De vijf niveaus van de CO2 Prestatieladder
De CO2 Prestatieladder bestaat uit vijf verschillende niveaus waarvoor je kunt certificeren: hoe werkt dat?
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlWanneer je aan de slag wilt met het verbeteren van de energieprestaties van je organisatie, bijvoorbeeld in het kader van duurzaam ondernemen, kun je dat doen met behulp van de CO2 Prestatieladder. Dit is een instrument dat bestaat uit vijf verschillende niveaus waarop je organisatie kan certificeren. Niveau één is daarbij het laagste en niveau vijf het hoogste. Hoe de CO2 Prestatieladder niveaus precies werken, leggen we je uit in dit blogartikel.
Niveaus en invalshoeken CO2 Prestatieladder
Voordat we ingaan op de niveaus, nog even samenvattend de uitleg van wat de CO2 Prestatieladder is: De CO2 Prestatieladder is een duurzaamheidsinstrument dat organisaties helpt om energieprestaties inzichtelijk te krijgen. Het doel van de ladder is CO2-reductie. Dat gaat uiteraard hand in hand met een besparing in energiekosten. Wanneer je aan de slag wilt met de reductie van CO2-uitstoot binnen je organisatie dan kan de CO2 Prestatieladder een handig hulpmiddel zijn.
De CO2 Prestatieladder is een CO2-managementsysteem dat vijf niveaus kent, opklimmend van niveau één naar niveau vijf. Dit worden ook wel de vijf CO2 Prestatieladder treden genoemd. Aan elk niveau zijn eisen gekoppeld welke zijn gericht op de CO2-prestatie van een organisatie en haar projecten. Des te hoger het niveau dat een organisatie weet te behalen, des te groter de CO2-footprint.
Aan de vijf niveaus van de CO2 Prestatieladder liggen vier invalshoeken ten grondslag:
- Inzicht: Bepalen CO2 footprint en de energiestromen;
- Reductie: CO2-reductie doelstellingen ontwikkelen;
- Transparantie: Structureel communiceren over het CO2-beleid;
- Participatie: Deelname aan keten- en sectorinitiatieven op gebied van CO2-reductie.
Wat zijn de CO2 Prestatieladder niveaus?
Voor welk niveau een organisatie uiteindelijk weet te certificeren, wordt bepaald door het hoogste niveau waarop een organisatie aan de eisen voldoet. Wat wordt er dan verwacht per niveau?
Tot en met CO2 Prestatieladder niveau 3 wordt gewerkt aan de CO2-reductie van de eigen organisatie en alle projecten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan inzicht in brandstofverbruik, elektrische auto’s, zuinige apparaten, zuinige verlichting etc.
- Niveau 1: Focus ligt op de energiestromen in de organisatie en de daarvoor benoemde opties m.b.t. reductie.
- Niveau 2: Hier wordt gekeken naar de energiebeoordeling van de organisatie en benoemde doelstellingen.
- Niveau 3: Hier wordt een emissie-inventaris verwacht en een energiemanagement actieplan.
Vanaf CO2 Prestatieladder niveau 3 is het zaak dat een organisatie de CO2-uitstoot in kaart heeft gebracht.
Organisaties die aan de slag gaan met CO2 Prestatieladder niveau 4 of 5 kijken niet enkel naar de eigen CO2-reductie, maar ook naar de prestaties van de rest van de keten en sector. Het doel is om samen met partners, zoals leveranciers, uit de keten en/of sector CO2-reductie te realiseren.
Naast de CO2 Prestatieladder zijn er nog meer normen rondom energiemanagement, zoals ISO 50001. Lees ook het artikel: Wat is ISO 50001 – de norm voor energiemanagement?
Certificeren voor een CO2 Prestatieladder niveau?
Wanneer je aan alle eisen voldoet van het niveau van de CO2 Prestatieladder waarvoor je wilt certificeren, dan kun je dat laten toetsen door een onafhankelijke instantie (CI). Zij bekijken dan middels een audit of je aan alle normeisen voldoet en toetsen het managementsysteem. Vervolgens wordt, bij positief resultaat, het certificaat uitgereikt wat drie jaar geldig is. Ook bij de CO2 Prestatieladder wordt, net als bij ISO, gewerkt volgens het principe van continue verbetering. De CI komt jaarlijks terug om te beoordelen of je nog aan de eisen voldoet. Indien dat het geval is, behoud je het certificaat.
Naast de audit die een CI uit komt voeren, is het ook zaak om periodiek interne audits te houden. Daarbij ga je onder andere berekenen wat de CO2 footprint over de afgelopen periode is geweest. Dat doe je door actuele gegevens te verzamelen en die te vergelijken met het vorige meetmoment. Daaruit volgen weer corrigerende maatregelen en vervolgacties die je gaat monitoren en bewerkstelligen. Dat betekent echter niet dat je enkel bij de interne audit aandacht aan de maatregelen (en uitvoering) schenkt, maar dat je werkt in de eerder genoemde continu verbetercyclus en dus het hele jaar door bezig bent met energieprestaties.
Kun je in één keer certificeren voor CO2 Prestatieladder niveau 5?
Een vraag die, met het oog op de verschillende niveaus van de Ladder, regelmatig gesteld wordt is of je in één keer een bepaald niveau op de Ladder kunt behalen of dat het per trede gaat? Het antwoord is eenvoudig: je kunt in één keer certificeren voor een bepaald niveau op de Ladder, zonder dat je eerst certificeert voor lagere treden van de CO2 Prestatieladder.
Is het dan dus ook mogelijk om in één keer te certificeren voor CO2 Prestatieladder niveau 5? Ja, dat kan zeker. Daarvoor gelden een aantal voorwaarden (bron: Handboek CO2 Prestatieladder):
- De organisatie heeft een operationeel managementsysteem op het gebied van energie dat tenminste één jaar operationeel is en aantoonbaar functioneert;
- Er zijn energiebesparings- en/of duurzame energiedoelstellingen die minimaal één jaar bestaan;
- Deze doelstellingen zijn gerealiseerd (in elk geval afgelopen jaar);
- Deze doelstellingen en de realisatie mogen in andere eenheden zijn geformuleerd. Voor de Ladderbeoordeling moeten ze aantoonbaar zijn en omgerekend zijn in CO2-reductiedoelstellingen.
Van start met de CO2 Prestatieladder?
Wil je met jou organisatie aan de slag met het behalen van één van de CO2 Prestatieladder niveaus? En kun je daarbij ondersteuning gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseur helpt je graag op weg!
Tommy Yedidya is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'Ik haal veel voldoening uit het zichtbaar maken van de functionele verbeteringen op gebied van kwaliteits- en milieuprocessen.
tommy@certificeringsadvies.nlVoldoe aan de CO2 Prestatieladder eisen!
Wij helpen je op weg!
- Vrijblijvende offerte op maat
- Praktische insteek
- Deskundige adviseurs