Leestijd: 2 minuten

Doxing wordt strafbaar

Doxing wordt strafbaar. Wat is doxing en waarom wordt het strafbaar? Je leest het hier!

Doxing wordt strafbaar
Laurens Hekkink
Laurens Hekkink
Adviseur

Ik ben Laurens Hekkink, een toegewijde security expert bij Certificeringsadvies.nl. Mijn passie en expertise liggen in het waarborgen van bedrijfsbeveiliging en dataprivacy, en ik zet me in voor een veiligere digitale wereld.

laurens.hekkink@certificeringsadvies.nl

Het ongewenst verspreiden van persoonlijke gegevens van een ander met intimidatie als doeleinde, wordt strafbaar. Dit is goed nieuws, omdat het ongewenst verspreiden van deze gegevens vervelende gevolgen kan hebben. Het zorgt er namelijk voor dat mensen op verschillende manieren bedreigd en gechanteerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het delen van huisadressen, wat kan leiden tot bedreigingen aan huis, zoals recent het geval was bij enkele politici. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit ongewenst verspreiden van andermans persoonlijke gegevens met intimidate als doeleinde – ook wel “doxing” genoemd – strafbaar vanaf 2024.

Alles weten over informatiebeveiliging?

Wil je alles te weten komen over informatiebeveiliging? Bekijk dan onze online gids over informatiebeveiligingsmanagement.

Aanleiding van de wet

Tegenwoordig verschijnen er regelmatig nieuwsberichten over chantage en bedreigingen van mensen, zowel thuis als online. Deze wet moet voorkomen dat mensen zich zomaar ongestraft kunnen wagen aan doxing. Het is nu nog vrij lastig om strafrechtelijk vervolgd te worden voor het ongewenst verspreiden van persoonlijke gegevens en daarom hebben criminelen nagenoeg vrij spel. Deze wet moet hier dus verandering in gaan brengen.

Welke straf staat er op overtreding?

Iedereen die doxing uitvoert riskeert een maximale geldboete van €22.500 of twee jaar gevangenisstraf. Omdat doxing in bepaalde beroepsgroepen mogelijk leidt tot hevige bedreigingen en ernstige belemmeringen van de werkzaamheden, wordt de maximale gevangenisstraf in deze gevallen met een derde verhoogd. Het gaat hier onder andere om politici, hulpverleners, advocaten, journalisten en politieagenten. Een politicus kan bijvoorbeeld aan huis bedreigd worden om een bepaalde beslissing te nemen. Dit heeft natuurlijk potentieel ernstige gevolgen voor de rechtstaat.

Wat als de dader onbekend is?

Als de dader bekend is, dan kan het slachtoffer een strafzaak beginnen en hierbij eisen dat de persoonlijke gegevens van het internet verwijderd worden evenals een schadevergoeding. Als de dader echter onbekend is, dan kan de tussenpartij – bijvoorbeeld een online platform of provider – aansprakelijk gesteld worden. Zij hebben namelijk de taak om erop toe te zien dat er geen onrechtmatig verkregen of strafbare inhoud wordt geplaatst op hun platform.

Meer weten?

Wil je meer weten over doxing of over andere zaken gerelateerd aan informatiebeveiliging? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag!

Vraag vrijblijvend de demo e-learning informatiebeveiliging aan

Laurens Hekkink
Laurens Hekkink
Adviseur

Ik ben Laurens Hekkink, een toegewijde security expert bij Certificeringsadvies.nl. Mijn passie en expertise liggen in het waarborgen van bedrijfsbeveiliging en dataprivacy, en ik zet me in voor een veiligere digitale wereld.

laurens.hekkink@certificeringsadvies.nl

Informatiebeveiliging verbeteren?

Vraag vrijblijvend een E-learning demo aan!

  • Bewustzijn verhogen op interactieve manier
  • Leerpad aangesloten op jouw organisatie

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields