De RI&E uitvoeren: zelf doen of uitbesteden?
De RI&E uitvoeren. Ga je dat zelf doen? Of kun je het beter uitbesteden? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij!
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlDe risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) uitvoeren. Ga je dat zelf doen of besteed je dat liever uit? Als werkgever mag je ervoor kiezen om de RI&E zelf uit te voeren. Daarbij is het wel belangrijk om objectief naar je eigen situatie te kijken. Je bent tenslotte de slager die zijn eigen vlees keurt. Daarnaast zijn er verschillende manieren om een RI&E uit te voeren. Doe je dat met een eigen instrument? Of gebruik je bijvoorbeeld de branche RI&E? Of ga je het dan toch uitbesteden?
Voor- en nadelen van de RI&E zelf uitvoeren
Voordelen
Vaak heerst het beeld dat de RI&E zelf uitvoeren kosten bespaart. In principe een logische gedachte omdat je geen externe partij hoeft in te schakelen. Toch verschillen de meningen hierover. Je bent er dan zelf natuurlijk meer tijd aan kwijt. En tijd is geld! Daarnaast is een groot voordeel dat je over het algemeen sneller draagvlak hebt binnen je organisatie omdat het vanuit intern wordt geïnitieerd en uitgevoerd.
Nadelen
Het grote nadeel van een eigengemaakt RI&E instrument is dat je iemand moet vinden die je instrument wil toetsen. In ons geval hebben we een eigen instrument samen met een deskundige opgesteld. Dat houdt dus ook in dat we altijd dezelfde toetser gebruiken voor onze RI&E’s. Met een eigen RI&E instrument loop je dus het risico dat een toetser jouw RI&E niet wil toetsen. Een kerndeskundige moet zich natuurlijk wel ‘veilig’ voelen om jouw eigen RI&E te toetsen. Hun naam staat namelijk in een officieel register. Gaat er iets mis, dan komt de Inspectie SZW naar jouw toetser toe en kan hij uit het register worden gehaald.
Een aantal andere nadelen:
- Het vraagt kostbare tijd van je medewerkers;
- Vaak moet het alsnog getoetst worden door een externe deskundige;
- Kans op bedrijfsblindheid en niet objectief beoordelen.
Voor- en nadelen van de RI&E uitbesteden
Voordelen
De RI&E uitbesteden heeft verschillende voordelen. Een groot voordeel is dat je (automatisch) voldoet aan wettelijke eisen en verplichtingen. Een externe deskundige doet dit iedere dag dus is op de hoogte van alle actuele trends en ontwikkelingen. Je voorkomt hiermee ook bedrijfsblindheid en wordt objectief beoordeeld. Daarnaast is de RI&E uitvoeren dagelijkse kost voor een externe deskundige waardoor je uiteindelijk ook een hoop tijd bespaart.
Nadelen
Een ‘standaard’ nadeel dat vaak wordt genoemd bij het uitbesteden van de RI&E is dat het geld kost. En dat is ook zo. Maar zoals eerder in dit artikel al naar voren kwam, bespaart het je uiteindelijk ook zelf tijd. Dat is dus een afweging die je zelf dient te maken. Daarnaast kan het ook lastig zijn voor een externe partij om draagvlak te creëren binnen je organisatie. Hiervoor kan een Health & Safety Officer as a Service als een mooie oplossing dienen!
Health & Safety Officer as a Service
Vaak komt de taak van het uitvoeren van een RI&E te liggen bij een KAM-manager of een VGM-coördinator. Maar wist je dat je ook kunt kiezen voor een Health & Safety Officer as a Service? Een Health & Safety Officer is verantwoordelijk voor het naleven van de veiligheidsregels binnen een organisatie en tilt daarmee veilig en gezond werken naar een hoger niveau. Hiermee kies je er dus voor om alle zaken met betrekking tot veilig en gezond werken uit te besteden aan één van onze specialisten. Een Health & Safety Officer as a Service bij CertificeringsAdvies Nederland werkt op basis van abonnementsvorm (vast bedrag per maand) of op nacalculatie (uurtarief). Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!
Transcriptie video: RI&E Checklist
Vanuit de arbowet worden bedrijven verplicht om een RI&E te hebben ofwel de risico-inventarisatie en evaluatie. In deze RI&E worden alle risico’s in kaart gebracht en wordt er gekeken hoe de risico’s zoveel mogelijk kunnen worden beperkt. Het uitvoeren van de RI&E binnen uw bedrijf kan op verschillende manieren. Zo is er een branche RI&E waar gebruik van kan worden gemaakt of een ander instrument wat is gemaakt door bijvoorbeeld een adviseur of andere organisatie. Een onderdeel van arbo is zorgen dat mensen op de hoogte blijven van hun kennis. En dat ze worden geïnstrueerd over de risico’s die ze tegenkomen binnen hun vakgebied. Deze risico’s worden in kaart gebracht vanuit de RI&E, daar wordt een instructie over gegeven naar de medewerkers en die instructies moeten worden aangepast als de werkzaamheden veranderen. Zoals aangegeven wordt de RI&E uitgevoerd binnen uw bedrijf niet alleen door de adviseur of het bedrijf wat de RI&E uitvoert. Maar het wordt uitgevoerd in samenwerking met zowel de directie, als de OR, als de preventiemedewerker maar natuurlijk ook de medewerkers op de werkvloer. Alle risico’s zullen in kaart worden gebracht. Ook de risico’s die niet aanpasbaar zijn. Bijvoorbeeld het werken met de chemicaliën die niet anders kunnen worden gebruikt. Deze risico’s moeten dan wel in kaart worden gebracht en er moet bij gezegd worden dat er wordt gekeken naar altijd de beste oplossing. De risico’s die in kaart zijn gebracht binnen uw organisatie vormen samen met het plan van aanpak één pakket. Het gehele pakket zal worden getoetst door een externe deskundige. In die toetsing wordt gekeken of dat er geen risico’s zijn vergeten en of dat het geheel voldoet aan de wet- en regelgeving. De Arbowet eist dat een RI&E actueel wordt gehouden en dat het plan van aanpak wordt gebruikt als basis om alle oplossingen uit te werken. Dit plan van aanpak, maar ook de RI&E zal dus moeten worden besproken met medewerkers en met diegene die ervoor gaat zorgen dat het plan van aanpak wordt uitgewerkt. Dit kan de OR zijn, maar ook bijvoorbeeld de personeelsvertegenwoordiging of de BHV groep. Zij zullen samen met u het plan van aanpak uitwerken en zorgen dat alle acties die openstaan worden afgewerkt. Vanuit CertificeringsAdvies Nederland kunnen wij ondersteunen. Zowel bij de RI&E uitvoering, als het laten toetsen, maar natuurlijk ook het meehelpen bij het oplossen van alle acties die in het plan van aanpak staan. Als er vragen zijn dan kunt u ons altijd bereiken. Wij zullen deze vragen oplossen voor u.
Fenne Reijnen is adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Fenne is gedreven en het is haar doel om organisaties zo veilig mogelijk te laten werken. Haar expertise ligt dan ook bij Arbo & Veiligheid.
fenne@certificeringsadvies.nlHandige RI&E informatiegids!
Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!
- Wat houdt een RI&E in?
- Hoe vaak voer je een RI&E uit?
- Moet je een RI&E updaten?
- Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
- Praktische informatie!