De rol van Artificial Intelligence (AI) in het waarborgen van voedselveiligheid
Aritifical Intelligence (AI) is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. Zo heeft het ook grote invloed op de voedingsmiddeleindustrie. In dit artikel lees je welke rol AI kan vervullen op het gebied van voedselveiligheid!
Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!
tineke@certificeringsadvies.nlDe opkomst van Artificial Intelligence brengt veel teweeg in onze samenleving. Het ontwikkelt zich in rap tempo en het is binnen veel branches al in te zetten als handig hulpmiddel. Ook binnen de voedingsindustrie wordt het inzetten van AI steeds gebruikelijker. Sterker nog: door slim om te gaan met AI binnen de voedingsindustrie kun je veel voordeel behalen. Momenteel worden al toepassingen gebruikt voor o.a. het verbeteren van voedselveiligheid en het personaliseren van voedselaanbevelingen.
Verbetering van voedselveiligheid
AI is een handige tool om in te zetten bij kwaliteitscontrole. Zo kun je met bepaalde technologieën bijvoorbeeld voedselproducten inspecteren en eenvoudig defecten ontdekken zoals verkleuringen, vreemde materialen of beschadigingen. Hierdoor verklein je risico’s die voedselveiligheid in gevaar brengen en verbeter je de algehele productkwaliteit. Door technologieën slim in te zetten werk je efficiënter en zorg je voor meer toegevoegde waarde binnen je organisatie. Zo zorg je bijvoorbeeld voor minder verspilling en beheer je procesrisico’s. Daarnaast helpt AI je ook met het voorspellen van voedselbederf, waardoor de houdbaarheid van een product vaak accurater is. Dit werkt door een analyse van de productgegevens, zoals de vochtigheid, opslagtijd en temperatuur.
Efficiënter werken
AI-technologieën helpen je efficiënter werken binnen je organisatie. Buiten het feit dat je zorgt voor minder verspilling met behulp van technologieën die eenvoudig voedselproducten kunnen inspecteren, kun je AI ook inzetten voor het optimaliseren van je productieprocessen. Zo is het mogelijk om vroegtijdig productiefouten en inefficiënties te detecteren. Daarnaast kun je met behulp van AI ‘voorspellen’ welk onderhoud van je machines eraan zit te komen of welke storingen mogelijk op gaan spelen. Hier kun je dus voordat dit het geval is al op inspelen, waarmee je onverwachte stilstand tijd verkleint.
Personalisatie van voedselaanbevelingen
Personalisatie speelt binnen de gehele samenleving een steeds belangrijkere rol. Zo ook binnen de voedingsmiddelenindustrie. Consumenten hebben steeds meer behoefte aan gepersonaliseerde voedingsproducten. Door middel van machine learning en gegevensanalyse is het mogelijk om individuele consumentenvoorkeuren en -behoeften in kaart te brengen. Hierdoor is het mogelijk om je product of dienstenaanbod steeds verder te personaliseren, bijvoorbeeld op het gebied van allergieën, smaakvoorkeuren of dieetvereisten. Hiernaast bestaan er ook al technologieën om consumenten te voorzien van op maat gemaakte menu’s in restaurants.
Traceerbaarheid en herkomst in beeld
Door het gebruik van AI is de herkomst en route van voedselproducten nauwkeurig te volgen door zowel voedselproducenten en distributeurs als voor consumenten. Consumenten kunnen op deze manier de oorsprong en kwaliteit van de producten kunnen verifiëren. Voor voedselproducenten en distributeurs kan het grote ondersteuning bieden in het geval van besmettingen of andere veiligheidsproblemen van producten. Op die manier kunnen er snelle en gerichte product recalls georganiseerd worden.
AI in de landbouw
Ook in de landbouw wordt AI op dit moment al volop ingezet. Zo kunnen boeren gedetailleerde informatie over hun gewassen verzamelen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan ziekte-indicatoren of bodemvochtigheid. Op basis van die informatie kunnen zij weer acties ondernemen, zoals extra bemesten of het inzetten van gewasbescherming. Ook deze toepassingen en technologieën zorgen voor een duurzamer proces.
De keerzijde van AI binnen voedselveiligheid
Ondanks dat AI een bruikbaar (hulp)middel is binnen de voedingsmiddelensector, zitten er ook een aantal haken en ogen aan. Zo is men bijvoorbeeld bezorgd over o.a. privacy, nauwkeurigheid van gegevens en de impact op de arbeidsmarkt. Wanneer AI-technologieën bijvoorbeeld geen 100% zekerheid kunnen garanderen bij het inspecteren van voedingsmiddelen, dan bestaat de kans op onnodige verspilling of gemiste contaminaties. Ook bij het personaliseren voedselaanbevelingen worden gegevens verzameld die de privacy van de consument beïnvloedt. En tot slot zou de toenemende toepassing van AI-technologieën kunnen zorgen voor een krappere arbeidsmarkt door het verdwijnen van werkgelegenheid. Al zien wij kunstmatige intelligentie meer als een hulpmiddel en geen vervanger.
Meer weten?
Wil je meer weten over de impact van AI op de voedingsmiddelenindustrie? Of hoe je voedselveilig kunt werken binnen je organisatie? Neem dan gerust contact met ons op. We sparren er graag over!
Tineke Arendsen is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Haar passie en drijfveer is tot een mooi resultaat komen met de klant door onder andere met een leergierige mindset de samenwerking aan te gaan!
tineke@certificeringsadvies.nlKom in contact met de partner in certificeren!
Meer informatie over de mogelijkheden?
- Altijd een oplossing op maat
- Jouw organisatie als uitgangspunt
- Snel, pragmatisch en persoonlijk