Eco-Score op voedselverpakkingen: wat houdt het in en hoe gebruik je het?
Een Eco-Score op voedselverpakkingen, hoe zit dat precies? En is het vergelijkbaar met de Nutri-Score? Je lees het in dit artikel!


Birgit Ligtvoet - Dekkers is Adviseur en Talentontwikkelaar bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een mensgerichte, pragmatische en doelgerichte aanpak probeert ze mensen en organisaties in beweging te krijgen.
birgit@certificeringsadvies.nlDuurzaamheid wordt over de hele wereld een steeds belangrijker en relevanter onderwerp. Mensen hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en willen daardoor ook weten hoe duurzaam de producten/diensten zijn die zij kopen/afnemen. In de voedingsmiddelenbranche wordt daardoor gebruikgemaakt van het ‘Eco-Score’ logo. In principe een soort Nutri-Score logo, maar dan op het gebied van duurzaamheid, waarmee je in één oogopslag informatie krijgt over de milieu impact van het product. Wat de score precies inhoudt en hoe het werkt lees je in dit artikel!
Wat is het Eco-Score logo?
Net zoals bij de bekende Nutri-Score logo’s, heeft ook het Eco-Score logo een zichtbare score die wordt aangegeven aan de hand van kleuren en letters. Echter, bij het Eco-Score logo zie je dus hoeveel impact een bepaald product heeft op het milieu. Het heeft dus niets met voedingswaarden te maken. Binnen de Europese Unie is momenteel geen regelgeving over dit soort etiketinformatie. Wel zijn er vanuit de Europese Commissie initiatieven rondom duurzaamheid waar het Eco-Score logo zich op kan baseren.
Hoe werkt de Eco-Score?
De Eco-Scoretelling is vergelijkbaar aan die van de Nutri-Score. Het scoresysteem loopt van 0 tot 100 en van de letters A tot en met E. De producten met een hoge Eco-Score (met dus 100 als beste) hebben de minste impact op het milieu en zijn daarmee het meest duurzaam. Deze producten vallen in de categorie A, ofwel donkergroen. Logischerwijs vallen producten met de meeste impact op het milieu met een lage Eco-Score (met 0 als slechtste), in de categorie E, ofwel rood. Om de score van een product te bepalen, wordt deze getest aan de hand van de volgende categorieën:
- Duurzaamheidsstatus;
- Milieukenmerken en certificeringen;
- Biodiversiteitsimpact;
- Type en hoeveelheid van het verpakkingsmateriaal;
- Afstand en transport.
Hoe wordt Eco-Score berekend?
De Eco-Score van een product wordt vaak bepaald aan de hand van een aantal gegevens:
- Life Cycle Assessment (LCA)
- Environmental Product Declaration (EPD)
- Product Environmental Footprint (PEF)
Life Cycle Assessment
LCA is een gegeven dat iets zegt over de milieueffecten van een product gedurende de hele levenscyclus. Dit houdt dus in van grondstofwinning tot afvalverwerking. Om de LCA van een product te bepalen, wordt o.a. gekeken naar CO2-uitstoot, energieverbruik, afvalproductie, watergebruik en toxiciteit.
Environmental Product Declaration
Een EPD is een document die de milieuprestaties van een product, op basis van een LCA, laat zien. Ook hiervoor wordt o.a. gekeken naar CO2-uitstoot en afvalproductie.
Product Environmental Footprint
PEF is ontwikkeld door de Europese Comissie als meting van de milieuprestatie van een product gedurende zijn hele levenscyclus om deze vervolgens te harmoniseren. Deze methode rekent dus alle facetten van een product mee. Dus ook aarde-opwarmingsvermogen, aantasting van de ozonlaag etc.
Methodes om de Eco-Score te bepalen
Om de Eco-Score van jouw product te bepalen, kun je verschillende methodes gebruiken:
- Franse methode
- Colruyt
- Planet-score
Franse methode
Allereerst kun je een Eco-Score toekennen met behulp van de ‘Franse’ methode. Hierbij ken je een eenvoudige score (A t/m E) toe aan je product, op basis van LCA-gegevens, en bonus- en maluspunten. Bij LCA-parameters kun je bijvoorbeeld denken aan watergebruik of CO2 uitstoot. Daarnaast kun je pluspunten krijgen voor milieukernmerken en lokale productie. De ‘straf’ punten ontvang je dan voor de praktijken die schadelijk zijn voor het milieu. Deze methode wordt de ‘Franse’ methode genoemd, omdat dit een Frans initiatief is.
Colruyt
De Eco-Score van Colruyt wordt gezien als aparte methode, maar platgeslagen komt deze methode op hetzelfde neer als de ‘Frans’’ methode: het bepalen van de Eco-Score aan de hand van LCA-gegevens, aangevuld met bonus- en strafpunten. Een goed initiatief van deze supermarkt is dat zij consumenten aansporen om producten te kopen met een hoge Eco-Score. Wanneer je een product koopt met Eco-Score A of B, dan ontvang je per product een punt. Deze punten kun je uiteindelijk weer inleveren voor voordelen. Bijvoorbeeld het steunen van een van hun milieuprojecten.
Planet-Score
Hoewel deze methode ook vanuit Frankrijk komt, is het een andere methode dan de vorige twee. De Planet-Score houdt juist rekening met bredere milieukwesties, denk aan:
- Klimaatimpact
- Pesticiden gebruik
- Biodiversiteit
- Dierenwelzijn
- Impact op gezondheid
Omdat deze score een bredere scope heeft dan de ‘originele’ Eco-Score, wordt de Planet-Score als aanvulling gebruik op de Eco-Score.
Meer weten?
Wil je meer weten over de Eco-Score of wil je eens sparren? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts helpen je graag!

Birgit Ligtvoet - Dekkers is Adviseur en Talentontwikkelaar bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een mensgerichte, pragmatische en doelgerichte aanpak probeert ze mensen en organisaties in beweging te krijgen.
birgit@certificeringsadvies.nlVoedselveiligheidbeleid opstellen met een expert?
Vraag direct een offerte aan
- Een beleid op maat
- Veel kennis en ervaring
- Sparren met een deskundige