VCU en NEN 4400VCU is een in Nederland ontwikkelde norm die staat voor Veiligheid Checklist Uitzendbureaus. Met de norm toon je als uitzendbureau aan dat je voldoet aan alle eisen op het gebied van veiligheid en gezondheid en dat je VG-beheersysteem op orde is. NEN 4400 is een, eveneens in Nederland ontwikkelde, norm waarmee je als organisatie aantoont dat je de financiële zaken op orde hebt. Wanneer je als organisatie aan de slag wilt met het behalen van een VCU-certificering, dan is het verplicht om ook een NEN 4400 certificering te behalen. De VCU-norm eist namelijk dat enkel bonafide uitzendbureaus zich kunnen certificeren; ofwel enkel uitzendbureaus die hun financiële administratie op orde hebben.

Artikeltip, lees ook: Wat is VCU?

NEN 4400 certificering

Wanneer je als uitzendbureau met een VCU-certificering aan de slag gaat, dan kom je in de checklist ook de NEN 4400 norm tegen. Dit is één van de eisen waaraan je moet voldoen voor het behalen van een VCU-certificaat. Voldoe je namelijk niet aan de eisen uit NEN 4400,  dan kun je niet certificeren voor VCU.

Snel op weg met VCU? Download de Snel op Weg Gids!

Speciaal om je snel vooruit te helpen met de VCU-certificering hebben wij de ‘VCU Snel op Weg Gids‘ ontwikkeld. Deze is geheel vrijblijvend te downloaden via onze website.

DOWNLOAD DE GIDS

VCA Infogids

NEN 4400 is een norm die te maken heeft met boekhouding en verloning; ofwel de personeels-, financiële- en loonadministratie van je bedrijf. Het doel van NEN 4400 is het fraudebestendig maken van het inlenen van arbeid en uitbesteden van werk. Opdrachtgevers die met uitzendbureaus gaan samenwerken lopen daardoor minder risico’s. In feite bestaat NEN 4400 uit drie gedeelten:

  1. NEN 4400-1: Dit is voor ondernemingen in Nederland.
  2. NEN 4400-2: Dit is voor ondernemingen buiten Nederland.
  3. NEN 4400-3: Dit is voor ZZP’ers.

Wanneer je als organisatie in zee gaat met een bedrijf dat NEN 4400 gecertificeerd is, dan heb je de garantie dat je met een betrouwbare partij samenwerkt. Voor uitzendorganisaties is het dus raadzaam om een dergelijke certificering in bezit te hebben. Het laat zien dat je betrouwbaar en professioneel bent en de zaken goed op orde hebt.

Voldoen aan de NEN 4400 eisen en verplichtingen

Wanneer je het NEN 4400 certificaat als organisatie wilt behalen, dan is het zaak dat je aan kunt tonen dat je voldoet aan een aantal eisen en verplichtingen met betrekking tot je loon- en personeelsadministratie. Net als bij een VCU-certificering kun je dit aantoonbaar maken door middel van een managementsysteem dat je opzet binnen je organisatie. De verplichtingen en eisen zijn onder andere gesteld door de Stichting Normering Arbeid (SNA). Denk bij deze verplichtingen bijvoorbeeld aan:

  • Aangifte en afdracht van loon- en omzetbelasting en sociale verzekeringspremies;
  • Dat je qua loonbetaling niet in strijd bent met de Wet Minimumloon en minimum vakantiebijslag;
  • De controle op personeelsdossiers;
  • De administratie van identiteitsdocumenten;
  • Het uitvoeren van identiteitscontrole en de controle op het feit of iemand gerechtigd is om in Nederland arbeid uit te voeren.
  • Risico’s voorkomen voor aansprakelijkheid en boetes welke kunnen volgen uit de in- en doorlenen of uitbesteden van werk.

Wat als je het backoffice proces uit handen hebt gegeven?

Wat je vaak bij, doorgaans wat kleinere, uitzendbureaus ziet gebeuren is dat zij het hele backofficeproces uit handen geven. Dat is echter problematisch met het oog op het behalen van NEN 4400 en de daarmee gepaarde VCU-certificering. Het gevolg is dan meestal dat dergelijke organisatie hun backofficeproces weer in eigen huis moeten halen en dus zelf weer moeten gaan verlonen.

NEN 4400 certificering behalen?

Wil je een NEN 4400 certificering, al dan niet in combinatie met een VCU-certificaat, behalen? Dan ben je bij CertificeringsAdvies Nederland aan het juiste adres. In onze aanpak nemen wij niet de norm, maar juist jouw organisatie als uitgangspunt. We gaan op praktische wijze aan de slag met implementatie van de norm waardoor het toegevoegde waarde oplevert voor je organisatie. Wij integreren het managementsysteem zodanig dat het voldoet aan de eisen van VCU en NEN 4400. Interesse? Neem gerust contact met ons op.


VCU snel op weg gids

CertificeringsAdvies Nederland | T. 085 – 487 99 72 | E. info@certificeringsadvies.nl