De risico-inventarisatie en -evaluatie als opstap naar een opleidingsplan? Volg dit handige 9-stappenplan!

Vanuit een RI&E kunnen specifieke opleidingsbehoeften worden afgeleid. In dit artikel vind je een stappenplan om vanuit een RI&E een opleidingsplan op te stellen.

RIE training opleidingsplan
Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) vormt de basis voor het identificeren van risico’s binnen een organisatie. Vanuit een RI&E kunnen vervolgens specifieke opleidingsbehoeften worden afgeleid om medewerkers binnen een organisatie te voorzien van de juiste kennis en vaardigheden om deze risico’s te beheren. Hieronder volgt een stappenplan om vanuit een RI&E een opleidingsplan op te stellen.

Wat is de RI&E?

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) maken heeft als doel om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te verbeteren, zodat risico’s zoveel mogelijk worden beperkt. Een RIE uitvoeren is verplicht vanuit de wetgeving.

Stappenplan opleidingsplan RI&E

Aandachtspunten met betrekking tot gezondheid en veiligheid op de werkvloer in kaart brengen; dat is het doel van een RI&E. Van daaruit wordt een zogenaamd Plan van Aanpak opgesteld met daarin concrete acties met bijbehorende prioriteit. In de meeste gevallen wordt dat plan van aanpak getoetst en vindt uitvoering en rapportage plaats. Zodra dat Plan van Aanpak echter is opgesteld, kan er ook gekeken worden naar een opleidingsplan voor de organisaties. Hieronder een 9-stappenplan:

1. Analyse van RI&E-resultaten

Beoordeel de uitkomsten van de RI&E om de geïdentificeerde risico’s te begrijpen en te prioriteren. Identificeer welke risico’s gerelateerd zijn aan gebrek aan kennis of vaardigheden van medewerkers.

2. Koppeling van risico’s aan opleidingsbehoeften

Identificeer welke specifieke kennis en vaardigheden nodig zijn om de geïdentificeerde risico’s effectief te beheren. Bepaal welke opleidingen en trainingen relevant zijn voor het aanpakken hiervan.

3. Bepaling van doelgroepen

Identificeer welke groepen medewerkers betrokken zijn bij de verschillende risico’s. Bepaal welke opleidingen specifiek nodig zijn voor elke groep, rekening houdend met de functies en verantwoordelijkheden.

4. Formulering van opleidingsdoelstellingen

Formuleer specifieke, meetbare doelstellingen voor elke opleiding op basis van de geïdentificeerde opleidingsbehoeften. Definieer wat de medewerkers moeten leren en kunnen na afloop van elke opleiding.

5. Selectie van opleidingsmethoden

Kies de meest geschikte opleidingsmethode(n) om de doelstellingen van elke opleiding te bereiken, zoals klassikale training, praktische workshops, e-learningmodules, simulaties, enzovoort.

6. Ontwikkeling van opleidingsinhoud

Ontwikkel cursusmateriaal dat aansluit bij de specifieke opleidingsbehoeften en doelstellingen. Zorg ervoor dat de inhoud relevant, begrijpelijk en toepasbaar is voor de medewerkers.

Online VCA toolboxen (e-learning)

Toolboxen zijn verplicht vanuit de RI&E. Wist je dat je deze ook online kunt volgen? Via een op maat plan? Lees meer over de online VCA toolboxen of vraag direct een demo aan!

7. Planning en uitvoering

Stel een schema op voor de opleidingen, rekening houdend met de beschikbaarheid van medewerkers en operationele vereisten. Zorg voor de juiste faciliteiten en middelen om de opleidingen uit te voeren.

8. Evaluatie en bijsturing

Evalueer regelmatig de effectiviteit van de opleidingen aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Pas het opleidingsplan aan op basis van de evaluatieresultaten en feedback van medewerkers.

9. Document

Stel het document D7 op*. Alle medewerkers beschikken over de specifieke kennis en kunde die zij nodig hebben voor de door het bedrijf uit te voeren specifieke risicovolle taken en werkzaamheden in een risicovolle omgeving.

Document D7

*overzicht van specifieke opleidings- of ervaringseisen ingedeeld naar taken. Document D7 behorend bij VCA eis 3.4. VCA*/**/P

Advies of ondersteuning nodig?

Door deze stappen te volgen, kan een effectief opleidingsplan worden opgesteld om de veiligheid en gezondheid binnen de organisatie te verbeteren en de risico’s die zijn geïdentificeerd in de RI&E aan te pakken. Heb je hierbij hulp nodig of wil je een keertje sparren? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs denken graag met je mee.

New call-to-action

Portretfoto Rico van den Beemt
Rico van den Beemt
Salesmanager

Rico van den Beemt is Salesmanager bij CertificeringsAdvies Nederland. Met een combinatie van luisteren, meedenken en meeveren probeert Rico bestaande en nieuwe klanten de juiste kant in te begeleiden.

rico@certificeringsadvies.nl

RIE uitvoering of eens sparren?

Advies op maat!

  • RIE uitvoering
  • Opleidingsplan op maat
  • Snel, flexibel
  • Praktische tips
  • Vrijblijvende offerte

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields