Dit was het event Kwaliteit360: Kennisuitwisseling, waardevolle gesprekken en interessante invalshoeken!

Kwaliteit360, een inspirerend, innovatief kennisevent dat door CertificeringsAdvies Nederland georganiseerd is in samenwerking met partner Kwaliteit in Bedrijf.

Kwaliteit360 event: Daily Fresh Food
CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

Op dinsdagmiddag 19 maart vormde het clubhuis van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) in ’s-Hertogenbosch het decor voor het event Kwaliteit360, georganiseerd in samenwerking met onze partner Kwaliteit in Bedrijf. Een inspirerend kennisevent voor mensen die werkzaam zijn in de wereld van kwaliteit, (voedsel)veiligheid en milieu (KAM). De middag werd afgetrapt met een heerlijke lunch, waarna Jeffrey Hekelaar (CertificeringsAdvies Nederland) en Hugo van der Horst (Kwaliteit in Bedrijf) het event openden. Daaropvolgend vond een plenair gedeelte plaats waarin twee klanten van CertificeringsAdvies Nederland aan het woord kwamen. Vervolgens was er ruimte voor break-out sessies in combinatie met een afsluitende borrel.

“Een mooi gevulde eventruimte, heerlijke broodjes, interessante sprekers en waardevolle gesprekken. Dat is in één zin samengevat wat het event Kwaliteit360 voor ons was!”

Jeffrey Hekelaar – Salesmanager bij CAN

Spreker: Daily Fresh Food over een complementair managementsysteem

Daily Fresh Food

Daily Fresh Food is een totaalleverancier in de voedingsmiddelenindustrie met ongeveer 350 medewerkers in dienst. Om het doel ‘better food, better life, na te streven is de organisatie dagelijks bezig met thema’s als kwaliteit, milieu en (voedsel)veiligheid. Dat wordt intern opgepakt met daarbij de ondersteuning van CertificeringsAdvies Nederland.

Wil je het hele verhaal van Daily Fresh Food lezen? Bekijk dan de klantcase.

Samenhang tussen verschillende thema’s

Hoe implementeer je een waardegedreven, complementair managementsysteem? Dat vraagstuk kwam aan bod in de presentatie van spreker Fer van Harn, statutair directeur bij Daily Fresh Food uit Geleen. Daily Fresh Food startte in het verleden met de implementatie van HACCP voor voedselveiligheid en dat is inmiddels uitgegroeid tot implementatie van normen als ISO 22000 (voedselveiligheid), ISO 45001 (veiligheid) en ISO 14001 (milieu). Fer van Harn ging tijdens zijn presentatie dieper in op vragen als ‘hoe hangen thema’s als kwaliteit, (arbo)veiligheid, milieu en voedselveiligheid met elkaar samen’ en ‘hoe richt je daar je organisatie voor in, zodat het ook daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt’.

Fer benadrukt daarbij dat ISO-normering vóór 2015 vooral over handboeken ging. Door de tijd heen is dat steeds verder naar de achtergrond geraakt. Op een gegeven moment hebben Daily Fresh Food en CertificeringsAdvies Nederland (CAN) de handen ineen geslagen en heeft CAN verdere ondersteuning geboden met het oog op het verder inrichten van een modern managementsysteem. De uitdaging zat hem daarbij vooral in het vinden van de balans tussen de verschillende normen voor effectieve integratie en werking. Anno 2024 staat er een complementair managementsysteem dat de organisatie echt toegevoegde waarde biedt.

ISO als stamstructuur

Daily Fresh Food: stamstructuur
ISO als stamstructuur bij Daily Fresh Food

De presentatie van Fer van Harn draait om ‘ISO als stamstructuur’. Bij Daily Fresh Food probeert men de ISO-normen zelf namelijk te verweven in een boom – als metafoor. De stam is daarbij altijd gelijk; dat vormt de basis voor alle normen. Uit de stam groeien allerlei takken: in het geval van Daily Fresh Food ISO 22000, ISO 14001 en ISO 45001. Fer benadrukt daarbij dat het logisch is dat de voedselveiligheidstak bij een voedingsmiddelenbedrijf dikker is dan de milieutak van de boom. Uiteraard kan dat bij andere typen organisaties anders liggen.

De stamstructuur borgt dat je ieder (bedrijfs)proces slechts één keer hoeft te beschrijven. De toppen van de takken raken elkaar weliswaar niet, maar hebben dus allemaal wel dezelfde, stevige basis. Hoe dichter je bij de stam komt, des te algemener het wordt en alles wat elkaar in de boom raakt, moet je in het knooppunt vinden. Wanneer je bijvoorbeeld spreekt over ‘gasverbruik’, dan zit dat in het topje van de ISO 14001 tak, want dat heeft te maken met milieumanagement. Om die reden zie je dat vervolgens niet terugkomen in de ISO 22000 tak. Een dergelijk onderwerp als gasverbruik, zit dus ver van de stam af. Al met al is het belangrijk om de boom continu te blijven voeden (water geven), met als doel de stam sterker maken, zodat deze de takken kan dragen.

Kwaliteit360 event: Daily Fresh Food
Fer van Harn van Daily Fresh Food als spreker bij Kwaliteit360

Spreker: Gemeente Groningen over de transitie van het oude naar het nieuwe KAM-denken

ISO is niet het feestje van de KAM-manager!

De transitie maken van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’ KAM-denken, hoe doe je dat? Wout Nijmeijer van de Gemeente Groningen heeft het in zijn functie als Veiligheidscoördinator Stadsbeheer zelf ondervonden. Middels een aantal stellingen schetst hij deze middag hoe men vroeger dacht, en in de praktijk ook handelde, met het oog op KAM-denken en hoe dat tegenwoordig – ook bij de Gemeente Groningen – gaat. Waar ISO en KAM voorheen vooral het ‘feestje van de KAM-manager’ waren en de focus lag op het verplicht voldoen aan een reeks regels en voorschriften, is dat anno 2024 getransformeerd tot de nadruk leggen op proactiviteit en preventie en een grote onderlinge verbondenheid binnen de organisatie wanneer het op KAM-aspecten aankomt. Martijn Jonkers (adviseur bij CAN): “Bij onze klant, de Gemeente Groningen, is een modern, overkoepelend managementsysteem neergezet wat ook zeker bijdraagt aan het kunnen maken van die transitie van het oude naar het nieuwe KAM-denken. Een systeem dat werkt in dienst van de organisatie en de visie van de organisatie en daardoor ondersteund is.”

Kwaliteit360 event: Gemeente Groningen
Wout Nijmeijer van de Gemeente Groningen als spreker bij Kwaliteit360

Managementbetrokkenheid is key

Wat in het bijzonder aan bod kwam tijdens de presentatie van Wout Nijmeijer was de rol van het management in relatie tot KAM-aspecten. Bij veel organisaties, en zo ook bij de Gemeente Groningen in het verleden, is een management moeilijk in beweging te krijgen als het op ISO-normen en KAM-activiteiten aankomt. Managementbetrokkenheid groeide daarmee uit tot een belangrijk thema tijdens het event Kwaliteit360.

Ondernemen, organisatie en mensen in balans!

Om doelen te bereiken moet je jouw organisatie goed inrichten en vooral ook mensen meekrijgen! Om die reden werken we bij CertificeringsAdvies Nederland vanuit onze unieke aanpak: de driehoek, waarbij ondernemen, organisatie en mensen met elkaar in balans moeten zijn.

Bekijk aanpak

Dat beamen ook Nelis van de Pol (directeur bij CAN) en Léon Brusse (salesmanager bij CAN). Léon: “Tijdens de break-out sessies heb ik diverse aanwezigen gesproken en daaruit blijkt dat managementbetrokkenheid bij veel organisaties een issue is waar men mee worstelt. Een belangrijk aandachtspunt! En dat geldt ook voor draagvlak creëren bij collega’s. Mensen in de hele organisatie moeten zich bewust zijn van hetgeen dat er speelt. Waarom doen ze de dingen die ze doen? Niet voor een norm, maar juist om bepaalde doelen te bereiken. Al met al moet je over de hele linie, van management tot werkvloer, betrokkenheid creëren. Met het oog op KAM, maar zeker ook andere thema’s, is de menselijke factor ontzettend belangrijk.”

“Leuk om te zien dat je deze middag twee totaal verschillende sprekers hoort met ieder hun eigen visie op kwaliteit. Dat maakt het erg inspirerend, omdat je zo duidelijk ziet dat je dit soort thema’s vanuit allerlei invalshoeken kunt benaderen.”

Tineke Arendsen – Adviseur bij CAN

Break-out sessies: interessant, waardevol en inspirerend!

Na de presentaties van beide sprekers vonden er allerlei ‘break-out sessies’ plaats waar aanwezigen de sprekers, elkaar en de aanwezigen van CertificeringsAdvies Nederland en Kwaliteit in Bedrijf konden opzoeken voor een inhoudelijk gesprek of discussie. Tineke Arendsen (adviseur bij CAN): “Er werd kennis uitgewisseld en er werden tal van tips met elkaar gedeeld. Doordat dit plaatsvond met mensen uit verschillende sectoren en werkgebieden bracht dit voor iedereen nieuwe ideeën met zich mee en die kruisbestuiving maakt het juist zo waardevol.”

Kwaliteit360 event: break-out sessies
Break-out sessies tijdens het event Kwaliteit360 van CertificeringsAdvies Nederland en Kwaliteit in Bedrijf

Nelis van de Pol (directeur bij CAN): “Er zijn veel interessante gesprekken op gang gekomen deze middag. Zowel tijdens de presentaties alsmede in de break-out gesprekken. Wat mij opviel is dat er nog altijd organisaties zijn die in handboeken denken, om het zo maar te zeggen, en nog niet profiteren van een goed ingericht managementsysteem dat ondersteunend is aan je organisatie en doelen. In de praktijk zie je dat dergelijke organisaties daardoor de aansluiting tussen ‘een certificering’, wat in onze ogen een middel is, en de dagelijkse praktijk missen. Hier liggen voor veel organisaties nog serieuze verbeterslagen.”

Kwaliteit360 event: break-out sessies
Break-out sessies tijdens het event Kwaliteit360 van CertificeringsAdvies Nederland en Kwaliteit in Bedrijf

Ben jij er volgende keer ook bij?

“Kwaliteit360 was een geslaagde middag die smaakt naar meer”, zo concludeert Jeffrey Hekelaar. Heb jij Kwaliteit360 gemist, maar wil je graag eens sparren over bovengenoemde onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op! En houd onze kanalen in de gaten! We organiseren regelmatig (kennis)events over allerlei onderwerpen gerelateerd aan kwaliteit, (arbo)veiligheid, milieu, voedselveiligheid en informatiebeveiliging. Ben jij er volgende keer ook bij?

CAN ster
CertificeringsAdvies Nederland
Manager Algemeen

CertificeringsAdvies Nederland is de partner in certificeren! Met diverse diensten en tools helpen we je altijd naar een oplossing op maat!

info@certificeringsadvies.nl

Sparren over toegevoegde waarde voor jouw organisatie?

Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

  • Vrijblijvend sparren
  • Praktische tips
  • Met oog voor jouw doelen
  • Snel schakelen

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields