De verschillende varianten van de Safety Culture Ladder

De Safety Culture Ladder (SCL) is in Nederland een relatief nieuwe norm die geheel in het teken staat van veiligheidsbewustzijn. Maar wist je dat er verschillende varianten van de SCL zijn?

Safety Culture Ladder varianten
Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

De Safety Culture Ladder (SCL) is in Nederland een relatief nieuwe norm die geheel in het teken staat van veiligheidsbewustzijn. Jaarlijks vinden er nog steeds veel bedrijfsongevallen plaats als gevolg van onveilig handelen. Ofwel: het veiligheidsbewustzijn is in die gevallen niet op voldoende niveau. Veelal wordt er gesproken over ‘De Veiligheidsladder’ (de Nederlandse term voor de SCL). Maar wist je dat er binnen de SCL verschillende varianten te onderscheiden zijn? 

De varianten van de Safety Culture Ladder

De SCL is te onderscheiden in vier varianten:

  • SCL Original
  • SCL (Pilot)
  • SLC Light (statement)
  • Approved Self Assessment

De grootste verschillen tussen de varianten zitten vooral in de audits en de ‘beloning’ daarvan. Zo krijg je bij de SCL Original en SCL Pilot bijvoorbeeld wel een officieel certificaat met tredevermelding. Bij de SCL Light is dit een statement en bij de Approved Self Assessment alleen een verklaring van de CI.

SCL Original

Het zit eigenlijk al in de naam. De Safety Culture Ladder Original is de ‘originele’ variant van de Veiligheidsladder waar vaak over gesproken wordt. Een norm waarbij je aan het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie werkt aan de hand van vijf treden waarbij je organisatie op 18 onderdelen wordt beoordeeld. Daarbij heb je zelf de vrijheid om te beoordelen op welke trede je organisatie zich bevindt.

De audit van de SCL Original wordt uitgevoerd door een Certificerende Instantie (CI) en is zowel in het eerste jaar als het tweede en derde jaar gelijk aan 100%. Heb je de audit doorlopen, dan is je certificaat drie jaar geldig. Daarbij geldt wel dat je in het tweede en derde jaar voor dezelfde trede als in het eerste jaar moet certificeren.

SCL Pilot

De SCL Pilot lijkt veel op de SCL Original. De CI komt langs voor de audit en toetst de aanwezigheid en kwaliteit van je veiligheidscultuur. Het verschil met de SCL Original is dat de audit in het eerste jaar 100% is zoals benoemd in de mandagentabel in het handboek. Vervolgens is je certificaat drie jaar geldig waarbij je ook hier in de twee opvolgende jaren een audit te wachten staat. Dit zijn echter 40% audits vergeleken met de audit van het eerste jaar. Ofwel: qua eisen is deze audit identiek aan de audit van de SCL Light (zie volgende alinea).

SCL Light

Voor de SCL Light is het niet mogelijk om een officieel certificaat te behalen. Je krijgt na het doorlopen van de audit alleen een statement van de CI waarin wordt aangegeven welke trede je organisatie indicatief heeft behaald. Tijdens de audit wordt er gekeken naar de kwaliteit van je veiligheidscultuur, je GAP-analyse en je plan van aanpak. Daarnaast heeft de audit de volgende voorwaarden:

  • De audit mag op elke trede van de SCL plaatsvinden. Tijdens het aanvragen van de audit geef je aan op welke trede je getoetst wilt worden.
  • De audit is qua omvang gebaseerd op minimaal 40% van een volledige certificatieaudit.
  • Tijdens de audit wordt in ieder geval directie, management en uitvoerenden beoordeeld.
  • De resultaten uit de audit worden vastgelegd in een rapportage.
  • Er vindt minstens één werkbezoek plaats.
  • De samenvatting in de rapportage bestaat in ieder geval uit: werkomgeving en procedures, leiderschap en betrokkenheid, organisatie en (sub)contractors en afwijkingen en communicatie.

Met welke SCL variant kun jij aan de slag?

Approved Self Assessment

Om zelf de veiligheidscultuur binnen je organisatie te kunnen toetsen heeft de NEN een webtool ontwikkeld: het Approved Self Assessment. Het is als het ware een zelfevaluatie waarbij een CI daarna toetst of deze is uitgevoerd volgens de afspraken die hierover in het handboek staan. De CI toetst dus niet het niveau van de veiligheidscultuur binnen je organisatie, maar stelt alleen vast of je Self Assessment goed is uitgevoerd. Daarvoor geeft hij vervolgens ‘goedkeuring’ waardoor het een Approved Self Assessment wordt. Vervolgens is deze zelfevaluatie drie jaar geldig, waarbij je in jaar 2 en 3 nog een beoordeling te wachten staat over de uitvoering van je actieplan. De webtool bestaat uit 18 thema’s en 72 beschrijvingen en is te vinden via www.safetycultureladder.com.

Veiligheidsladder informatiesheets

Stijn Sestig
Stijn Sestig
Adviseur

Stijn Sestig is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. 'De belangrijkste kernwaarde die ik tijdens mijn studie heb geleerd is integriteit. Deze kernwaarde neem ik mee naar mijn klanten. Vertrouwen is vanuit mijn optiek immers de basis die moet leiden tot mooie resultaten.'

stijn@certificeringsadvies.nl

Informatiesheets Veiligheidsladder

Kom alles te weten over de Veiligheidsladder!

  • De verschillende treden uitgelicht
  • Inzicht in het certificatieschema
  • Praktische tips

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields