VCA is ontstaan vanuit de vraag naar een landelijk systeem met dezelfde veiligheidseisen. Voorheen had iedere sector eigen richtlijnen. Zo had je bijvoorbeeld VCA voor de bouw, of VCA in de groenvoorziening. In 1997 zijn al deze standaarden samengekomen tot één certificering met twee soorten opleidingen: VCA Basis en VCA VOL. Met de VCA-certificering creëer je een basis voor een gezonde en veilige werkomgeving. Maar dat is lang niet het enige waar de VCA-certificering goed voor is! Het biedt namelijk op meerdere vlakken toegevoegde waarde. Daarover vertellen we je alles in dit blogartikel.
Meer weten over het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL? Lees dan het artikel: ‘Wat is het verschil tussen VCA Basis en VCA VOL?‘
Waarom VCA behalen?
Er worden harde eisen gesteld aan aantoonbare veiligheid in de branches waar veiligheidsrisico’s en grote rol spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de bouw of de industrie branche. De VCA-certificering is daarom ook vooral in deze branches terug te zien. Naast het kunnen borgen van de veiligheid en gezondheid binnen je organisatie en het creëren van veiligheidsbewustzijn bij je medewerkers, is de commerciële waarde van het certificaat ook vaak een belangrijke drijfveer voor organisaties. Steeds meer organisaties besteden namelijk alleen nog maar opdrachten uit aan VCA-gecertificeerde organisaties.
Daarnaast kun je ook de VCA-persoonscertificering behalen. Daarmee laten professionals die werkzaam zijn in de branches waar veiligheidsrisico’s een grote rol spelen zien dat ze zich bewust zijn van deze risico’s en daarop handelen. Daarbij speelt ook hier mee dat steeds meer werkgevers vragen om een VCA-certificatie.
De toegevoegde waarde van VCA
De VCA-certificering brengt op verschillende vlakken toegevoegde waarde met zich mee:
- Je verkleint de kans op bedrijfsongevallen;
- Je straalt verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid uit;
- Je toont aan dat veiligheid, gezondheid en milieuvriendelijkheid voorop staat in je organisatie;
- Je maakt het ‘abstracte’ begrip veiligheid tastbaar;
- Het heeft commerciële waarde;
- Je brengt structuur aan in je organisatie;
- Het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie wordt verhoogd;
- Je hebt aantoonbare kennis van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid.
Het doel van VCA
Het doel van de VCA-certificering is om het veiligheidsniveau van je organisatie te verhogen en daarmee het aantal bedrijfsongevallen te verminderen of zelfs te voorkomen. Een bedrijfsongeval kan lichamelijk letsel veroorzaken en kan je daarnaast veel geld kosten. Wanneer je beschikt over de VCA-certificering laat je zien dat veiligheid in de werkplaats voorop staat en dat je op de hoogte bent van de relevante wet- en regelgeving omtrent veiligheid. Daarnaast is het doel van de VCA-certificering ook om het veiligheidsbewustzijnsniveau binnen je organisatie omhoog te tillen. Dat kan je later weer helpen met het behalen van de Safety Culture Ladder.
Meer weten over veiligheidsbewustzijn? Lees dan ook het artikel: ‘Veilig werken en veiligheidsbewustzijn gaan hand in hand.’
Meer weten over VCA?
Wil je meer informatie over VCA of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in VCA-trajecten en helpen je graag. Daarnaast bieden we ook diverse VCA-trainingen aan die je kunnen helpen met het behalen van de certificering. Ook daarover staan we je graag te woord!