EED energiebalans: Wat moet je uploaden?
Veel organisaties hebben te maken met de EED audit en moeten hierom ook een EED rapportage opstellen. Waar een dergelijk rapport uit bestaat leggen wij globaal uit in dit blog.
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlOm te voldoen aan de EED audit plicht, dien je als organisatie ook een EED energiebalans (ofwel EED rapportage) op te stellen. Hiermee breng je overzichtelijk het energieverbruik in kaart evenals de mogelijkheden om te verduurzamen en de verwachte effecten. Veel organisaties hebben echter moeite met het opstellen van een EED energiebalans omdat ze niet precies weten wat er in een dergelijk rapport moet komen te staan. Om jou op weg te helpen, leggen we je in dit artikel uit waar een EED rapportage in grove lijnen uit bestaat.
Wat moet ik aanleveren voor de EED auditplicht?
Als je EED audit plichtig bent, dan dien je EED energiebalans(en) op te stellen. Maar waar welke energiebalansen moet je nu precies inleveren? Hoewel er per situatie verschil kan zijn in de precieze eisen, dient er in ieder geval het volgende in te worden opgenomen:
- Vestiging rapportages
- Een concern rapportage
Vestiging rapportages EED
Als je organisatie bestaat uit meerdere vestigingen, dan dien je per vestiging een EED energiebalans op te stellen. Je brengt dus per filiaal zaken in kaart zoals het totaalverbruik aan elektriciteit, autobrandstof en aardgas, evenals de besparingsmogelijkheden en bijhorende besparingsmaatregelen van dat specifieke filiaal.
Bestaat je onderneming echter uit tientallen verschillende vestigingen en is een aanzienlijk deel hiervan vergelijkbaar met betrekking tot het energieverbruik, gebouwopzet, grootte en dienstverlening? Dan kan je ook steekproefsgewijs de EED audit uitvoeren voor de vestigingen.
Andere situatie waarin de steekproefmethode van toepassing is
De steekproefmethode is ook toegestaan indien je een vastgoedbeheerder bent. In dit geval dien je wel meer dan honderd panden te bezitten of te beheren. De steekproefmethode mag dan alleen worden uitgevoerd voor de panden die je verhuurt. Voor alle andere panden dien je een volledige EED audit uit te voeren.
Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) dien je de steekproef als volgt uit te voeren. Eerst moet je je vestigingen onderverdelen in categorieën:
- Grote vestigingen. Hierbij verbruikt de vestiging aan elektriciteit meer dan 200.000 kWh per jaar of meer dan 75.000 m³ aan aardgas
- Middelgrote vestigingen: Dan verbruikt de vestiging jaarlijks tussen de 50.000 en 200.000 kWh per jaar of tussen de 25.000 en 75.000 m³.
- Kleine vestigingen: Hierbij is het verbruik minder dan 50.000 kWh elektriciteit of minder dan 25.000 m³ aardgas.
Voor alle grote vestigingen voer een volledige EED audit uit. Voor de middelgrote vestigingen geldt echter dat je voor slechts drie van deze vestigingen een volledige audit moet uitvoeren. Ditzelfde geldt voor kleine vestigingen. Alleen dien je in dit geval drie versimpelde audits uit te voeren. Een versimpelde EED audit bestaat alleen uit een opgave van het energiegebruik, een overzicht van alle maatregelen en een globale categorisering van de energie verbruikende activiteiten (ventilatie, koeling, verlichting etc.).
Concern rapportage EED
Nadat je voor alle vestigingen van je organisatie een EED energiebalans hebt opgesteld, kan je het concernverslag opstellen. Hierin staat eigenlijk een samenvatting van alle vestiging rapportages bij elkaar. In het concernrapport zijn de cijfers van alle vestigingsrapporten bij elkaar opgeteld en staan onder andere alle te nemen duurzaamheidsmaatregelen. Hierin valt dus onder andere te lezen wat het totale energieverbruik van de organisatie is en hoeveel er maximaal bespaard kan worden.
Hoe werkt dit dan indien je gebruik hebt gemaakt van de steekproefmethode? In dit geval moet je een omschrijving geven van welke categorieën vestigingen je hebt meegenomen (e.g. groot, middel of klein) en welke type audit je hebt uitgevoerd bij elk van deze vestigingen (een versimpelde of een volledige). Daarnaast moet je een lijst aanleveren met het totale energieverbruik van elk van deze vestigingen.
Mijn EED energiebalansen zijn opgesteld, wat nu?
Wanneer je alle vestiging rapportages en zo ook de concernrapportage hebt opgesteld, dan beschik je over alle benodigde informatie. Je kan alle rapportages samenvoegen tot een groot document, denk aan een PDF bijvoorbeeld. Vervolgens ga je naar de website van het RvO en kan je het volledige document uploaden bij het hiervoor bestemde eLoket.
Meer informatie?
Heb je nog vragen over het opstellen van een EED energiebalans? Of heb je andere vragen rondom EED of duurzaamheid in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder.
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlKom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
- Altijd een oplossing op maat
- Jouw organisatie als uitgangspunt
- Snel, pragmatisch en persoonlijk