De voordelen van certificeren als startup

Direct certificeren als startup? Het brengt veel voordelen met zich mee! In dit artikel lees je er alles over.

Voordelen certificeren startup
Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

Wanneer je een onderneming start ben je vaak druk met allerlei zaken zoals het werven van je eerste opdrachten/klanten, samenwerking met leveranciers en natuurlijk de productontwikkeling, uitbreiding van het team en een gedegen uitvoer van de eerste projecten. Het thema ‘certificeren’ wordt hierbij vaak overgeslagen door startups of beland onderaan op de to-do list. Een gemiste kans? Dat zou het zomaar kunnen zijn want het brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee om juist in de startup-fase al bezig te zijn met certificeren. Ook wel Certification By Design genoemd.

Vertrouwen is de basis

Één van de eerste stappen die je als startup zet is het samenwerken met andere partijen/leveranciers en het werven van je eerste opdrachten/klanten. Het vertrouwen hebben in elkaar kennis en kunde vormt hierbij veelal de basis voor een goede samenwerking. Maar hoe toon je die kennis en kunde aan? Hoe weet jouw toekomstige samenwerkingspartner, leverancier of klant wat jouw kwaliteit precies is? Dit kun je op verschillende manieren aantonen.

Één manier hiervoor is het behalen van certificeringen waar de markt om vraagt. Met de juiste certificeringen zet je een standaard neer voor de kwaliteit van jouw dienstverlening én straal je dit uit naar buiten toe. Is het voor jouw branche belangrijk om de kwaliteit van processen aan te tonen, dan doe je dit bijvoorbeeld met een ISO 9001 certificering. Of vraagt jouw branche juist specifiek om het niveau van (informatie) veiligheid aan te tonen? Een manier hiervoor is het behalen van de VCAVCU of ISO 27001(informatiebeveiliging) certificering.

Direct de juiste structuur

Een ander belangrijk voordeel van certificeren in de startup fase is dat je hiermee vaak direct de juiste basis neerzet binnen je organisatie. Gedurende het certificeringstraject wordt de norm geïmplementeerd in je organisatie. Afhankelijk van de norm dienen hiervoor bepaalde processen gestructureerd te worden ingericht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan administratieve processen, processen rondom veiligheid of juist informatiebeveiliging. Door deze structuur direct in de startup fase mee te nemen in het opzetten van de organisatie ben je alvast voorbereid op een dergelijke certificering. Hiermee bespaar je het onnodig omgooien van je processen en procedures achteraf wanneer je pas op een later moment wil gaan certificeren.

Direct vertrouwen bij opdrachtgevers

Het certificeren voor één of meerdere normen brengt uiteraard kosten met zich mee. Echter vallen deze kosten vaak al snel weg bij de extra inkomsten die indirect voortkomen uit de certificering. Als startup heb je daarnaast nog een extra voordeel;
Doordat je de processen en procedures direct goed neerzet aan de start van je organisatie bespaar je (onnodige) tijd en daarmee ook geld. Het achteraf wijzigen van werkwijzen die mensen zich al eigen hebben gemaakt vraagt namelijk nogal wat kruim van medewerkers en een organisatie.

Certificeren als startup?

Ben je benieuwd welke certificeringen jouw startup-organisatie verder kunnen helpen? Of wil je concreet aan de slag met Certification By Design? Onze adviseurs vertellen je er graag meer over!

Offerte aanvragen algemeen

Nelis van de Pol
Nelis van de Pol
Directeur

Nelis van de Pol is directeur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Na jaren als ondernemer te hebben gewerkt, heb ik CertificeringsAdvies Nederland opgezet. Jouw partner, in certificeren!'

nelis@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

  • Altijd een oplossing op maat
  • Jouw organisatie als uitgangspunt
  • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields