De RI&E als onderdeel van een VCA-certificering

Wat is het verschil tussen een VGM-RI&E en een Arbo-RI&E? Dat leggen we je uit in dit blogartikel.

RIE verplicht
Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Voor iedere organisatie met personeel in dienst is het vanuit de Arbowet verplicht om een risico- inventarisatie en evaluatie (RI&E) op te stellen. We spreken in dat geval over de zogenaamde Arbo RI&E. De naleving hiervan wordt gecontroleerd door de inspectie SWZ. De Arbo RI&E mag niet verward worden met de zogenaamde VGM-RI&E, welke ook wel functie-RI&E genoemd wordt. Deze VGM-RI&E maakt namelijk onderdeel uit van een VCA-certificering en is niet verplicht vanuit de wet. Hoe zit dat precies?

Een VGM-RI&E voor risicovolle functies

Wanneer je als bedrijf een VCA-certificering wilt behalen dan hoort daar het opstellen van een VGM-RIE bij. Deze heeft betrekking op risicovolle functies binnen de organisatie en is dus functie-specifiek. Hiervoor dient een zogenaamde taak-risico-analyse uitgevoerd te worden. Daarbij wordt bekeken welke risico’s het werk met zich meebrengt om daarvoor vervolgens maatregelen op te nemen.

Met een Arbo-RI&E voldoe je aan de wet

Voor je VCA-certificering wordt verplicht gesteld dat je moet voldoen aan de wet- en regelgeving. Voor een bedrijf met meer dan 1 medewerker betekent dat in bijna alle gevallen dat je een goedgekeurde RI&E moet hebben en deze moet kunnen laten zien. Hier wordt bij de VCA-certificering om gevraagd.

Alles in één

Wanneer je als bedrijf een VCA-certificering wilt behalen, dan is het dus van belang dat je daarvoor zaken in gaat regelen. De VGM-RI&E vormt daar een verplicht onderdeel van. Maar wist je dat je de VGM-RI&E uit kunt breiden met de verplichtingen van de Arbowet? Dat resulteert in een Arbo RI&E die je kunt laten toetsen door een veiligheidskundige. Wanneer je als bedrijf aan de slag gaat met het behalen van een VCA-certificaat, dan doe je er goed aan om gelijk de Arbo-RI&E uit laten voeren, zo ben je in één keer klaar en voldoe je gelijk aan de Arbowet.

New call-to-action

Rob Enzlin
Rob Enzlin
Adviseur

Rob Enzlin is Adviseur bij CertificeringsAdvies Nederland. Het opdoen en doorgeven van kennis op het gebied van kwaliteit en veiligheid loopt als een rode draad door zijn leven. Daarmee tilt hij graag klanten naar een hoger niveau!

rob@certificeringsadvies.nl

Handige RI&E informatiegids!

Download geheel vrijblijvend de RI&E infogids en kom alles te weten over de voordelen van de RIE!

  • Wat houdt een RI&E in?
  • Hoe vaak voer je een RI&E uit?
  • Moet je een RI&E updaten?
  • Wat is de relatie tussen RI&E en VCA?
  • Praktische informatie!

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

  • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
  • Actuele updates rondom normen en certificeringen
  • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
  • Interessante acties & events
  • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields