Leestijd: 7 minuten

Duurzaamheid voor bedrijven: wat is het belang en hoe start je?

Duurzaam ondernemen is aan de orde van de dag. Maar wat is het belang? En waar start je?

Duurzaamheid bedrijven
Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Duurzaamheid voor bedrijven: een interessant thema waar steeds meer eisen en wetgeving aan vastzitten. Duurzaam ondernemen is aan de orde van de dag. Maar wat is het belang? Wat zijn duurzaamheid voorbeelden waar je als organisatie mee aan de slag kunt in de praktijk? En hoe maak je een start met duurzaam ondernemen? Lees snel verder. In dit artikel geven we je een antwoord op al deze vragen.

Wat is duurzaamheid?

Wat is duurzaamheid precies? We trappen af met een definitie van de ‘World Commission on the Environment and Development’:

“Een vorm van ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.

Het draait daarbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Denk daarbij aan zaken als een schoon milieu, biodiversiteit, maatschappelijk vertrouwen etc. Essentie van duurzaamheid is dat de aarde niet wordt uitgeput en ook voor toekomstige generaties bewoonbaar is.

Wanneer gesproken wordt over duurzaamheid voor bedrijven, dan hebben we het over termen als ‘duurzaam ondernemen’ en ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)’.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor bedrijven?

In de strijd tegen klimaatverandering heeft de Nederlandse overheid als doel gesteld:

 • De uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 met 49% te verminderen in vergelijking met 1990;
 • En in 2050 moet die verminderde uitstoot op 95% liggen (t.o.v. 1990).

In Nederland is het zo dat de grootste bedrijven van ons land samen verantwoordelijk zijn voor 71% van de CO2-uitstoot (Bron: deduurzameadviseurs.nl). Het bedrijfsleven speelt dan ook een grote rol bij het realiseren van de klimaatdoelen.

Vrijwel iedere organisatie is gevestigd in een bedrijfspand. Dat pand kan in eigen beheer zijn of gehuurd worden van een verhuurder. Dat gebouw heeft een behoorlijke impact op de CO2-uitstoot. Gebouwen zijn namelijk één van de grootste vervuilers, met name door het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de bedrijfsvoering. Wanneer gebouwen op de ‘traditionele’ manier ontwikkeld en geëxploiteerd blijven worden, zal de milieuschade alleen maar toenemen.

Organisaties, en daarmee gepaard beheerders van bedrijfspanden, dienen dus maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot te reduceren.

Het is dan ook niet voor niets dat de overheid maatregelen in het leven heeft geroepen in de vorm van wet- en regelgeving. Zo heeft het bedrijfsleven te maken met verplichtingen als:

Wanneer we specifiek inzoomen op gebouwen dan is er wetgeving die stelt dat voor alle nieuwbouw, zowel woning- als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningsaanvragen sinds 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG). Na 2030, en voor nieuwe openbare gebouwen vanaf 2027, moeten nieuwe gebouwen helemaal CO2-neutraal zijn.

Bovenstaande is een greep uit de maatregelen die in de vorm van wetgeving getroffen worden door onder andere de overheid. Om snel vooruitgang te boeken in het kader van het verbeteren van de duurzaamheidsprestaties van bedrijven, stimuleert de overheid bedrijven in de vorm van subsidies. Organisaties dienen een grote verantwoordelijkheid te nemen. Organisaties die er tijdig mee starten worden in die zin beloond, omdat ze gebruik kunnen maken van aantrekkelijke subsidieregelingen. Organisaties die het wat meer op z’n beloop laten moeten op gegeven moment aan de slag omdat de wetgeving dat eist. Kans is wel dat de subsidiepotjes op dat moment een heel eind leeg zijn en die organisaties het op eigen kracht, en kosten, moeten doen. De boodschap is dus om tijdig te starten, zodat je gebruik kunt maken van subsidies.

Duurzaamheid voorbeelden: wat zijn de mogelijkheden?

Zoals gezegd dient het bedrijfsleven de slag te maken, voor zover dat niet al gedaan wordt, naar ‘duurzaam ondernemen’. Klinkt logisch, maar wat betekent dat in de praktijk? Om daar een beeld bij te krijgen hieronder enkele duurzaamheid voorbeelden, zodat duidelijk wordt wat de mogelijkheden zijn voor organisaties om de CO2-uitstoot te reduceren:

 • Maak gebruik van hernieuwbare energie (ook wel duurzame of groene energie genoemd) die afkomstig is van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Denk hierbij aan windenergie, waterkracht, zon, biomassa etc.
 • Ontwikkel duurzame producten/diensten en maak gebruik van duurzame materialen. Dat geldt niet alleen voor ‘in huis’ productie, maar ook voor samenwerkingen in de keten. Bijvoorbeeld met leveranciers van verpakkingen ed.
 • Ga bewuster om met voeding. Serveer een gezond en duurzaam aanbod. Ga voor zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten, kies voor minder dierlijk en meer plantaardig etc.
 • Ga bewuster om met elektriciteit. Denk aan initiatieven als ledverlichting, maar ook aan simpelweg stroomvreters uitschakelen als ze niet gebruikt worden.
 • Neem het wagenpark, en het gebruik daarvan, onder de loep: hoe kan het duurzamer? Denk aan bewuster met dienstreizen omgaan, elektrisch rijden etc.
 • Verspil niet onnodig water. Dat geldt voor het productieproces, maar ook simpelweg voor een vaatwasser halfleeg aanzetten.

Er zijn ongetwijfeld nog een heleboel andere duurzaamheid voorbeelden te benoemen. Wat bij alle aspecten van belang is, is een stuk bewustwording onder medewerkers creëren wat weer impact heeft op het gedrag en handelen van medewerkers in het kader van duurzaamheid. Je initiatieven kunnen nog zo goed zijn, maar als je medewerker niet duurzaam handelt, dan heeft het niet het maximale effect. Het is dan ook zeker zinvol om na te denken over het verhogen van bewustwording onder medewerkers. Dat kan met behulp van tooling zoals e-learnings, workshops etc. De essentie is: reduce, reuse en recyle!

Starten met duurzaam ondernemen: waar begin je?

Wanneer je als organisatie aan de slag wilt met duurzaam ondernemen, dan is het altijd de vraag waar en hoe je moet beginnen. Ons advies: breng eerst in kaart wat de huidige processen, diensten, producten, systemen etc. binnen je organisatie zijn en hoe groot de negatieve impact daarvan is op het milieu, wat hoge energiekosten veroorzaakt, wat problemen veroorzaakt met het oog op (nieuwe) wet- en regelgeving etc.

Nadat je inzicht hebt gecreëerd, is het zaak om een duurzaamheidsscore te bepalen die als basis dient. Zie het als een referentietool waarmee je duurzaamheidsprestaties door de tijd heen kunt vergelijken: voor en na wijzigingen. Na het bepalen van de score kun je na gaan denken over oplossingen: wat is interessant en de beste optie? Zo kun je kiezen om te investeren in energie-efficiënte, gebruik maken van energiebesparende middelen, naar subsidies kijken en/of juist aan de slag gaan met de implementatie van een norm op het gebied van milieu- of energiemanagement (denk aan ISO 14001, ISO 50001). Dat laatste borgt dat je aan de slag gaat met je energieprestaties, maar tegelijkertijd ook kosteneffectief bezig kunt zijn. Hoe dan ook, je gaat wijzigingen aanbrengen in de structuur van je organisatie om het potentieel van duurzaamheid zo volledig mogelijk te benutten.

Het maakt daarbij niet uit of je een groot bedrijf bent met enorme productielijnen of een klein bedrijf dat in een klein pand is gevestigd en een klein wagenpark bezit: alle initiatieven dragen bij. Bovendien is duurzaam ondernemen, naast verbeteren van het klimaat, interessant vanuit meerdere oogpunten: zo draagt het bij aan een positief imago voor je organisatie (interessant voor zowel klanten als toekomstige medewerkers), heb je een streepje voor bij aanbestedingen en bespaar je kosten. Wanneer je het goed inzet, zijn consumenten zelfs bereid om meer geld te betalen voor je product/diensten omdat ze weten dat het een duurzaam initiatief is.

Advies of ondersteuning nodig?

Wil jij specifiek voor jouw organisatie weten hoe je een start met duurzaam ondernemen kan maken? Kun je ondersteuning gebruiken bij een gedegen aanpak neerzetten? Of wil je advies omtrent de implementatie van een norm zoals ISO 14001, ISO 50001, de CO2 Prestatieladder of anders? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag op weg!

Offerte aanvragen

Tommy Yedidya
Tommy Yedidya
Adviseur

Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.

tommy@certificeringsadvies.nl

Start vandaag nog met verduurzamen!

Praktische tips en handige tools!

 • Advies op maat
 • Praktische insteek
 • Vrijblijvende offerte op maat

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields