Leestijd: 6 minuten

De voordelen van een NEN 7510 managementsysteem in de zorg

Zorgorganisaties zijn verplicht te voldoen aan de eisen van NEN 7510. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van de norm!

CAN-NEN-7510-ISMS-voordelen
Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Binnen de zorgsector is het al enige tijd verplicht om te voldoen aan de eisen van NEN 7510, dé norm voor informatiebeveiliging in de zorg. Certificering daarbij is niet verplicht, maar het aantoonbaar voldoen wel. Je kunt dan wellicht net zo goed meteen voor certificering gaan als je toch al voldoet aan alle eisen, zou je denken. Maar is dat ook zo? In dit artikel duiken we in de voordelen die een NEN 7510 zorgmanagementsysteem jou op kan leveren.

Wat is een NEN 7510 managementsysteem?

NEN 7510 is een norm die binnen Nederland is ontwikkeld, gericht op informatiebeveiliging binnen de zorgsector. In de basis lijkt de norm erg op de internationale ISO 27001 norm. Het grootste verschil tussen de twee normen is de gespecificeerde toepasbaarheid in de zorg bij de NEN 7510 norm. Verder hanteert NEN 7510, net zoals ISO 27001, een overkoepelende structuur waardoor het combineren van verschillende normen binnen één managementsysteem makkelijker wordt. Beide normen bieden kaders voor het opzetten van een Information Security Management System (ISMS) waarbij de focus ligt op het organiseren van je processen rondom informatiebeveiliging.

*Transcriptie onderaan deze pagina

Wat zijn de voordelen van NEN 7510?

In dit artikel leggen we je aan de hand van 5 voordelen uit waarom een NEN 7510 certificering van toegevoegde waarde is voor jouw organisatie:

  • Aantoonbare kwaliteit van informatiebeveiliging
  • Meer opdrachten
  • Hogere cliënttevredenheid
  • Hogere medewerkersbetrokkenheid
  • Kostenbesparing

Aantoonbare kwaliteit van informatiebeveiliging

Met een certificaat maak je aantoonbaar dat je voldoet aan alle eisen van een bepaalde certificering omdat je organisatie hierop getoetst is door een onafhankelijke externe partij. Je maakt het externe belanghebbenden makkelijk om vast te stellen dat je organisatie aan hun eisen/verwachtingen voldoet. Het zorgmanagementsysteem geeft je organisatie richtlijnen om met de informatiebeveiliging binnen je organisatie aan de slag te gaan. Dankzij de Plan-Do-Check-Act (PDCA) cyclus blijf je op een structurele en continue manier aan informatiebeveiliging binnen je organisatie werken. De jaarlijks terugkerende audit is daarbij een stok achter de deur. Je blijft je prestaties evalueren en optimaliseren en staat periodiek stil bij je huidige niveau en je toekomstplannen. Daarnaast betekent het behalen van de NEN 7510 certificering ook dat je voldoet aan de externe eisen die je worden opgelegd en de geldende wet- en regelgeving.

Meer opdrachten en hogere cliënttevredenheid

Het behalen van een certificering kan leiden tot meer klanten. Waarom? Omdat certificeringen steeds meer geëist worden vanuit opdrachtgevers en aanbestedingen vanuit zorgverzekeraars of vanuit de gemeente bijvoorbeeld.

Je hebt direct een voordeel ten opzichte van je concurrent wanneer je kunt aantonen dat je beschikt over een NEN 7510 certificering. Dat heeft weer te maken met het vorige voordeel: aantoonbare kwaliteit. Je opdrachtgever kan ervan uitgaan dat de processen binnen je organisatie netjes en gestructureerd zijn ingericht en dat er zorgvuldig om wordt gegaan met gevoelige persoonsgegevens.Maar niet alleen wekt de certificering vertrouwen voor partijen zoals zorgverzekeraars of de gemeente, ook cliënten hechten veel waarde aan de garantie van zorgvuldige omgang met gevoelige gegevens. De certificering helpt je dus ook aan een positief imago en hogere cliënttevredenheid!

Hogere medewerkersbetrokkenheid

Je processen worden gestroomlijnd en er ontstaat transparantie binnen je gehele organisatie. Daardoor zijn je medewerkers op de hoogte van de werkwijze en worden ze gemotiveerd om bij te dragen aan het aandragen van verbetervoorstellen. Daarnaast is het ook zaak dat je een aanspreekcultuur creëert waarbij fouten/incidenten niet worden gestraft, maar juist in het teken staan van het verbeteren van de organisatie. Algemene kenmerken/voordelen van ISO/NEN normen als het gaat om interne ontwikkelingen zijn dan ook:

  • Ontwikkeling binnen de organisatie wordt gestimuleerd
  • Medewerkers worden betrokken in het proces waardoor zij eerder geneigd zijn proactief bij te dragen aan verbetering
  • De directie is nauw betrokken

Het belangrijkste onderdeel van een succesvol managementsysteem zijn de mensen binnen je organisatie. In onderstaande video vertellen we je aan de hand van de driehoek (ondernemen, organisatie en mensen) meer over de menskant van certificeren:

Kostenbesparing

Doordat je intensief aan de slag gaat met je processen, verhoog je de efficiëntie binnen alle lagen van je organisatie. Je krijgt dus meer voor elkaar in kortere tijd en met minder middelen. Daarmee gaat gepaard dat je tijdens de implementatie ook je kansen en risico’s in kaart brengt. Doordat je de risico’s hebt geïdentificeerd, kun je ook bijtijds bijsturen of zelfs risico’s voorkomen. Daarmee verhoog je de bedrijfszekerheid en voorkom je kosten als gevolg van je voorkomen risico’s. Kortom: de risico’s binnen je organisatie zijn kritisch onderzocht, beheerd en beoordeeld én je procedures, documentatie en processen voor gegevensbeveiliging zijn geformaliseerd.

Opstaptraject informatiebeveiliging

Datalekken en ransomware vormen een groot risico voor organisaties. Daardoor wordt informatiebeveiliging steeds belangrijker en dus ook de vraag naar NEN 7510 certificering. Op korte of lange termijn zul je er dus mee aan de slag moeten. Een implementatietraject is echter behoorlijk uitgebreid en diepgaand, waardoor je er zowel tijd als geld voor moet reserveren. Voor veel organisaties komt het behalen van de certificering daarom op een laag pitje te staan. En daarmee loop je dus risico’s die grote gevolgen kunnen hebben voor je organisatie. Om dit tóch te voorkomen en nog niet direct met het volledige traject aan de slag te gaan, kun je kiezen voor een opstaptraject. De essentie is immers om allereerst de meest urgente risico’s af te dekken. Onze visie: overweeg om de norm ‘in stukjes te hakken’ en begin bij de belangrijkste zaken (de basics). Wil je hier meer over weten? Lees dan alles over het opstaptraject informatiebeveiliging of neem contact met ons op! 

Offerte aanvragen

Transcriptie video: Hoe zet je een managementsysteem op?

Wil je een managementsysteem opzetten met betrekking tot de thema’s kwaliteit, informatiebeveiliging, arbo, veiligheid of milieu? Kies er dan voor om een managementsysteem op te zetten dat ook echt toegevoegde waarde biedt. Binnen alle ISO-normen wordt al snel gesproken over een managementsysteem. Maar wat is een managementsysteem precies? Wat is het doel? En hoe richt je het in? Dit zijn vragen die ik deze video ga beantwoorden. Laten we beginnen bij het begin: wat is een managementsysteem? Een managementsysteem is vooral een systeem om je organisatie beter te structureren. Het doel van zo’n managementsysteem is vooral continu verbeteren. Je kan een managementsysteem vooral zien als een borgpin in de PDCA-cyclus. Vanuit je managementsysteem komen er verbeteracties die je binnen je organisatie gaat managen. Bij het opzetten van een managementsysteem is het vooral belangrijk om dicht bij je eigen organisatie te blijven. Elke organisatie wordt namelijk al op een bepaalde manier gemanaged. Een managementsysteem kan bestaan uit automatiseringsmogelijkheden. Denk aan het automatiseren van je processen, binnen AFAS, Atlassian, Teams, noem maar op. Daarnaast heb je natuurlijk onderlinge afspraken die je binnen je organisatie hebt. Interne overlegstructuren, rapportagestructuren. Als je dichtbij je eigen organisatie blijft, biedt dat het meeste toegevoegde waarde! Hopelijk kun je met deze informatie aan de slag met het opzetten of verbeteren van je managementsysteem. Heb je behoefte aan meer informatie? Download dan onze whitepaper managementsystemen. Heb je nog verdere vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Profielfoto Tobias op den Brouw
Tobias op den Brouw
Manager Advies

Tobias op den Brouw is Manager Advies en Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Zijn kernwaarden zijn helderheid, samenwerken en doelgericht werken en daarmee samen veranderingen realiseren.

tobias@certificeringsadvies.nl

Een managementsysteem NEN 7510 implementeren?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

  • Uitleg over de norm
  • Antwoord op al je vragen
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields