Leestijd: 4 minuten

EcoVadis ondersteuning: Behaal jouw EcoVadis certificaat

Veel organisaties willen aan de slag met EcoVadis. Dit blijkt niet altijd even gemakkelijk te zijn. Ondersteuning kan een uitkomst bieden.

Ondersteuning bij EcoVadis
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Steeds meer organisaties gaan aan de slag met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaamheid. Zo is EcoVadis, naast ISO 14001, de EED audit en de CSRD-richtlijn, een belangrijk aandachtspunt voor organisaties omtrent Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Echter, behaalt lang niet iedere organisatie het EcoVadis certificaat en nog minder bedrijven halen direct het niveau dat zij voor ogen hebben. EcoVadis ondersteuning kan hierbij een uitkomst bieden. Op welke manier CertificeringsAdvies Nederland EcoVadis ondersteuning kan bieden, leggen we je uit in dit blogartikel. 

Het EcoVadis Certificaat 

Eerst moeten we even een veelvoorkomend misverstand uit de wereld verhelpen. Er wordt namelijk vaak ten onrechte gesproken over een EcoVadis certificaat. In feite is EcoVadis helemaal geen certificaat zoals bijvoorbeeld een ISO-certificaat dat is. Bij een bepaalde EcoVadis score krijg je namelijk een specifieke medaille of badge (e.g. brons, zilver, goud of platinum). Dit is net weer wat anders dan een certificaat, waarbij je aantoont dat je organisatie, product of dienst aan een bepaalde normering voldoet. Bij EcoVadis wordt er alleen gekeken in hoeverre je organisatie zich focust op MVO en hiervoor moet je een uitgebreide vragenlijst invullen en relevante documentatie aanleveren. Vervolgens krijg je een score die in feite de focus van jouw bedrijf op MVO weergeeft. Geen certificaat dus, wél een medaille/badge.  

EcoVadis ondersteuning: Hoe werkt dat? 

Op welke manieren kunnen wij EcoVadis ondersteuning bieden? Goede vraag! Wij kunnen ondersteunen op twee aspecten: 

  1. Het invullen van de vragenlijst 
  1. Het verkrijgen van de vereiste documentatie 

Deze twee aspecten, lichten we hieronder toe. 

1. EcoVadis ondersteuning bij het invullen van de vragenlijst 

De EcoVadis vragenlijst is niet voor iedereen even eenvoudig om in te vullen. Sommige termen worden regelmatig niet of niet volledig begrepen en hierdoor vullen organisaties de vragenlijst niet altijd helemaal correct in. Daardoor zal je punten mislopen. Bovendien kost het achterhalen van alle definities organisaties regelmatig ook veel tijd. 

Wij zijn op de hoogte van alle vereisten en terminologieën en kunnen je zo uitleggen wat er precies bij elke vraag op de EcoVadis vragenlijst bedoeld wordt. Hierdoor ben je niet onnodig veel tijd kwijt aan uitzoeken wat precies de bedoeling is. 

 2. EcoVadis ondersteuning bij het verkrijgen van de vereiste documentatie 

Voor elke vraag die gesteld wordt in de EcoVadis vragenlijst moet er relevante documentatie worden aangeleverd die bewijst in hoeverre je daadwerkelijk focus hebt op een bepaald MVO-thema. Het is niet voor iedereen altijd even duidelijk waar bepaalde documentatie opgevraagd kan worden of hoe de benodigde stukken dienen te worden opgesteld. Hierdoor worden er regelmatig irrelevante of onvolledige stukken aangeleverd, waar de beoordelaars van EcoVadis geen hoge score voor kunnen geven. Dit is natuurlijk zonde, zeker wanneer je de benodigde papieren relatief makkelijk had kunnen verkrijgen. 

Onze adviseurs kunnen met hun jarenlange ervaring op het gebied van duurzaamheid en MVO eenvoudig achterhalen waar bepaalde documentatie zich bevindt of hoe het opgesteld moet worden. Zij kunnen eigenlijk op de stoel van de EcoVadis beoordelaar gaan zitten en je vertellen wat voor documenten bij elke vraag relevant zijn en wat er precies in moet staan.  

Weten hoe duurzaam jouw organisatie is?

Laat dan een duurzaamheidsscan voor je organisatie uitvoeren en krijg direct inzicht in de duurzaamheid van jouw bedrijf!

Wanneer ondersteuning bij EcoVadis? 

Wij kunnen je op elk gewenst moment ondersteuning bieden met EcoVadis. Indien je al een keer de vragenlijst hebt ingevuld en je de scorekaart van EcoVadis hebt ontvangen, kunnen wij samen gaan kijken naar de gevraagde verbeteracties om zo tot een hogere score te komen. Maar ook wanneer je de EcoVadis vragenlijst voor het eerst wilt gaan invullen, kunnen wij je bij elke vraag van de benodigde informatie en tips voorzien. 

Meer informatie? 

Heb je vragen over EcoVadis, onze ondersteuning bij EcoVadis of andere zaken rondom milieu & duurzaamheid? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder! 

Offerte aanvragen

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Aan de slag met EcoVadis?

Behaal het gewenste niveau met onze ondersteuning!

  • Ervaren adviseurs
  • Praktisch advies
  • Vergroot je kans op een hoge score

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields