Leestijd: 2 minuten

Week van de RIE: Aandacht voor de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE)

Van 21 t/m 25 september 2020 is het weer tijd voor de week van de RIE. Heb jij de RIE goed geregeld? Lees snel verder voor meer informatie.

Week van de RIE 2020
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Eind 2019 heeft de overheid besloten om meer aandacht te gaan besteden aan de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Dit heeft geresulteerd in een meerjarenplan van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW):

Boetes bij afwezigheid van de RI&E

De doelstelling van Inspectie SZW is om ervoor te zorgen dat alle bedrijven die een RI&E zouden moeten hebben, deze ook daadwerkelijk gaan hebben. Om deze doelstelling kracht bij te zetten zet ISZW extra inspecteurs in, die in 17 verschillende programma’s bedrijven gaan aanschrijven en gaan controleren/handhaven op de aanwezigheid van een RI&E.

1. Bouw en infrastructuur
2. Agrarisch en groen
3. Horeca- en detailhandel
4. Industriële arbeid
5. Schoonmaak
6. Zorg
7. Transport en logistiek
8. Uitzendbureaus
9. Arbeidsuitbuiting
10. Schijnconstructies, cao-naleving en fraude
11. Arbeids(markt)discriminatie en psychosociale arbeidsbelasting
12. Bedrijven met gevaarlijke stoffen
13. Asbest
14. Programma toezicht SUWI en sociaal domein
15. Certificatie en Markttoezicht
16. Meldingen, verzoeken en preventie ongezond en onveilig werk
17. Meldingen en preventie oneerlijk werk

Organisaties die de RI&E niet ingeregeld hebben, kunnen een waarschuwing krijgen. Daarnaast zullen er ook boetes worden gegeven die kunnen oplopen tot € 4500,- bij grote bedrijven en tot € 450,- bij kleine bedrijven tot 5 medewerkers. De programma’s van ISZW worden ondersteund met informatie via de websites www.rie.nl en routenaar.rie.nl.

Corona en de RI&E

Naast veranderingen binnen het bedrijf, zijn er ook veranderingen in wet- en regelgeving. Zo is de huidige situatie rondom COVID-19 een grote verandering met het oog op de werkwijze en het beleid. Dit is een belangrijke aanvulling om toe te voegen in de huidige (branche)RI&E die in een bedrijf gehanteerd wordt. ISZW zal hierop mogelijk controles uitvoeren. Denk daarbij o.a. aan:

 • Het voeren van beleid;
 • Het duidelijk maken van de regels (RIVM);
 • Het hebben/nemen van verantwoording, al dan niet door middel van een COVID-coördinator.

Hulp en ondersteuning

Heb je hulp nodig bij het opstellen of actualiseren van de RI&E? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je organisatie hierbij van dienst zijn.

Tot slot verwijzen we je voor meer informatie graag door naar een aantal handige blogartikelen over de RI&E die op onze website te vinden zijn. Daarnaast bieden wij een handige informatiegids over de RI&E aan waarin je antwoord vindt op alle veel gestelde vragen.

New call-to-action

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

 • Wat houdt een RI&E in?
 • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
 • Moet je een RI&E updaten?
 • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
 • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields