Leestijd: 4 minuten

Een ISO 22000 managementsysteem opzetten: zo ga je aan de slag

Een ISO 22000 managementsysteem opzetten met het oog op voedselveiligheid heeft vele voordelen. Je leest er alles over in dit artikel.

ISO 22000 managementsysteem
Portretfoto Jeffrey Hekelaar
Jeffrey Hekelaar
Manager Sales

Jeffrey Hekelaar is Manager Sales bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij levert graag zijn bijdrage aan het ontwikkelen van (klant)organisaties en komt daar graag voor bij je op bezoek!

jeffrey@certificeringsadvies.nl

Organisaties die enigszins bekend zijn met ISO weten dat het ‘vroeger’ gebruikelijk was om een handboek op te zetten voor de organisatie. Regelmatig horen we dan ook vanuit de markt de vraag of we kunnen helpen bij het opzetten van een ISO 22000 handboek. Uiteraard kunnen we organisaties ondersteunen, maar dat doen we niet meer in de vorm van een handboek. In plaats daarvan zetten we samen met je organisatie een modern ISO 22000 managementsysteem op. In relatie tot ISO 22000 bedoelen we dan een voedselveiligheidssysteem. Hoe dat precies zit en hoe je daarmee aan de slag gaat, vertellen we in dit blogartikel.

ISO 22000 (officieel NEN-EN-ISO 2200:2018 nl) is de internationaal geaccepteerde norm voor voedselveiligheid en geeft richtlijnen over het procesmatig inrichten van voedselveiligheid. Met een ISO 22000 certificaat toon je aan dat je aan de eisen en wensen van je relevante stakeholders en aan de geldende wet- en regelgeving voldoet.

Het ISO 22000 handboek is verleden tijd

Wanneer organisaties in het verleden aan de slag gingen met implementatie van een ISO-norm, zoals ISO 22000, dan werd er nogal eens gebruik gemaakt van een ISO 22000 handboek. Een dik en wollig praktijkhandboek waarin alle procedures en werkinstructies rondom voedselveiligheid stonden beschreven. Met de komst van de nieuwe generatie ISO-normen is het handboek echter definitief verleden tijd. Een handboek, formulieren en procedures zijn namelijk niet meer verplicht vanuit ISO. Tegenwoordig draait het bij voedselveiligheidsmanagement om ‘gedocumenteerde informatie’. Een overkoepelende term voor alle documenten en systemen die je organisatie gebruikt.

Gedocumenteerde informatie

Hoef je dan niets meer vast te leggen tegenwoordig? Natuurlijk wel! ISO eist alleen niet meer dat dit gebeurt in de vorm van een handboek. Sterker nog: vanuit ISO wordt helemaal niet meer gekeken naar de manier waarop je iets vastlegt. Het draait vooral om het in kaart brengen van risico’s op het gebied van voedselveiligheid, het treffen van beheersmaatregelen daarvoor en het leveren van bewijs om aan te tonen dat een maatregel geïmplementeerd is en effectief is.

De manier van vastleggen is ondergeschikt. Je bent als organisatie vrij om zelf te bepalen hoe je alles rondom ISO 22000 vastlegt. Hierdoor heb je als organisatie veel meer vrijheid in bepalen waarop je iets aanpakt en documenteert. In hoeverre je zaken rondom voedselveiligheid structureert, heb je dus zelf in de hand. Het gaat er vooral om dat de manier waarop je iets vastlegt voor jouw organisatie effectief is en leidt tot continue verbetering.

Het ISO 22000 managementsysteem voor voedselveiligheid

Veel organisaties maken tegenwoordig gebruik van een modern ISO 22000 managementsysteem. Het managementsysteem is daarbij niet het doel, maar juist een middel dat structuur geeft aan je organisatie en ondersteunend is aan je beleid en doelen. In. In het ISO 22000 managementsysteem:

  • Leg je zaken vast die je als organisatie belangrijk vindt;
  • Borg je dat er wordt gewerkt aan continue verbetering;
  • Borg je dat er beheersbare processen zijn die ondersteunend zijn, houvast geven en gemaakte afspraken inzichtelijk maken.

Het ISO 22000 managementsysteem dient dus toegevoegde waarde te hebben voor jouw organisatie. Zo wordt er vanuit ISO dus verwacht dat je zelf nadenkt over de informatie die nodig is om het managementsysteem goed te laten werken. Vraag jezelf dus af:

  • Welke informatie jouw bedrijf nodig heeft om de bedrijfsvoering te ondersteunen?
  • Wat er nodig is om de kwaliteit en voedselveiligheid in je organisatie te borgen?

Een ISO 22000 managementsysteem opzetten

Wanneer je hulp en ondersteuning vraagt van CertificeringsAdvies Nederland bij het implementeren van ISO 22000, helpen wij je bij het opzetten van het ISO 22000 managementsysteem. Wij nemen daarbij jouw organisatie als uitgangspunt, niet de norm. Zo borgen we dat het managementsysteem gebaseerd is op een bedrijfskundige indeling van processen rondom voedselveiligheid binnen je organisatie.

Je kunt je managementsysteem bouwen zoals jij dat wilt. Werk je bijvoorbeeld met Microsoft TEAMS, Word, AFAS, Sharepoint? Of juist andere software? Dan kun je het managementsysteem daarin integreren. Zo hoef je geen nieuwe software of systemen aan te schaffen, maar werk je juist op de manier die jouw organisatie prettig vindt.

Wil je meer informatie over ISO 22000, het opzetten van een ISO 22000 managementsysteem of juist meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg.

*Transcriptie onderaan deze pagina

New call-to-action

Transcriptie video: Hoe zet je een ISO managementsysteem op?

Wil je een managementsysteem opzetten met betrekking tot de thema’s kwaliteit, informatiebeveiliging, arbo, veiligheid of milieu? Kies er dan voor om een managementsysteem op te zetten dat ook echt toegevoegde waarde biedt. Binnen alle ISO-normen wordt al snel gesproken over een managementsysteem. Maar wat is een managementsysteem precies? Wat is het doel? En hoe richt je het in? Dit zijn vragen die ik deze video ga beantwoorden. Laten we beginnen bij het begin: wat is een managementsysteem? Een managementsysteem is vooral een systeem om je organisatie beter te structureren. Het doel van zo’n managementsysteem is vooral continu verbeteren. Je kan een managementsysteem vooral zien als een borgpin in de PDCA-cyclus. Vanuit je managementsysteem komen er verbeteracties die je binnen je organisatie gaat managen. Bij het opzetten van een managementsysteem is het vooral belangrijk om dicht bij je eigen organisatie te blijven. Elke organisatie wordt namelijk al op een bepaalde manier gemanaged. Een managementsysteem kan bestaan uit automatiseringsmogelijkheden. Denk aan het automatiseren van je processen, binnen AFAS, Atlassian, Teams, noem maar op. Daarnaast heb je natuurlijk onderlinge afspraken die je binnen je organisatie hebt. Interne overlegstructuren, rapportagestructuren. Als je dichtbij je eigen organisatie blijft, biedt dat het meeste toegevoegde waarde! Hopelijk kun je met deze informatie aan de slag met het opzetten of verbeteren van je managementsysteem. Heb je behoefte aan meer informatie? Download dan onze whitepaper managementsystemen. Heb je nog verdere vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Portretfoto Jeffrey Hekelaar
Jeffrey Hekelaar
Manager Sales

Jeffrey Hekelaar is Manager Sales bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij levert graag zijn bijdrage aan het ontwikkelen van (klant)organisaties en komt daar graag voor bij je op bezoek!

jeffrey@certificeringsadvies.nl

Voedselveiligheid Informatiegids

Aan de slag met voedselveiligheid?

  • Alles over voedselveiligheid
  • De rol van HACCP
  • Praktisch toepasbare tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields