtgevers/afnemers weer eerder voor organisaties die aantoonbaar vakbekwame mensen (of zzp’ers) in dienst hebben. De persoonscertificering heeft namelijk een bepaalde waarde die staat voor vertrouwen en kwaliteitsgarantie(s).
Voorbeeld uit de praktijk
In de medische wereld is men verplicht om als individu in een bepaalde certificering mee te gaan en die ook te onderhouden door middel van het behalen van PE-punten. Binnen de uitvaartbranche is zoiets niet verplicht, want dit is een vrij beroep. Toch is er in de uitvaartbranche een initiatief opgestart, genaamd NaVU (Nationaal Vakexamen Uitvaartzorg). De initiatiefnemers uit de branche (een aantal grote uitvaartorganisaties) willen met dat vakdiploma een bepaalde kwaliteitsgarantie aantonen. In de uitvaartbranche komen steeds meer ZZP’ers die niet altijd op hetzelfde kwaliteitsniveau acteren. Door een certificering in het leven te roepen wil men de branche een professionele uitstraling geven, zodat een opdrachtgever/afnemer weet dat als iemand over het keurmerk/certificaat beschikt, daar bepaalde kwaliteitsmaatstaven aan vast zitten. Dat heeft waarde en schept vertrouwen. Bovendien stellen grotere uitvaartorganisaties het vakdiploma ook als eis aan uitvaartverzorgers. Zij mogen enkel diensten voor deze organisaties uitvoeren als ze beschikken over dat certificaat. Daarmee borgen ze een bepaalde kwaliteitsstandaard.
5) Eis om organisatiecertificering/keurmerk te behalen
Een persoonscertificering kan een onderdeel zijn van een bedrijfscertificering of organisatiekeurmerk. Een organisatie kan de certificering/het keurmerk alleen behalen als medewerkers beschikken over de juiste certificaten. Dit is bijvoorbeeld bij VCA het geval. Wanneer een bedrijfscertificering/organisatiekeurmerk zodanig is ingestoken dat ook de vakbekwaamheid van het personeel middels een persoonscertificaat aantoonbaar gemaakt moet worden, toon je als organisatie niet alleen aan dat je voldoet aan de eisen, maar dat je ook gekwalificeerde professionals op dat vlak in dienst hebt. Dit vergroot het vertrouwen bij opdrachtgevers/afnemers.
6) Commerciële kansen op persoonsniveau
Wanneer je persoonscertificering als branche in het leven roept, dan draagt dat verder ook nog bij aan het stimuleren van loopbaanontwikkeling onder specialisten in het vakgebied. Door bepaalde certificaten te behalen kunnen deuren worden geopend naar nieuwe carrièrekansen, promoties, hogere salarissen, maar ook naar nieuwe opdrachten (bijvoorbeeld als ZZP’er). Daarnaast kan het behalen van een certificaat persoonlijke voldoening geven en de trots op de professionele prestaties bevorderen. Toewijding aan het vakgebied is een goede motivatie om door te groeien.
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en handige tips en tricks ontvangen rondom organisatiekeurmerken en persoonscertificeringen? Schrijf je dan snel in voor de 8-wekelijkse CAN Keurmerksupport nieuwsbrief en ontvang alle updates direct in je mailbox!
Een persoonscertificering optuigen? Wij helpen!
Uiteraard is het wel belangrijk, wanneer je als branche/bedrijfsgroep een persoonscertificering optuigt, dat er bekendheid wordt gegeven aan de certificering. Onbekend maakt immers onbemind. Wanneer opdrachtgevers/afnemers het keurmerk/de certificering kennen en weten waar het voor staat, heeft het waarde.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden rondom het opzetten of ontwikkelen van organisatiekeurmerken of persoonscertificeringen of heb je een initiatief waarover je graag eens wilt sparren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.
Hans Voets is projectmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Hans is, in het bijzonder met betrekking tot CAN KS, gedreven om projecten tot een goed resultaat te brengen.
hans@certificeringsadvies.nlContact met CAN Keurmerksupport?
Wij denken graag met je mee!
- Sparren
- Vrijblijvend
- Ruime ervaring