Een Information Security Management System (ISMS) is simpel gezegd een managementsysteem voor informatiebeveiliging. In een eerder blogartikel ‘Een ISMS voorbeeld nodig?’ geef ik drie concrete voorbeelden van managementsystemen voor informatiebeveiliging. Eén van de drie voorbeelden die ik in dat betreffende artikel benoem is het opzetten van een ISMS binnen een eigen (informatie)systeem zoals Atlassian, Azure of Dynamics. Uiteraard kan ik daar veel over vertellen en daarom ga ik in dit artikel uitgebreider in op het opzetten van een ISMS binnen Atlassian en dan specifiek met betrekking tot de Confluence omgeving.

Wil je meer weten over een ISMS? Lees dan het artikel: Wat is een ISMS in de ISO 27001 norm?

De voor- en nadelen van een Atlassian managementsysteem

Voor de volledigheid hieronder allereerst nog even kort de voor- en nadelen van een Atlassian managementsysteem voor je op een rij gezet:

Voordelen:

 1. Directe aansluiting bij de huidige manier van werken van de organisatie;
 2. Simultaan editen of werken in relevante documenten en informatie;
 3. Integratie van actielijsten (met herinneringen), dashboards en rapportages;
 4. Niet zozeer het gevoel dat je een overkill aan het creëren bent voor de organisatie.

Nadelen:

 1. Vaak een grote investering om aan te schaffen;
 2. Nieuwe technologie is soms flink ‘wennen’ voor de medewerkers;
 3. De structuur van de applicatie kan heel prettig werken, maar moeilijk over te zetten zijn naar andere systemen en werkwijzen;
 4. Praktisch zolang de onderliggende IT-technologie gebruikt wordt. Ontwikkelingen in IT-land gaan soms echter snel.

Online demo ISO 27001 & Atlassian Confluence?

Vraag geheel vrijblijvend een online demo van ISO 27001 & Atlassian Confluence aan! Onze adviseur laat je zien wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie en toont je de Atlassian omgeving.

DEMO AANVRAGEN

Digitaal werken via TEAMS: een uitkomst

Hoe ziet een Atlassian managementsysteem eruit?

Atlassian managementsysteemSteeds meer (ICT-gerelateerde) organisaties willen een managementsysteem in hun eigen informatiesysteem, bijvoorbeeld Atlassian inrichten. De vraag hiernaar blijft stijgen. Maar wat is Atlassian precies en hoe bouw je daar een managementsysteem in? Confluence is de Wiki-omgeving van Atlassian. Hierin kun je als organisatie al je documentatie zoals beleid, procedures, werkinstructies etc. borgen voor de gehele organisatie. Dat betekent dat er niet meer wordt gewerkt met losse Word- en Exceldocumenten die in een gedeelde omgeving komen te staan, maar echt met een eigen (dagelijks) gebruikt systeem. Daarnaast kan het systeem, indien goed ingericht, bijvoorbeeld automatisch het volgende voor je genereren:

 • Een Verklaring van Toepasselijkheid;
 • Een Risicoanalyse;
 • De Operationele planning;

Hierdoor wordt het beheren en onderhouden van het ISMS een stuk makkelijker.

Voorbeelden Atlassian managementsysteem

In het afgelopen halfjaar ben ik, als adviseur van CertificeringsAdvies Nederland, bij meerdere organisaties bezig geweest met het opzetten, implementeren, beheren en onderhouden van een managementsysteem in Atlassian Confluence. De betreffende organisaties en de externe auditoren die het systeem kwamen toetsen waren ontzettend enthousiast over de opzet van een dergelijk managementsysteem.

Wil je meer voorbeelden van een managementsysteem zien? Bekijk dan het artikel: Een ISMS voorbeeld nodig? 3 concrete manieren waarop je een ISMS in kunt richten.

In de afbeeldingen hieronder zie je hoe een dergelijk managementsysteem er uit kan zien:

Automatisch gegenereerde Verklaring van Toepasselijkheid ISO 27001:

Atlassian managementsysteem

Voorbeeld van de risicoanalyse

Atlassian risicobeheersing

Voorbeeld van de operationele planning

Atlassian beheersmaatregel

Jouw ISMS opzetten in Atlassian?

Zoals hierboven beschreven hebben wij, van CertificeringsAdvies Nederland, inmiddels meerdere succesvolle implementaties, en bijbehorende certificeringen, met een managementsysteem in Atlassian Confluence achter de rug.

Wij kunnen je helpen om het systeem binnen jouw organisatie te implementeren. Daarbij:

 • Kunnen we het gehele systeem voor je inrichten;
 • Leggen we je uit hoe alles werkt;
 • Koppelen we alle zaken aan elkaar;
 • Bereiden we je organisatie zo goed mogelijk voor op certificering.

Om dit alles te kunnen realiseren hebben wij momenteel zowel een Nederlandse als een Engelse versie in beheer.

Wil jij binnen jouw organisatie ook aan de slag met het opzetten van een ISMS en lijkt Atlassian Confluence jou daarvoor een geschikt systeem, maar weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan geheel vrijblijvend een online demo ISO 27001 & Atlassian aan. Of ben je juist benieuwd naar de oplossing die het beste past bij jouw organisatie en wil je daar graag eens over sparren? Neem dan gerust contact op. We helpen je graag verder op weg met de implementatie!

NEEM CONTACT OP

Online demo ISO 27001 en Atlassian

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl