Ecovadis: hoe werkt de score? Inclusief handig EcoVadis stappenplan!

De EcoVadis sustainability rating, ofwel de EcoVadis duurzaamheidsscore, is gebaseerd op 21 factoren binnen vier thema’s, te weten milieu, ethiek, arbeids- en mensenrechten en duurzame inkoop.

EcoVadis
Portretfoto Thijs Blom
Thijs Blom
Adviseur

Thijs Blom is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Thijs is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kijken naar hoe het goede uitstekend kan worden!

thijs@certificeringsadvies.nl

EcoVadis, een duurzaamheidsbeoordeling voor organisaties in de (inter)nationale (B2B) markt. Het doel van EcoVadis is duurzaamheidsprestaties (mvo) in productieketens inzichtelijk maken om van daaruit alle bedrijven naar een duurzame wereld te leiden. De EcoVadis sustainability rating, ofwel de EcoVadis duurzaamheidsscore, is gebaseerd op 21 factoren binnen vier thema’s, te weten milieu, ethiek, arbeids- en mensenrechten en duurzame inkoop. Hieronder een uitleg van de EcoVadis score en een handig EcoVadis stappenplan waarin stap voor stap staat hoe je aan een EcoVadis label komt.

Meer lezen over EcoVadis?

Bekijk dan de EcoVadis themapagina waarop je alles uitgelegd krijgt over dit label.

EcoVadis Stappenplan

Hoe verkrijg je een EcoVadis score en eventueel bijbehorende medaille? Hieronder een EcoVadis stappenplan:

Stap 1: Online registratie

Om in aanmerking te komen voor een op maat toegestuurde vragenlijst, dien je allereerst een bedrijfsprofiel aan te maken. Daarin geef je een heleboel zaken aan, zoals de sector waarin je actief bent, de grootte van je organisatie, de landen waarin je opereert etc. Na het indienen van deze informatie wordt er een op maat vragenlijst voor je organisatie gemaakt.

Stap 2: De vragenlijst invullen

In stap 2 doorloop je de op maat vragenlijst, ook wel het EcoVadis assessment genoemd. Je beantwoordt alle vragen uit de lijst en levert tevens documenten, en waar nodig beleid, aan waarmee je de antwoorden kunt onderbouwen. Vervolgens stuur je de EcoVadis vragenlijst in.

Stap 3: Beoordeling

De analisten van EcoVadis gaan met de door jou ingediende vragenlijst aan de slag. Ze bekijken, analyseren en verwerken de aangeleverde gegevens tot een EcoVadis sustainability scorecard voor jouw organisatie.

Stap 4: Resultaat

In de laatste stap wordt de EcoVadis scorecard online geplaatst. De resultaten geven je organisatie inzicht in de prestaties met betrekking tot maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). Op basis van deze informatie kunnen verbeteracties in kaart worden gebracht en geprioriteerd worden.

Hoe werkt de EcoVadis score?

EcoVadis werkt met een scoresysteem, het zogenaamde EcoVadis sustainability rating systeem. Dit systeem is gebaseerd op de EcoVadis methodiek. Resultaat van het scoresysteem is dat er medailles en badges toegekend kunnen worden aan jouw organisatie. Maar wanneer krijg je een EcoVadis gold medaille? En wat is EcoVadis platinum?

Om voor een EcoVadis medaille in aanmerking te komen is het zaak dat je op ieder van de vier hierboven genoemde thema’s (milieu, ethiek, arbeids- en mensenrechten en duurzame inkoop) minimaal de score van 30 behaalt (bij duurzame inkoop is dat 25). Een EcoVadis medaille wordt toegekend als er gemiddeld 50/100 punten behaald zijn. Organisaties krijgen een score van 0 tot 100, waarbij een hoge score staat voor een betere prestatie.

De top 35% van de door EcoVadis beoordeelde bedrijven krijgt een EcoVadis medaille toegekend. Dat vindt plaats op basis van een percentielscore waarbij prestaties worden vergeleken (over de afgelopen 12 maanden) met alle beoordeelde organisaties in de database.

De EcoVadis medailles:

 • EcoVadis Platinum: top 1% (score tussen de 75 en de 100)
 • EcoVadis Gold: top 5% (score tussen 67 en 74)
 • EcoVadis Silver: top 15% (score tussen 56 en 66)
 • EcoVadis Bronze: top 35% (score tussen 47 en 55)

Daarnaast zijn er EcoVadis badges. Deze worden toegekend aan bedrijven op basis van bepaalde scorevereisten:

 • Committed: een minimumscore van 45
 • Fast mover: een score tussen 34-44 met verbetering van minimaal 6 punten t.o.v. de vorige beoordeling over een periode van 18 maanden

Aan het behalen van een score zijn individuele eisen gekoppeld welke afhankelijk zijn van het land en de sector waarin de beeldmerkvoerder zich bevindt.

Aan de slag met EcoVadis?

Wil je aan de slag met EcoVadis om een EcoVadis sustainability score te behalen en op die manier jouw prestaties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) in kaart te brengen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren, begeleiden en ondersteunen regelmatig organisaties met betrekking tot de EcoVadis erkenning. Zo kunnen wij je op weg helpen het aanmaken van je bedrijfsprofiel, het invullen van de vragenlijst en het aanleveren/op orde brengen van de bewijslast (documentatie) en eisen in de praktijk en hanteren we een handige aanpak met het oog op verbeteracties op duurzaamheidsgebied. Een keertje, geheel vrijblijvend, sparren? Wij komen graag in contact.

Offerte aanvragen

Portretfoto Thijs Blom
Thijs Blom
Adviseur

Thijs Blom is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Thijs is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en kijken naar hoe het goede uitstekend kan worden!

thijs@certificeringsadvies.nl

EcoVadis inregelen?

Wij sparren graag!

 • Snel contact
 • Pragmatisch
 • Maatwerk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields