De overgang van de High Level Structure (HLS) naar Harmonized Structure (HS)

Sinds 2012 wordt elke ISO-managementsysteemnorm opgezet volgens de ISO High Level Structure (HLS). Echter, recent is een beperkte revisie van de HLS vastgesteld door ISO. Lees hier meer over de update!

High level structure
Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Sinds 2012 wordt elke ISO-managementsysteemnorm opgezet volgens de ISO High Level Structure (HLS). Echter, recent is een beperkte revisie van de HLS vastgesteld door ISO. Daarmee hebben zij in mei de ‘nieuwe HLS’ gepubliceerd onder de nieuwe naam: Harmonized Structure. Vanaf mei 2021 wordt deze nieuwe ‘HS’ in alle nieuwe/toekomstige managementsysteemnormen opgenomen. 

Wat gaat er veranderen?

Bij deze herziening zijn geen grote inhoudelijke wijzigingen gedaan. Een aantal onderdelen worden concreter gemaakt en bij andere onderdelen krijg je meer vrijheid voor je eigen invulling. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

 • Termen en definities: termen en definities zijn essentieel in normen en managementsystemen. Er wordt daarom in de nieuwe HS meer gestuurd op het opnemen van deze termen en definities in de managementsystemen in plaats van naar de verwijzingen. Het doel hiervan is om meer duidelijkheid en transparantie te creëren.
 • Behoeftes en verwachtingen stakeholders: het vaststellen van de behoeften en verwachtingen van je stakeholders/belanghebbenden wordt belangrijker. Je krijgt hierbij zelf de keuze van hoeveel/welke stakeholders je de behoeftes en verwachtingen in kaart gaat brengen. Daarbij dien je de keuze wel te onderbouwen.
 • Verandermanagement: dit aspect is voor alle managementystemen en normen gelijkgemaakt.
 • Gedocumenteerde informatie: de Harmonized Structure stelt het niet meer noodzakelijk om al je informatie gedocumenteerd te hebben in formats. Het format van documentatie wordt hiermee irrelevant.

Offerte aanvragen algemeen

Profielfoto Martijn Jonkers
Martijn Jonkers
Adviseur

Martijn Jonkers is Adviseur en Teamleider (KAMV) bij CertificeringsAdvies Nederland. Hij gaat graag de samenwerking aan met klanten om uit elke uitdaging het optimale resultaat te halen.

martijn@certificeringsadvies.nl

Kom in contact met de partner in certificeren!

Meer informatie over de mogelijkheden?

 • Altijd een oplossing op maat
 • Jouw organisatie als uitgangspunt
 • Snel, pragmatisch en persoonlijk

Maandelijks op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit jouw branche en de nieuwste ontwikkelingen rondom (bedrijfs)normen en groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks een flinke dosis inspiratie met o.a.:

 • Handige kennisartikelen en praktische tips voor jouw organisatie
 • Actuele updates rondom normen en certificeringen
 • Ontwikkelingen in wet- en regelgeving
 • Interessante acties & events
 • Relevante trainingen en opleidingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf jezelf in voor onze maandelijkse nieuwsbrief door het formulier in te vullen!

"*" indicates required fields