Een ISO certificaat checken op geldigheid? Dat kan vanaf nu ook met de NEN QR-code

Hoe check je de geldigheid van een ISO certificaat? Dat kan tegenwoordig met een QR-code. Lees snel verder!

iso-certificaat-controleren-qr-code
Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Organisaties die beschikken over een ISO certificering zijn in het bezit van een ISO certificaat. Wanneer je producten of diensten wilt afnemen of wilt samenwerken met dergelijke organisaties, hoe kun je dan het ISO certificaat checken op geldigheid om er zeker van te zijn dat je zaken doet met een betrouwbare partij? Dit is een veelgestelde vraag. In dit artikel geven we een aantal praktische tips waarmee je een ISO certificaat controleren kunt op geldigheid. Daarnaast ook aandacht voor de QR-code, die vanaf 2021 door de NEN bij alle certificaten wordt verstrekt om daarmee te zorgen voor een hogere betrouwbaarheid.

NEN certificaten voorzien van QR-codes voor hogere betrouwbaarheid

Onlangs bracht het NEderlandse Norm instituut (NEN) naar buiten dat op ieder certificaat dat bij NEN geregistreerd wordt, voortaan door de Certificerende Instelling (CI) een QR-code* wordt bevestigd. Een dergelijke code is bijvoorbeeld met een smartphone te scannen, waardoor je op ieder gewenst moment een ISO certificaat controleren kunt op echtheid en geldigheid. Hoe werkt dat?

  • Op papieren certificaten wordt een sticker met QR-code bevestigd;
  • Na registratie van het certificaat krijgt de certificaathouder een digitale QR-code die gebruikt mag worden op alle uitingen waar de organisatie wil laten zien dat zij gecertificeerd zijn. Denk daarbij o.a. aan de website, het pand en vervoersmiddelen.

Het doel van de NEN is middels een QR-code, waarmee mensen een ISO certificaat checken, te zorgen voor meer vertrouwen in certificeringen. De QR-code wordt beschikbaar gesteld aan alle aangesloten CI’s voor alle door de NEN beheerde schema’s. De CI is verantwoordelijk voor het aanbrengen van de QR-code op de certificaten.

*Bron: NEN.nl

ISO certificaat checken in het register voor gecertificeerde bedrijven

Iedere organisatie die in het bezit is van een ISO certificering wordt jaarlijks beoordeeld op het voldoen aan eisen uit de norm waarvoor de organisatie gecertificeerd is. Die beoordeling wordt gedaan in de vorm van een (externe) audit door een daartoe bevoegde Certificerende Instelling (CI). De CI opereert onafhankelijk wat de betrouwbaarheid transparant maakt.

Iedere CI beschikt over een register waarin je de ISO certificaat geldigheid kunt checken. In dat register wordt een overzicht bijgehouden van alle certificaten die door de CI zijn uitgegeven. Wil je dus een bepaald ISO certificaat controleren? Neem dan even contact op met de CI die het certificaat heeft uitgegeven. Zij kunnen bevestigen of het hier daadwerkelijk om een geldige certificering gaat. Helaas is er geen centraal, landelijk, ISO register beschikbaar om een ISO certificaat te checken.

Hoe weet je onder welke CI een certificaat is uitgegeven? Het ISO-certificaat alsmede het beeldmerk dat vaak door gecertificeerde organisaties in uitingen, zoals op de website, wordt gevoerd bevat een logo of -beeldmerk met daarin een referentie naar de CI die het certificaat heeft verstrekt.

ISO certificaat onder accreditatie

Instellingen die ISO certificaten uit mogen geven zijn daartoe geaccrediteerd. Daardoor kun je ervan op aan dat CI’s die certificaten uitgeven onafhankelijk, betrouwbaar en deskundig opereren. CI’s die onder accreditatie certificaten uitgeven worden dus gecontroleerd. Hoe weet je of een certificaat onder accreditatie is verstrekt? Simpelweg doordat je een dergelijk certificaat kunt herkennen aan het logo van de accreditatie-instelling. In Nederland is dat de Raad voor Accreditatie. In ons land zijn certificaten bovendien ook nog voorzien van een certificatie-beeldmerk van de CI.

Pragmatisch denken en handelen

Joris Geelhoed (Vecos): “Het is erg prettig als je met een partner zoals CertificeringsAdvies Nederland (CAN) samenwerkt die net zo pragmatisch denkt en handelt als wij zelf doen. We hebben veel aan CAN te danken. Zij hebben ons waardevolle input gegeven gedurende het hele ISO 27001 traject.”

De hele klantcase van Vecos lezen? Bekijk klantcase Vecos.

Heb je na het lezen van dit artikel over de ISO certificaat geldigheid van een bepaalde organisatie? Of wil je een ISO certificaat checken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder! Ook wanneer je hulp of ondersteuning kunt gebruiken bij implementatie van een (ISO) bedrijfsnorm, ben je bij ons aan het juiste adres. Vraag gerust, geheel vrijblijvend, een offerte op maat aan!

Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields