De LMRA

Last Minute Risico Analyse

De LMRA is een handige tool om de veiligheid binnen je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Vooral voor VCA-gecertificeerde organisaties zal de Last Minute Risico Analyse bekend in de oren klinken. Toch wordt de functie en het nut ervan nog vaak onderschat. Het is een ‘extra handeling’ die verricht moet worden voordat iemand aan de slag gaat. Dit is uiteraard niet de juiste instelling, al helemaal niet met de voordelen dat het met zich meebrengt. Met behulp van deze tool zorg je er juist voor dat de kans op incidenten nog verder verkleind wordt. Zeker de ‘extra handeling’ waard dus!

Veilig werken in de hitte - Bouwplaats

Risico’s in kaart brengen

Wat is het nut van een LMRA?

Met behulp van een LMRA breng je risico’s in kaart, pak je ze aan en beheers/elimineer je ze zodat je een zo veilig en gezond mogelijke werksituatie creëert. Je verkleint daarmee dus ook de kans op incidenten. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat voorkomen natuurlijk altijd beter is dan genezen. Daarnaast til je het veiligheidsbewustzijn binnen je organisatie omhoog door je medewerkers iedere dag weer te herinneren aan de mogelijke risico’s en gevaren van hun werk.

Veiligheidsbewustzijn

Situatie afhankelijk

Wanneer gebruik je een LRMA?

Een LMRA voer je uit vlak voordat je aan je werkzaamheden begint. Dat kan dus op ieder moment van de dag zijn, afhankelijk van wanneer jij je werk gaat uitvoeren. Van tevoren zijn de risico’s als het goed is al wel in kaart gebracht. Maar het kan natuurlijk zijn dat een situatie is veranderd waardoor er ook nieuwe risico’s zijn ontstaan. Deze ontdek je dan tijdens de beoordeling waar je vervolgens actie op kunt ondernemen. Zeker nadat je werk is onderbroken, als er een voorval heeft plaatsgevonden of als de situatie is veranderd is het belangrijk om een LMRA uit te voeren.

VCA ZZPER

Veiligheidsbewustzijn verhogen?

Bekijk dan ook onze veiligheidsbewustzijn trainingen!

Wanneer

Hoe voer je een LMRA uit?

Het doel van de LMRA is om stil te staan bij de risico’s van je werk die in de voorbereiding nog niet zijn opgevallen. Wanneer je de Last Minute Risico Analyse  uitvoert check je bijvoorbeeld bij het starten van je werkzaamheden of je werkplek en werkomgeving veilig zijn of dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) zoals bijvoorbeeld een helm of gehoorbescherming draagt etc.

Om de Last Minute Risico Analyse een succesvol onderdeel te laten zijn van je arbobeleid, dienen je medewerkers wel veiligheidsbewust te zijn. Het moet namelijk geen ‘moetje’ worden. In dat geval is er namelijk alsnog te weinig draagvlak om het doel van de LMRA tot zijn recht te laten komen.

Wat is VCA

Veilig(er) werken?

Vraag een setje LMRA kaartjes aan!

Bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) helpen we je graag op weg naar een zo veilig mogelijke werkomgeving. Daarom kun je bij ons LMRA kaartjes aanvragen. Zo ontvang je jouw eigen set LMRA kaartjes in broekzak formaat direct in je mailbox. Printen maar en je hebt een handig hulpmiddel op de werkvloer!