Een normtraining als kickstart van je ISO-traject of training in combinatie met certificering?

Volg een normtraining als kickstart van je ISO-traject!

Normkennis training
Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Veel organisaties schakelen externe hulp in bij het implementeren van een ISO-norm. Niet zo gek, aangezien ISO-normen best abstract kunnen zijn. Toch is het wel verstandig om ervoor te zorgen dat je als organisatie niet afhankelijk wordt van die externe hulp. Zeker aangezien een ISO-managementsysteem de meeste toegevoegde waarde biedt wanneer het systeem ‘eigen’ gemaakt is. Om die onafhankelijkheid te bereiken is het belangrijk om normkennis op te bouwen onder de medewerkers binnen je organisatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het volgen van een normkennis training!

Wat is een normkennis training?

Tijdens de normkennis training vertelt de trainer je alles over de ISO-norm die voor jou van toepassing is. Denk hierbij aan:

  • Wat de belangrijkste principes van de norm zijn.
  • Hoe de (logische) hoofdstukkenstructuur van de norm is opgebouwd.
  • Welke concrete eisen er gesteld worden in de norm.
  • Wat de toegevoegde waarde van de norm is voor jouw organisatie.

Wij zorgen ervoor dat jij na de training in staat bent om aan collega’s uit te leggen wat de norm inhoudt en hoe deze kan worden toegepast binnen de organisatie.

Waarom is een normkennis training van belang?

Veel organisaties kiezen, in aanloop naar de certificering, voor externe hulp bij de implementatie van een normering. Op dat moment wordt er vaak gekozen voor een normkennis training of een adviestraject om de kennis te vergaren die nodig lijkt te zijn. Echter is dit wat ons betreft een scheve tegenstelling. De twee vormen van begeleiding bijten elkaar niet, maar versterken elkaar juist.

Als we kijken naar het verleden zijn de klanten – die in aanloop voor een implementatietraject kiezen voor een normkennis training – vele malen effectiever in het implementatietraject. Concreet zorgt het ervoor dat:

  • Het draagvlak binnen de organisatie veel breder is.
  • Het implementatieproces efficiënter verloopt en dus minder interne uren en externe inhuur kost.
  • De kwaliteit van het managementsysteem hoger is waardoor de organisatie na certificering minder tijd kwijt is aan het onderhoud ervan.
  • De normering minder als ‘moetje’ wordt gezien en veel vaker wordt gebruikt als een tool om te verbeteren.

Als je deze voordelen naast elkaar zet, zorgt een normkennistraining vooraf niet alleen voor een ‘duurzamer’ managementsysteem op lange termijn, maar is het kostentechnisch vaak de beste keuze voor de langere termijn.

Welke vormen normkennis training zijn er?

Je kunt ervoor kiezen om je via de Academy website in te schrijven voor de normkennistraining op de data die beschikbaar zijn voor het jaar, maar we kunnen de training ook Incompany geven. Bij een Incompany training komt de trainer de training op jouw bedrijfslocatie geven waarbij er specifiek wordt ingezoomd op risico’s/kansen die er voor je organisatie liggen met betrekking tot de norm. Een Incompany training geeft je organisatie ook gelijk de kans om collega’s aan te laten sluiten zodat het draagvlak binnen de organisatie gelijk al een boost krijgt. Daarnaast moet de implementatie van een norm nooit het verhaal worden van één iemand, maar een afspiegeling van de gehele organisatie.

Training in combinatie met certificering!

Wij geloven niet in incidenteel risicomanagement binnen thema’s als kwaliteit, veiligheid, informatiebeveiliging, milieu en voedselveiligheid… Studies wijzen uit dat echte bewustwording alleen te realiseren is als je als organisatie een lange termijnvisie hebt. Als je denkt dat belangrijke risico’s op papier te borgen zijn, dan is een eenmalige exercitie goed genoeg. Als je jezelf ervan bewust bent dat de mens de belangrijkste schakel is in risicomanagement, dan weet je dat echte risicoborging niet op papier af te handelen is. Wij geloven in de creatie van een duurzaam managementsysteem wat jouw organisatie helpt op de lange termijn. 

Een leerplan op maat

Studies laten zien dat je amper iets onthoudt of resultaat boekt als je eenmalig aan informatie wordt blootgesteld. Deze studies bevestigen dat je pas resultaat boekt als je een thema regelmatig onder de aandacht brengt en de informatie gespreid kan aanbieden aan de ontvanger. Resultaten van deze onderzoeken schrijven onder meer voor dat het gebruik van auditief materiaal (hardop voorgelezen) of visueel materiaal (schematische weergave, tekst of beeld) kan helpen bij onthouden van informatie. Ook geplande herhaling van leerstof helpt, net als gespreide korte leermomenten in plaats van één lang leermoment.  

Ons diensten sluiten aan bij de adviezen over kennisborging vanuit de belangrijkste studies. Wij creëren een leerplan waarbij de deelnemers elke maand de beschikking hebben over een nieuwe E-learning. Geen eenmalige E-learning, maar een leerpad verspreid over maanden om het optimale resultaat te bereiken. Onze grote bibliotheek zorgt ervoor dat we elk jaar nieuwe E-learnings kunnen aanbieden op de onderwerpen die voor jullie relevant zijn of op onderwerpen waar medewerkers het jaar ervoor niet goed scoorden.

Leren, activeren en meten

Binnen het creëren van bewustwording kan je verschillende soorten fases onderscheiden:

  • Leren
    Je bepaald aan de hand van je bedrijfsrisico’s welke onderwerpen cruciaal zijn om bewustwording voor te creëren binnen je organisatie. Wat is voor jullie relevant? Rondom die onderwerpen ga je nadenken over welke leerdoelen je hebt om de risico’s te verkleinen en welke middelen je nodig hebt om deze leerdoelen te bereiken. Probeer deze leerdoelen en middelen aan te laten sluiten op de best practices die eerder al zijn genoemd.
  • Activeren
    Naast de theorie moet je als organisatie mensen in beweging krijgen. Alleen maar lezen over hoe je (niet) moet handelen is niet de oplossing op de lange termijn en zal zorgen voor een automatische piloot functie. Het is noodzaak om de mensen te activeren in het beoogde handelen. Dit doe je onder andere door game based oplossingen, engagement tools of simuleren van praktijksituaties.
  • Meten
    De start en eind van elk bewustwordingstraject begint altijd met het meten van huidige resultaten. Waar sta je nu als organisatie? Wat is het huidige bewustwordingsniveau van je medewerkers? Je kan als organisatie lukraak met bewustwording aan de slag gaan, maar je zult eerst inzichtelijk moeten maken wat je medewerkers nu al weten over je organisatorische maatregelen en hun verantwoordelijkheid daarin.

Daarnaast is het cruciaal om, als je een bewustwordingstraject in gaat, in geplande tussenpozen te meten wat de resultaten zijn van het traject. Een bewustwordingstraject zonder meting, evaluatie & opvolging is een traject op goed geluk.

Kwaliteitsmanager/Quality Assurantie Manager

Veel organisaties kiezen, in aanloop naar de certificering, voor externe hulp bij de implementatie van een normering. Op dat moment wordt er vaak gekozen voor een normkennis training of een adviestraject om de kennis te vergaren die we nodig denken te hebben. Er wordt nog te vaak gedacht dat het een organisatie keuze is om voor een opleiding te kiezen en het zelf daarna op te pakken of om voor een adviestraject te gaan en intensievere begeleiding te krijgen. Dit is wat ons betreft een scheve tegenstelling. De twee vormen van begeleiding bijten elkaar niet, maar versterken elkaar juist.

Als we kijken naar het verleden zijn de klanten, die in aanloop voor een implementatietraject kiezen voor een normkennis training, vele malen effectiever in het implementatietraject. Concreet zorgt het ervoor dat:

  • Het draagvlak binnen de organisatie veel breder is.
  • Het implementatieproces efficiënter verloopt en dus minder interne uren en externe inhuur kost.
  • De kwaliteit van het managementsysteem hoger is waardoor de organisatie na certificering minder tijd kwijt is aan het onderhoud ervan.
  • De normering minder als ‘moetje’ wordt gezien en veel vaker wordt gebruikt als een tool om te verbeteren.

Niet alleen kan een normkennis training zorgen voor een beter implementatietraject, het kan ook zorgen voor meer draagvlak binnen de organisatie als je als organisatie al gecertificeerd bent. Voldoen aan een norm is geen proces van een paar maanden tijdens de implementatie, maar is een langdurig proces van het continue verbeteren van je managementsysteem. Een normkennis training kan ervoor zorgen dat je binnen de organisatie voor meer bewustwording zorgt en een breder draagvlak creëert. Twee voordelen die noodzakelijk zijn voor een goed functionerend managementsysteem.

Als je deze voordelen naast elkaar zet, zorgt een normkennistraining vooraf niet alleen voor een ‘duurzamer’ managementsysteem op lange termijn, maar is het kostentechnisch vaak de beste keuze voor de langere termijn.

Pilot informatiebeveiliging

Vanuit de situaties die we zien bij onze klanten, de eisen vanuit de normeringen, onze visie op bewustwordingstrajecten en fases binnen zo’n traject hebben wij bij verschillende bestaande klanten een pilot uitgevoerd om de bewustwording rondom informatiebeveiliging risico’s te verbeteren. Dit hebben we gedaan door een digitaal leerpad te creëren van E-learnings waarin medewerkers worden getraind en geactiveerd worden in het correct handelen in risicovolle situaties. Samen met de klanten en medewerkers hebben we het traject geëvalueerd en daar zijn de volgende resultaten uitgekomen.

  • “Mooi programma geworden. Overzichtelijk, intuitief en een goede opbouw. Ziet er gelikt uit!”
  • “Visueel dik in orde, fijne afwisseling van presentatievormen en herhalingen”
  • “Ik vind het een nuttige training en er wordt goed ingegaan op het bewustzijn van de veiligheid. Ik merk gelijk dat je meerdere dingen gaat toepassen en ook over nadenkt. Het niveau is goed en de tijdsduur per module is prima. Ik zal de training zeker aanbevelen en heb niet echt opmerkingen wat beter kan. Zeker de afwisseling tussen filmpjes, informatie en praktijkvoorbeelden werkt erg prettig”
  • “Ik denk dat een Awareness-training een must is voor elke organisatie die zichzelf serieus neemt. Deze training is daar heel geschikt voor naar mijn inzicht.”

Gemiddelde cijfer: 8,6

Meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een combinatietraject advies en training op weg naar een certificering? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee in oplossingen op maat!

incompany training op maat boeken

Portretfoto Steven Zwarts
Steven Zwarts
Manager Opleidingen

Steven Zwarts is Manager Opleidingen bij CertificeringsAdvies Nederland. Doelmatig, ondernemend en betrouwbaar zijn waarden waarmee Steven tot de juiste oplossing komt, zowel intern als voor klanten.

steven@certificeringsadvies.nl

Incompany training?

Vraag een offerte op maat aan!

  • Toegespitst op jouw organisatie
  • Flexibel te plannen
  • Sneller resultaat
  • Kostenefficiënt

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields